Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
23 Lis 2024, 23:12
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Planowanie wyjazdów
»
Planowanie trasy
(Moderator:
WujTom
) »
Wyprawa dookoła tatr :)
Strony:
<< Poprzednia
1
[
2
]
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: Wyprawa dookoła tatr :) (Przeczytany 14578 razy)
zoltanasturcja
Miasto: Wrocław
Na forum od: 22.05.2009
«
30 Cze 2009, 21:50 »
Dzięki! To złotego środka nie ma??
Zastanawia mnie tylko, czemu tą trasę większość ludzi pokonuje zgodnie z ruchem wskazówek. Coś musi być na rzeczy.
peptek
Miasto: Włocławek
Na forum od: 04.01.2008
«
30 Cze 2009, 22:22 »
A jak to teraz wygląda sytuacja z cenami po wejściu Słowacji do strefy euro? czy jest duzo drożej? Co warto zabrać ze sobą. Jakies porady jak wydac mniej Może ktos juz ma doswiadczenie po tej zmianie waluty u sąsiadów. jak wygląda sytuacja z kampingami ich dostepnościa i cenami. dzięki za info
www.nakole.pl.tl
transatlantyk
Moderator Globalny
GM 2420
Miasto: Annopol
Na forum od: 21.11.2007
«
1 Lip 2009, 08:05 »
Żółtanasturcjo
- jeżeli chcesz zrobić rundę dookoła Tatr, to ja osobiście nie widzę różnicy w którą stronę się jedzie. Jeden podjazd jest ostrzejszy, drugi łagodniejszy - i tak swoje musisz przejechać. To co pisze Skolioza dotyczy jednego odcinka na Słowacji.
Peptek
- była już dyskusja na forum o cenach na Słowacji. Po mojemu ceny są porównywalne z polskimi. Z kampingami u nich chyba jest cienko, tzn. mają ich mało.
W sklepach położonych blisko granicy zawsze sprzedadzą Ci towar za złotówki. Wczoraj przekroczyłem granicę w Jurgowie i w pierwszym napotkanym sklepie na Słowacji kupiłem litrową colę za 4,50 zł. W Polsce bywa drożej.
Pisałem wczoraj o zasypanej drodze między Piwniczną a Mniszkiem. Kolega jechał tam wczoraj i przeniósł rower bez problemu, a więc nie jest tak źle.
zoltanasturcja
«
1 Lip 2009, 10:58 »
transatlantyk
, dzięki! Napisz jeszcze, proszę, jak się ma sprawa w okolicy pod względem pogody i warunków w ogóle. To osuwisko powstało w wyniku deszczów?
skolioza
Miasto: kraków
Na forum od: 01.04.2009
«
1 Lip 2009, 11:22 »
Nie wiem czemu, ale większość osób które znam a które jechały pętlę twierdzi że przeciwnie do wskazówek zegara jest łatwiej - nie wiem, jechałem tylko zgodnie
www.RetroMTB.pl
RetroMTB na Facebooku
www.Skolioza.RowerPower.org
zoltanasturcja
«
1 Lip 2009, 11:31 »
Ja znam tylko opisy internetowe. Chyba, że jest tak, że trasa zgodnie jest bardziej dzielna i się wszyscy chwalą
, a jak ktoś pokona trasę w odwrotną stronę to siedzi cicho, bo to siara
Oczywiście nie mam intencji obrażać kogokolwiek, tak tylko próbuję znaleźć wytłumaczenie tego fenomenu.
transatlantyk
Moderator Globalny
GM 2420
«
1 Lip 2009, 12:07 »
Trasę dookoła Tatr w całości pokonałem zgodnie ze wskazówkami zegara. Przeciwnie do wskazówek odcinek od Liptowskiego Hradoka do Spiskiej Beli. Zaden z kierunków nie wydał mi się łatwiejszy
To zasypanie drogi to rzeczywiście efekt deszczów. Jest ich dużo ostatnio, ale nie ma tragedii. Wczoraj byłem właśnie pod Tatrami i ociupinkę na Słowacji ( patrz BS).
Na ponad 10-godzinnej trasie lało mi tylko przez godzinę. Potem było cieplutko i słonecznie i wietrznie. Pogoda zmienną jest
zoltanasturcja
«
1 Lip 2009, 12:15 »
Dziękuję za informacje.
A ja, naiwna, jeszcze się łudziłam, że może jest jakiś wariant bardziej dla dziewczynek. No cóż, trzeba będzie popróbować.
peptek
«
1 Lip 2009, 16:38 »
Czy na dziko można spokojnie sie rozbijac i czy jest gdzie? dzieki za informacje
www.nakole.pl.tl
transatlantyk
Moderator Globalny
GM 2420
«
2 Lip 2009, 08:06 »
Spałem tam na dziko dwie noce i nic się nie działo. Może po prostu nie dałem się złapać?
Zawsze zresztą w takich przypadkach staram się być jak najmniej widoczny.
peptek
«
2 Lip 2009, 14:45 »
czy mam rozumieć że biwakowanie na dziko jest zabronione prawnie a nie egzekwowane?
www.nakole.pl.tl
Remigiusz
Miasto: Gdańsk
Na forum od: 14.06.2007
«
2 Lip 2009, 15:26 »
Biwakowanie na dziko legalne jest chyba tylko w Skandynawii.
My na dziko śpimy prawie zawsze, często w parkach narodowych. Wszystko to kwestia znalezienia odpowiedniego miejsca i odpowiedniego zachowania w tymże miejscu. Jeżeli będziesz spał niewidoczny w krzakach, gęstym lesie lub gdzieś na odludziu, to kto miałby cokolwiek egzekwować.
www.rowerowarodzinka.pl
usulovski
Miasto: Edynburg
Na forum od: 17.07.2008
«
2 Lip 2009, 16:17 »
Podobno jednodobowe biwakowanie jest też legalne w Hiszpanii, ileś tam metrów (500?) od ludzkiej siedziby.
zoltanasturcja
«
2 Lip 2009, 16:39 »
Teoretycznie w Hiszpanii można na jedną noc biwakować wszędzie poza miastami, w miejscach w których nie jest to wyraźnie zabronione i w odległości ponad 1 km od pola kempingowego/biwakowego. Osobiście widziałam ludzi biwakujących na dziko w biały dzień w Picos de Europa, a jest to jakby nie było Park Narodowy. Byli rozłożeni blisko szlaku, bo tam akurat mieli wodę
no i do schroniska nie było daleko. Ponoć nie ma problemu, żeby biwakować dłużej niż jeden dzień, należy tylko w inne miejsce przestawić namiot.
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
[
2
]
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»