Autor Wątek: Cześć!  (Przeczytany 7922 razy)

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Cześć!
« 21 Maj 2008, 09:37 »
Cytat: "Michał Wolff"
Gdyby tak rozumować - to wszystkiego trzeba by się obawiać

Właśnie :!:  Pojechać i tak pojedziemy :D , tylko wkurza mnie taka do niczego nie prowadząca oficjalność władz i ludzi. Ze spaniem to myślę, że jeśli nie będzie się dało na dziko to ewentualnie kemping albo pola namiotowe...  :wink:
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
Cześć!
« 21 Maj 2008, 12:46 »
Mając 16 lat pojechałem pierwszy raz do Anglii (na miesiąc). Miałem ze sobą bilet powrotny na autokar, żaświadczenie ze szkoły, że będę się tam uczył angielskiego i ze 300 funtów. Żadnych problemów na żadnej granicy ani potem.

W roku następnym (lat 17) znów tam byłem, tym razem dwa miesiące i bez biletu powrotnego w momencie wyjazdu. Pracowałem, mieszkałem, żyłem, nie chodziłem na kurs angielskiego ani nie byłem tam "pod oficjalną opieką" żadnej instytucji bądź osoby dorosłej. Żadnych problemów na zadnej granicy ani nigdzie indziej.
A przypominam, ze wtedy (1994-95) do Anglii wjechać było dość trudno i wiele osób z granicy odsyłali do Polski.

No i wyglądałem dość młodo, raczej niekoniecznie jak osoba pełnoletnia :))

Podsumowując: Maciek, dajesz! :D
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Cześć!
« 21 Maj 2008, 21:28 »
Moje posty mają charakter czysto informacyjny. Nie miały na celu zniechęcać Maćka do wyprawy. Żeby nie było, że sceptyczny jestem :)
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Cześć!
« 21 Maj 2008, 22:16 »
Cytat: "arkadoo"
Moje posty mają charakter czysto informacyjny. Nie miały na celu zniechęcać Makćka do wyprawy. Żeby nie było, że sceptyczny jestem :)

Nie no ok. rozumiem- mnie nie tak łatwo zniechęcić.
Nie wiem czy wiecie że razem z nami (mną i Markiem-na tym forum mareK) jedzie także Paweł- na forum znany jako Juliusz... tak informacyjnie :P
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
Cześć!
« 22 Maj 2008, 00:44 »
Cytat: "MaciekPaciek91"
Nie wiem czy wiecie że razem z nami (mną i Markiem-na tym forum mareK) jedzie także Paweł- na forum znany jako Juliusz... tak informacyjnie :P  

Tak informacyjnie to musze napisac, ze tez nie  mam 18 lat  :P . Teraz to juz nawet za pozno na wycofanie sie, przygotowania w trakcie, a czesc juz za nami 8) .

Marzenia trzeba realizowac i tyle :D

P.S. Straznicy sa tak zajeci kontrola granic, ze nie maja nawet czasu odpisac na maila. :mrgreen:
P.S.2 Przepraszam za brak polskich znakow, ale jestem zmuszony do skorzstania z klawiatury ekranowej.
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Cześć!
« 22 Maj 2008, 08:59 »
Telefonicznie ich molestujcie. Bedzie szybciej.
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Juliusz

• Miasto: Płock/Poznań
  • Na forum od: 16.03.2008
Cześć!
« 28 Maj 2008, 12:51 »
Mam dobre wieści  :D :D  :D  .

Cytat: "Straż Graniczna"
W odpowiedzi na pytanie e-mailowe z dnia 20 maja 2008 informuję, że nie ma przeszkód prawnych aby osoba niepełnoletnia ( tutaj 16 letnia) samodzielnie podróżowała po krajach czlonkowskich UE/Schengen.
Warunkiem jest posiadanie przy sobie ważnego paszportu lub dowodu osobistego. W przypadku kontroli wewnątrzunijnej należy organom kontrolnym udzielić informacji, lub podać kontakt do rodziców lub opiekunów prawnych w celu potwierdzenia, że wyrazili zgodę na samodzielną podróż osoby.

Z poważaniem
Z. Lange-Oleszczuk
Zarzad Graniczny KGSG
(022) 500 4149
"Stop fearing. Stop panicking. Turn off your TV. Start thinking." N.B.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum