Autor Wątek: Powrót pociągiem z Pragi (Czeskiej)  (Przeczytany 977 razy)

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Powrót pociągiem z Pragi (Czeskiej)
« 15 Kwi 2012, 17:03 »
Podczas długiego majowego weekendu chcemy wybrać się na rowerach do Pragi, a wrócić pociągiem. Znalazłem taki bezpośredni pociąg: http://jizdnirady.idnes.cz/draha/?p=MyUxODA1MDElNTQ1NzA3NiU1MTAwMDIwJTAlMzg2OTMlJTEwOjE3JTE1OjUwJTA2LjA1LjIwMTI-&irk=NDQyNTg2Mjg3 którym chcielibyśmy dojechać do Katowic. Czy ktoś wie jak i kiedy kupić bilety? Przez internet się nie da, więc chyba trzeba kupić na miejscu w Pradze? Tylko czy kupować od razu do Katowic czy tylko do granicy? A może ktoś z forowiczów już podróżował tym pociągiem? Wydaje się być dość dobrym i niezbyt drogim sposobem powrotu z rowerami (pociąg przewozi rowery w wagonie bagażowym) z Pragi do Polski.
(link poprawiony)
« Ostatnia zmiana: 15 Kwi 2012, 17:46 marek.dembowski »
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Link niestety nie działa  :(

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Bo to niestety strona PKP :P Link przestaje działać po chwili :P
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline m+k

• Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Wielokrotnie korzystaliśmy z czeskich pociągów. Bilety kupujemy zawsze bezpośrednio w kasie przed odjazdem pociągu. Wcześniej sprawdzamy połączenia na stronce czeskiej kolei http://www.cd.cz/default.htm  aby mieć kilka opcji powrotu. Przy dwóch osobach warto poprosić o zniżkę grupową (tzw. spleva pro skupiny), zawsze bilet można kupić taniej. Połączeń w Czechach jest naprawdę bardzo dużo i nigdy nie mieliśmy problemu z przejazdem przez Czechy wraz z rowerami.
Pozdrawiam

Bilety kupujemy zawsze bezpośrednio w kasie przed odjazdem pociągu
Kupowaliście bilety od razu do stacji w Polsce?
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline m+k

• Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
Zapomniałam dodać, że jeździliśmy tylko po terenie Czech.

Offline Kobieta magdad

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.08.2006
    • http://www.bajkers.com
Dobrze jest kupować do stacji w Czechach. Ja akurat zawsze jak wracałam z Pragi, to kupowałam do Czeskiego Cieszyna, bo w Cieszynie wsiadałam do autobusu. Dwa lata temu byli u mnie znajomi z Pragi i wiem że kupowali do ostatniej stacji z Czechach, a później od pierwszej stacji z Polsce. Jak coś to mogę ich dopytać o szczegóły.

Magda, dzięki za podsunięcie pomysłu z dojazdem czeskim pociągiem do granicy i przejechania dalej rowerem do następnej stacji po polskiej stronie :) Przyłożyłem się lepiej do mapy i połączeń kolejowych i widzę, że z Bohumina do Chałupek jest zaledwie 5 km i że z Chałupek są dogodne (i niedrogie) połączenia kolejowe z Zawierciem :)
m+k, faktycznie, kupując na czeskich kolejach bilet dla dwóch osób wychodzi sporo taniej niż przy zakupie dwóch pojedynczych biletów 8)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum