Ankieta

Która kuchenkę wybrać?

Primus Omnifuel
5 (21.7%)
Optimus Nova
2 (8.7%)
Emes i tak nie dojedzie....
16 (69.6%)

Głosów w sumie: 21

Głosowanie skończone: 17 Kwi 2012, 13:27

Autor Wątek: Optimus Nova - "ostatnie tchnienie" przed zakupem  (Przeczytany 37254 razy)

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Omnfifuela czyści się bajecznie prosto. Zdejmujesz ten trójramienny dynks, po czym załączonym kluczem odkręcasz dyszę. W ten sposób możesz też wymienić dyszę. Czyszczenie - ten klucz to taki multitool, ma w sobie drucik. Przepychasz od wewnątrz, parę ruchów i voila. Tak samo jak w multifuelu.
Ponoć Optimus ma to trochę lepiej rozwiązane - tak mówił Maciej. Ale niech sam Ci napisze, ja Optimusem się nie interesuję :)
Nóżki odstające, ale za to szersze = stabilniejsze, w mojej ocenie oczywiście :)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Ja pod wpływem sformułowania Macieja Mężyńskiego, że na modelu nova skończył poszukiwania odpowiedniego dla nich palnika, podążyłem w jego ślady.
Freud co do tego gazu w omnifuel to po co to? - gaz zajmuje tyle samo miejsca co butelka paliwa. Ja zostawiam sobie małą kuchenkę gazową na krótkie letnie wypady. Gaz zraził mnie ostatecznie tej wiosny, kiedy w wydajność palnika w temp. +3 st. C spadła do żenującego poziomu. Na garnek wody czekaliśmy z 20 minut i się nie doczekaliśmy. Zalaliśmy termos taką niedogotowaną wodą i herbata była niedobra. Brrr.
Oszej - kupiłem w regularnej cenie, zdenerwowanie miałem umiarkowane. Martwiłem się czy nie odpowiedzą mi, że to ja odesłałem im produkt używany, porysowany. No bo jak udowodnić, że to jakiś pracownik zamienił sobie pompkę na nową a nie ja?
« Ostatnia zmiana: 14 Kwi 2012, 20:38 cinek »
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Freud co do tego gazu w omnifuel to po co to? - gaz zajmuje tyle samo miejsca co butelka paliwa. Ja zostawiam sobie małą kuchenkę gazową na krótkie letnie wypady. Gaz zraził mnie ostatecznie tej wiosny, kiedy w wydajność palnika w temp. +3 st. C spadła do żenującego poziomu. Na garnek wody czekaliśmy z 20 minut i się nie doczekaliśmy. Zalaliśmy termos taką niedogotowaną wodą i herbata była niedobra. Brrr.
Zgadzam się, że to nie jest potrzebne. Kryterium biore pod uwagę jako mało znaczące. Skoro jednak w tej samej cenie mógłbym mieć Omnifuel'a to czemu nie.
Poza rozmiarem (kompaktowością) kuchenki nie widzę żadnych różnic między tymi dwoma kuchenkami.
Dobrze byłoby, gdyby Maciej powiedział dlaczego ostatecznie Nova jest dla niego lepsza niż Omnifuel.
Czy ze względu na cenę? Jeśli tak to w mojej sytuacji bez różnicy jest to, którą z kuchenek wybiorę ostatecznie ;)

Jeśli jest jakiś inny powód to warto go znać :)

Swoją drogą jak myślisz: dlaczego na gazie tak długo gotowałeś wodę?
Pewnie temp. miała znaczenie ;)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna oszej

No dokładnie, temperatura przy gazie ma bardzo duże znaczenie. Przy niskich, a co dopiero ujemnych temperaturach, czas gotowanie wydłuża się do... nieskończoności.

Maciej wybrał Optimusa, wg niego, z powodu... jednej dyszy i braku przymusu czyszczenia co jakiś czas, choć osobiście.. w to nie wierzę. Maciej zawsze chwali to, co aktualnie ma :D

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Ja zamiast Nova brałbym pod uwagę "Optimus Nova +"
Można znaleźć w tej samej cenie, a obsługa wygodniejsza.

Offline Mężczyzna Freud

No właśnie tutaj mam wątpliwości.

Chcę mieć 2 zaworki, ponieważ przy dwóch jest mniejsze ryzyko, że cokolwiek wycieknie (paliwo) z wężyka. Po zgasnięciu płomienia mogę zakręcić obydwa zaworki w ten sposób mając pewność, że zablokowałem odpływ z dwóch stron i nawet jeśli cokolwiek zostało to nie wyleci.

W ten sposób mogę schować butlę nawet w plecak i nic nie będzie śmierdziało.

Przy Nova+ jest tylko 1 pokrętło. Tutaj jest pytanie czy konstrukcja Nova+ powoduje, że wężyk z jednej strony nie ma pokrętła i jest "otwarty"?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
Swoją drogą jak myślisz: dlaczego na gazie tak długo gotowałeś wodę?
Pewnie temp. miała znaczenie
A ja myślałem, że to chodzi o prężność par gazu. Bo gdybym spał z kartuszem a potem ogrzewał go podczas gotowania jakimś miedzianym patentem to byśmy tego problemu nie mieli ;)

LeśnyDziad, czemu nova+ jest wygodniejsza?
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Zdecydowanie brakuje mi jakiejś trzeciej opcji w ankiecie. Yoshko...?  :D

Offline Mężczyzna Freud

Zdecydowanie brakuje mi jakiejś trzeciej opcji w ankiecie. Yoshko...?  :D
Chodzi Ci o to, żeby dodać do ankiety opcję "Dlaczego" ? :)

Może nie jest aż tak potrzebna?
Planuję później podsumować wszystkie nasze plusy i minusy więc nie będzie to konieczne. Ostatnio pomyślałem sobie, że jest wiele takich wątków, które trwają i trwają i przebić się przez nie oraz wyłowić esensję nie jest tak prosto.
Pomyślałem, że zalety i wady później dodam do pierwszego posta jako właśnie ta esensja z naszych rozmów. W ten sposób temat będzie o wiele bardziej wartościowy :)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Chodzi Ci o to, żeby dodać do ankiety opcję "Dlaczego" ?

Nie, chodziło mi o dodanie jakiejś bezsensownej opcji, albo chociażby nieśmiertelnego Emesa, żeby osoby niezainteresowane tematem, jak ja, też miały radość z głosowania.  :D

Offline Mężczyzna Freud

Chodzi Ci o to, żeby dodać do ankiety opcję "Dlaczego" ?

Nie, chodziło mi o dodanie jakiejś bezsensownej opcji, albo chociażby nieśmiertelnego Emesa, żeby osoby niezainteresowane tematem, jak ja, też miały radość z głosowania.  :D
Chciałeś bezsensownej ;)

Offline Mężczyzna oszej

Cinek - prężność par to funkcja zależna od ciśnienia i temperatury (czyli dwóch podstawowych wielkości termodynamicznych, generalnie zmienia się wraz z entalpią), także niska temperatura  ma wpływ na to, że prężność par, dla Ciebie wymagana, jest po prostu "gorsza". Za to, im wyżej, tym gaz lepiej się rozpręża :)

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
LeśnyDziad, czemu nova+ jest wygodniejsza?

Wygodniej reguluje się płomień pokrętłem przy butli niż przy kuchence. Ale to już podchodzi pod lekką fanaberię.
 Moim zdaniem te kuchenki są na tyle podobne(nie tylko Optimusy), że wybieranie "lepszej" to rozkład g.... na atomy. Nova+ jest też kilkadziesiąt gram lżejsza... dla mnie to żadna różnica ale są ludzie którzy wyciskają nadmiar pasty z tubki i pompują koła azotem.

Offline Mężczyzna Freud

A jak to ejst w końcu z tymi 2 azworkami?
Dwa zaworki to lepsza kontrola regulacji lub ew. zamknięcie wężyka z 2 stron czy to tak nie działa jak myślę?

Skoro Nova+ ma 1 pokrętło to jednak różni się może bardziej znacząco pod kątem tego co wyżej napisałem?

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
A nie trzeba kręcić całym wężem? Tylko tym zaworkiem się kręci? Bo właśnie konieczność ustawiania węża "na wprost" zdecydowała, że wybrałem starszą wersję, bez plusa.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum