Ankieta

Która kuchenkę wybrać?

Primus Omnifuel
5 (21.7%)
Optimus Nova
2 (8.7%)
Emes i tak nie dojedzie....
16 (69.6%)

Głosów w sumie: 21

Głosowanie skończone: 17 Kwi 2012, 13:27

Autor Wątek: Optimus Nova - "ostatnie tchnienie" przed zakupem  (Przeczytany 37251 razy)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
śniegu raczej nie top - bo to troszkę mało smaczne :/ śnieg przesiąka benzyną - oparami podczas topienia i potem specyficznie śmierdzi

Serio? A ja tyle smacznych kolacji zimą na niej zagotowałem  :)

Offline sumdetective

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 14.03.2010
Nie gotowałem śniegu na MSR, a na innych starociach jak radziecka kostka czy taka machina z DDR... A że gotowanie i tak śmierdzi podobnie - wnioskuję, że śnieg się 'zaśmierduje' - tak jak mi raczył się zaśmierdywać
Dlaczego rower? ... bo ma dwa kólka.

Offline Maciej Mężyński

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 15.02.2011
    • http://www.rowerowewakacje.pl
prężność par to funkcja zależna od ciśnienia i temperatury (czyli dwóch podstawowych wielkości termodynamicznych, generalnie zmienia się wraz z entalpią), także niska temperatura  ma wpływ na to, że prężność par
Prof od fizyki na pewno jest z ciebie dumny. Wydrukuje mu nawet ten post i pokaże na przerwie.
W czasie II w św. w czasie niemieckiej ofensywy w Ardenach w 1944 Niemcy wysłali na tyły wroga taką grupę dywersantów mówiących po angielsku, w amerykańskich mundurach.

Wilku, ten przykład podaję od kilku lat na lekcjach. Oni byli w czołgu i chcieli zatankować. Wtedy wpadli. Gdzie to znalazłeś??? Jesteś wielki!!!!!!!!
« Ostatnia zmiana: 22 Kwi 2012, 00:29 Maciej Mężyński »
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
OT

Nie w czołgu, tylko w dżipie. W tej konkretnej sytuacji spanikowali i zaczęli uciekać, ale wjechali do rowu. Wpadali też przez, to że jeździli po 4 w dżipie, a Amerykanie korzystali z niego max po 3 lub 2 osoby (bo byli wygodni). Z 4 osobowej grupy dywersantów angielski bardzo dobrze znała jedna lub dwie osoby.

Czytałem o tym ostatnio książkę, jak był byś zainteresowany, to postaram się wygrzebać tytuł.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Maciej Mężyński

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 15.02.2011
    • http://www.rowerowewakacje.pl
Koniecznie, będę bardzo wdzięczny. Masz tę książkę w domu?
www.rowerowewakacje.pl
Rowerowe wyprawy z małymi dziećmi, grupami młodych ludzi i w ogóle o wakacjach na rowerze.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
Kurcze,tak czytam i tak mi świta czy nie było filmu z takim scenariuszem?
Angielski lub francuski w konwencji komedii. :)
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Zaktualizowałem pierwszy post.
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
W tych 2 kuchenkach, która rozważałem, niektóre różnice są subtelne a inne nie.1. Przede wszystkich Omnifuel jest droższy. Można znaleźć go taniej w jakieś promocji i wtedy cena nie odgrywa roli.2. Omnifuel jest na gaz. Bazując na informacjach od doświadczocnych kolegów, podobno nigdy nie wykorzystamy gazu z uwagi na to, że po co skoro kuchenka b. dorze funkjocnuje na różne rodzaje paliw. Benzyna jest przecież wszędzie.3. Jeśli odrzucimy różnice ceny i możliwość podłączenia gazu to okazuje się, że kuchenki różnią się subtelnie detalami.4. Nova posiada wygodny "system" czyszczenia. Tutaj wiadomo, że i tak po jakimś czasie każdą kuchenkę należy rozebrać i wyczyścić, ale podobno Nova czyści się o wiele rzadziej. Nova można wyczyścić poprzez magnes, który podrzuca igłę tym samym czyszcząc dyszę.6. Zdecydowanie największą zaletą Optimus Nova dla mnie jest to, że jest mniejszy niż Omnifuel. Nova jest po prostu bardziej kompaktowa. Po złożeniu nie wystają z niego nóżki i można go z łatwością włożyć np. do garnka wraz z jej akcesoriami.7. Nie wiem jak jest w Omnifuel, ale Nova miała również załączony wiatrochron w zestawie oraz uszczelki + wazelinkę. Są to elementy, które należy po czasie zmieniać a wiatrochron zawsze sięprzydaje.8. Nova ma wężyk na szybkozłączkę - omnifuel na giwnt - wygodniejsza szybkozłączka.9. Nova jest lżejsza.Suma sumarum przekonał mnie rozmiar, detale i kolorystyka (z racji braku istotnych różnic).Prawdopodobnie jest to kwestia umiejętnego odpalania i doświadczenia, ale w Nova zauważyłem na filmikach, że ogień rozgrzewający jest mniejszy (co jest dla mnie zaletą w przypadku odpalania w przedsionku namiotowym).Kuchenka odpaliła mi b. szybko. Pod spodem posiada watę "skalną" co ułątwia odpalanie i utrzymanie paliwa wylanego na początku do rozgrzania kuchenki.

Zatem po kolei. Jeśli 1,2 i 3 odrzucami, to pkt4.:
Czyszczenie było omówione, jest banalne, więc w zasadzie moim zdaniem to jest na 0. W starym multifuelu było to troszkę utrudnione, w nowym multi i omni sprowadza się do jednej rzeczy :)
pkt5. nie napisałeś
pkt6. omni też się spokojnie mieści do garnka ze wszystkimi elementami (w tym z wiatrochronem)
pkt7. w omni i multi jest też załączony ten silikon do tłoka i multitool naprawczy. No i dysze do innych rodzajów paliw. Wiatrochron także.
pkt8 - może wygodniejsza, ale połaczenia wciskowe nigdy nie były tak dobre jak gwintowe :) Oczywiście co komu leży :)
pkt9. Nova - Waga: 457 g (palnik + pompka)     Omni -  441 g (339 g bez pompki)    Czy lżejsza? Nie powiedziałbym, ale i tak pomijalne.

Co do tej Twojej waty skalnej - i Nova, i Omni i Multifuel ją mają :)
To chyba wszystko ;)

Generalnie, tak jak napisałeś, i co było powiedziane wcześniej, kuchenki niczym znaczącym się nie różnią, wszystko w tym wątku już chyba było napisane, potencjalny kupujący musi wybrać sam z siebie, a jak nie może się zdecydować, niech zdecyduje cena lub kolorystyka :)

Offline Mężczyzna Freud

Dzięki Oszej za podsumowanie Omnifuel'a.
Jest jeszcze jedno kryterium, ale nie mam żadnych informacji na jego temat.

Mogłoby być dość ważne: mianowicie spalanie na różnych rodzajach paliwa.

"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Zakupiłem finalnie Optimus Nova.
Nova czy Nova Plus?

4. Nova posiada wygodny "system" czyszczenia.
Ja czyściłem tylko króciec gwintowany regulujący wysokość płomienia - tam się najwięcej syfu zbierało. Igła magnetyczna do dyszy do tej pory wystarcza.

6. Nova jest po prostu bardziej kompaktowa. Po złożeniu nie wystają z niego nóżki i można go z łatwością włożyć np. do garnka wraz z jej akcesoriami.
Zapomnij - no chyba, że lubisz makaron o smaku/zapachu benzynowym.

9. Nova jest lżejsza.
Pomijalne
Prawdopodobnie jest to kwestia umiejętnego odpalania i doświadczenia, ale w Nova zauważyłem na filmikach, że ogień rozgrzewający jest mniejszy (co jest dla mnie zaletą w przypadku odpalania w przedsionku namiotowym).
Ja tam bym nie ryzykował takich zabaw... ale, twój namiot, twoje zabawki  :P

Mam jedną prośbę - jaką masz butelkę? Jeśli 0,6 l - sprawdź proszę, kiedy płomień gaśnie (tzn. ile paliwa wtedy zostaje w butelce). Nie chodzi mi o pozycję off tylko on.
Pytam bo u mnie jedynym stwierdzonym mankamentem jest gaśnięcie płomienia gdy w butelce pozostaje jeszcze ok. 1/4 paliwa.
Pozdr.

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Offline Mężczyzna Freud

Zakupiłem finalnie Optimus Nova.
Nova czy Nova Plus?
Nova.

6. Nova jest po prostu bardziej kompaktowa. Po złożeniu nie wystają z niego nóżki i można go z łatwością włożyć np. do garnka wraz z jej akcesoriami.
Zapomnij - no chyba, że lubisz makaron o smaku/zapachu benzynowym.
Hmm.. no nic - przetestuje na sobie. Sprawdzałeś na sobie? :D

Mam jedną prośbę - jaką masz butelkę? Jeśli 0,6 l - sprawdź proszę, kiedy płomień gaśnie (tzn. ile paliwa wtedy zostaje w butelce). Nie chodzi mi o pozycję off tylko on.
Pytam bo u mnie jedynym stwierdzonym mankamentem jest gaśnięcie płomienia gdy w butelce pozostaje jeszcze ok. 1/4 paliwa.
Pozdr.
0,6. Wlewałem do niej gdzieś nawet 1/6 - 1/7 paliwa i dawała ostro.
Sprawdź czy pozycja wężyka jest poprawna (tak jak w instrukcji).
U mnie wężyk wręcz słyszę jak uderza o ściankę.

Do tego sprawdź czy masz dobre ciśnienie w środku (być może tłoczek jest suchy i trzeba go potraktować wazeliną).

Po czasie może spada Ci ciśnienie - wtedy trzeba dopompować.

Offline Mężczyzna tomzoo

• Miasto: Poznań / Niepruszewo
  • Na forum od: 19.08.2009
    • Moje zdjęcia
Sprawdzę ją, jak dostanę ją z powrotem od koleżanki, która ją zabrała na Spitsbergen - dawała radę przy -30 do - 40 st. C.  :)

Jeżdżę szlakami, gdy mi z nimi po drodze...
Zdjęcia z moich wyjazdów i nie tylko    Trochę słowa pisanego

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum