Ankieta

Która kuchenkę wybrać?

Primus Omnifuel
5 (21.7%)
Optimus Nova
2 (8.7%)
Emes i tak nie dojedzie....
16 (69.6%)

Głosów w sumie: 21

Głosowanie skończone: 17 Kwi 2012, 13:27

Autor Wątek: Optimus Nova - "ostatnie tchnienie" przed zakupem  (Przeczytany 37250 razy)

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
mam na myśli jednostkową cenę samej maszynki ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
1 kartusz w Norwegii kosztuje 50zł. Łatwo sobie wyobrazić ile trzeba wydać na 3-4 kartusze.
Nadal taki drogi ten sprzęt :) ?
Mnie wychodzi 150-200 zł, więc biorąc pod uwagę samą cenę tak, nadal drogi ten sprzęt.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Okej i to jest tylko 1 wyjazd :) Nadal drogi?
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
Zależy ile i gdzie będziesz jeździł później Norwegii. Tani nie jest, ale nie zawsze trzeba kupować tanie.

Tak jak mówiliśmy w sobotę, bardziej od ceny kuszące wydaje się to, że wysiadając z samolotu w sobotę po południu masz znacznie większą szansę na uzupełnienie paliwa płynnego niż zakup kartusza z gazem.
W każdym razie tak sobie myślę.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Tak, moim zdaniem ceny tych maszynek są absurdalne. To w dalszym ciągu bardzo proste urządzenie, dwa nieskomplikowane zawory, dysza i pompka.
Inną sprawą jest to, że to bardzo fajna sprawa. Ale zdecydowanie za droga.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Freud

Jedna sprawa, że ceny są wysokie. Druga sprawa, że to jest jednorazowo większy wydatek bo później się zwraca a trzecia sprawa to fakt: paliwo jest wszędzie. Wygodne.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
Ja nie staram się zaprzeczyć użyteczności. Sam nie mam, ale wielokrotnie korzystałem i doceniam wszystkie zalety. Po prostu ceny są moim zdaniem zawyżone.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna Freud

W tej cenie to i pewnie możnaby kupić kuchenkę, ale taką do kuchni wielką "stacjonarną" z piekarnikiem :lol:

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
No więc właśnie. Porównaj stopień skomplikowania, ilość materiału itd.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Zamawiaj tego optimusa i skończmy ten temat :D

e: te kuchenki stacjonarne przecież nie są na  benzynę, poróywnywać można gazowe vs gazowe :D

Offline Kobieta Marta

ale nie bardzo wiem o co chodzi?
o cenę kartusza z gazem?
paliwo - benzyna też kosztuje ;/
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Tak, ale kosztuje dużo mniej (wielokrotnie mniej) i jest dużo wydajniejsze (przeliczając na dm3 danego paliwa)
P.S. Gaz to też paliwo. Drewno też. W zasadzie wszytko, czego użyjemy, żeby uzyskać energię :) Także piszmy o benzynie, lub ON, jeśli ktoś chce palić na ropce :)

Miniaturyzacja niestety kosztuje.. :) I sama marka.. Jak ktoś chce tanio, to przecież jest deal extreme ;) Nikt nie broni tam kupować za grosze :)

Offline Mężczyzna Freud

ale nie bardzo wiem o co chodzi?
o cenę kartusza z gazem?
paliwo - benzyna też kosztuje ;/
Benzyna: 7-8zł za litr
Kartusz: 50 zł

Różnica?

Zamawiaj tego optimusa i skończmy ten temat :D
e: te kuchenki stacjonarne przecież nie są na  benzynę, poróywnywać można gazowe vs gazowe :D
Temat jak dla mnie już jest skończony. Opiszę tylko w pierwszym poście moje wnioski i już.
Teraz to już tylko kurtuazyjna rozmowa.

W zasadzie nadal się waham, ale to już mówię poza tematem :) :lol:
Najzwyczajniej dziś naczytałem się jak to Optimusy produkują w Chinach i jakie awarie mają :lol: W obliczu tego co pisał Wilk to już żadnej różnicy nie widzę pomiędzy tymi dwoma.

Kwestia jak trafisz i z jakiej partii będziesz miał tego Optimusa. Suma sumarum idę jutro do sklepu i biorę to co mi bardziej się będzie podobało i będzie na miejscu :P Heh.
Najbardziej bawią mnie reakcje sprzedawców w sklepach turystycznych. Nikt nic nie wie :)
Wchodzisz tam i po naszych rozmowach tutaj wiesz więcej niż sprzedawca.

Dziękuję wszystkim za opinie. Po zakupię przedstawię swoją subiektywną opinię chwalącą w niebiosa, kuchenkę którą zakupiłem :P To będzie ta z piekarnikiem oczywiście ;)

Offline Kobieta Marta

Tak, miałam na myśli paliwo w sensie benzynę ;)

BogdanOl

• Gość
« Ostatnia zmiana: 14 Lip 2012, 19:16 BogdanOl »

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum