Autor Wątek: Jak trenować przed wyprawą?  (Przeczytany 5639 razy)

Offline Mężczyzna krzychu83

• Miasto: Leszno
  • Na forum od: 15.04.2012
Jak trenować przed wyprawą?
« 16 Kwi 2012, 12:12 »
Do rzeczy, mam zamiar wyruszyć w Polskę w połowie lipca.
Sprzęt sprzętem ale bez kondycji to nie ujadę za daleko :icon_redface:
Od września 2011 praktycznie nie wsiadłem na rower, wcześniej zdarzały się 2-3 dniowe wycieczki, ale to max.
Jak zacząć na nowo pracę nad kondycją? mam na to 3 miesiące.
Myślałem o takim harmonogramie
PN - ok25km (max 1 godz)
WT- ok.25km
ŚR - luz (kompletny brak czasu)
CZW - ok25km
PT - ok.25km
SOB - luz (praca)
ND - dłuższy wypad z sakwami

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
Odp: Jak trenować przed wyprawą?
« 16 Kwi 2012, 13:37 »
No, o to mniej więcej chodzi - żeby dużo jeździć.

Ile dziennie km planujesz robić w czasie wyprawy?

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 16 Kwi 2012, 13:42 »
25 km to jest dobre na rogrzewkę i rozjazd. Jak już mowa o treningu to liczy się go w godzinach, a nie w kilometrach. Na wyprawie liczy się nie tylko sama kondycja ale również adaptacja różnych części ciała do wysiłku jak i zajmowanej na rowerze pozycji.  Tak jak napisał Robert odpuść sobie planowania i zacznij po prostu dużo jeździć.
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 16 Kwi 2012, 13:52 »
W tygodniu dla większości jest ciężko jeździć więcej niż godzinę dziennie (praca, itp). Na pewno lepiej przez cały tydzień, niż tylko dłuższe dystanse w weekendy.

Ostatnio zrobiłem sobie podobny trening, jeździłem 1,5h co rano przez 3 tygodnie i wzorst kondycji był widoczny, a wcześniej byłem już w miare formie.

Offline Mężczyzna Robert

• Miasto: Konin
  • Na forum od: 03.12.2007
« 16 Kwi 2012, 14:10 »
Tak jak napisał Robert odpuść sobie planowania i zacznij po prostu dużo jeździć.
Właśnie mi chodziło że, takie częste jazdy po 25 km dadzą dobre skutki.
No i w weekend przydałoby się zrobić dłuższą wycieczkę.

Offline Mężczyzna hose morales

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 06.01.2009
« 16 Kwi 2012, 14:35 »
W Polskę na dłużej czy przeciętny urlop? Bo jak na parę tygodni to po pierwszym już organizm się powinien z wysiłkiem oswoić. Bez treningu będzie nieco bardziej bolało ;)

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 16 Kwi 2012, 15:23 »
Z pewnością wcześniejsze treningi wpłyną na lepszą kondycję, to nie ulega wątpliwości. Mogę tylko napisać z własnego doświadczenia, że my nie trenujemy przed wyprawą. Po prostu wsiadamy i jedziemy. Poza sezonem mało jeżdżę a nawet bardzo mało. Podczas wyprawy jest tyle atrakcji, że nie wiem kiedy po prostu kilometry same przybywają na liczniku. Jeździmy na wyprawy od 8 lat i jesteśmy przed 50-tką, dajemy radę ;)

Offline Mężczyzna krzychu83

• Miasto: Leszno
  • Na forum od: 15.04.2012
« 16 Kwi 2012, 21:10 »
W Polskę na dłużej czy przeciętny urlop?
mam czasu od połowy lipca do końca sierpnia, dziennie chciałbym spokojnie zrobić te 100km z sakwami.
Rekordów nie mam zamiaru bić, zależy mi bardziej na ogólnej wytrzymałości i trenowaniu silnej woli  :wink: Od czasu do czasu wskoczę na MTB'ka i w teren wyskoczę, zawsze to urozmaicenie, no i w terenie trochę trudniej.
pzdr
Krzychu

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 16 Kwi 2012, 22:05 »
Proponuję trening w postaci dojazdu do roboty rowerem, nawet trochę na około jak za krótki dystans.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 17 Kwi 2012, 13:22 »
Musisz po prostu dużo i często jeździć. Setka dziennie to nie jest masakra, ale jak zaczynasz to powtarzać dzień w dzień, to będzie problem ze wszystkim. Z obolałym siedzeniem, z kondycją (przypuszczalnie już trzeciego dnia kryzys), w końcu z motywacją. Żeby od połowy lipca do końca sierpnia kręcić mniej więcej po 100 km dziennie, to trzeba się dobrze polubić z rowerem. :D To jest wykonalne, ale trzeba popracować. A jak już rozpoczniesz wyprawę, to przez pierwszy tydzień spróbuj 50 km dziennie, potem podejmiesz decyzję co dalej.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 17 Kwi 2012, 13:26 »
Zresztą, przez 45 dni będziesz setkę dziennie robił po Polsce? Chcesz wszystkie gminy zaliczyć?  ;D

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
« 17 Kwi 2012, 13:30 »
Trzymałbym się codziennych dojazdów do pracy/szkoły, niekoniecznie w najkrótszej opcji, plus, w weekend, dodatkowa wycieczka. Jak dla mnie, to najważniejsze w tym wszystkim jest siedzenie, jeśli kuper się przyzwyczai, to reszta da radę. Nikt Ci nie każe w końcu w tę Polskę pruć 30km/h z sakwami.

Poza tym, jeśli chcesz robić dziennie 100km, to raczej pracuj nie nad ciałem, a nad duchem, co z tego, że nogi dadzą radę, jak trzeciego dnia stwierdzisz, że masz w nosie, dalej nie jedziesz?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline vooy.maciej

• Miasto: Pogórze Wielickie
  • Na forum od: 04.07.2008
« 17 Kwi 2012, 13:38 »
W Polskę na dłużej czy przeciętny urlop?
mam czasu od połowy lipca do końca sierpnia, dziennie chciałbym spokojnie zrobić te 100km z sakwami.
Rekordów nie mam zamiaru bić, zależy mi bardziej na ogólnej wytrzymałości i trenowaniu silnej woli  :wink: Od czasu do czasu wskoczę na MTB'ka i w teren wyskoczę, zawsze to urozmaicenie, no i w terenie trochę trudniej.
pzdr
Krzychu
daj chłopie spokój, raz w tygodniu dłuższy dystans, na ile masz czas jeździj w tygodniu i wystarczy
100km to żaden dystans w płaskiej Polsce- naprawdę nie masz się czym przejmować, dasz radę

biker1990

• Gość
« 30 Kwi 2012, 18:04 »
O ja miałem podobny problem.W zasadzie to ja pierwszy raz wyjechałem na mazury z sakwami jakoś tak bez przygotowań,bez kondycji. Kiedy zaczęliśmy przełamywać 100 km to wówczas ja miałem problem bo byłem padnięty po takim dystansie,a to było już drugi dzień wycieczki. To znaczy pewnie dlatego,że mało jadłem czy też nie byłem przygotowany nie wiem od czego to zależało. Zeszłym roku mniej jezdziłem:(. Bo raz,że tylko śniadanie jedliśmy a po drodze jakieś batony czy inne podobne rzeczy.No cóż teraz tylko wywnioskować co i jak i już:).

Offline Mężczyzna tranquilo

• Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 30 Kwi 2012, 20:08 »
Po co jakikolwiek trening? Trening to pierwsze dwa tygodnie wycieczki :) Dwa tygodnie rozruchu i można zacząć właściwą wyprawę :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum