Autor Wątek: Gdynia daje nagrody za jazdę na rowerze  (Przeczytany 773 razy)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Super, mnie marzy się także coś takiego jak w UK:
cyclescheme
Wracam do jeżdżenia.

Offline Kobieta Marta

• Miasto: Edynburg/Lodz
  • Na forum od: 18.09.2008
    • Historie z rowerem w tle
Mozna powiedziec ze to cos zblizonego ;) zawsze dobre to na poczatek ;)
The bicycle is just as good company as most husbands and when it gets old and shabby a woman can dispose of it and get a new one without shocking entire community.

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
Heh, mój wujek pracował w Belgii na uniwersytecie i tam w zamian za zrzeczenie się prawa do parkowania samochodem na terenie kampusu studenci dostawali rowery miejskie.

Offline Giovanni

• bikestats
Ktoś skomentował tak:
"są ulice przy których są drogi rowerowe,a i tak pedałujący jeżdżą po ulicy (np.Wielkopolska- Chwaszczyńska),obok przejeżdża radiowóz i co? i nic rowerzysta dalej na ulicy zamiast na ścieżce. Może i za to by się ktoś zabrał?"
Czuję się wyróżniony bo Chwarznienską śmigam prawie co rano i jestem na niej jedynym rowerzystą- ścieżka rowerowa, czyli dziurawy chodnik nadaję się tylkodo MTB.
Raz jechałem Wielkopolską, ale tu już gorsza nawierzchnia i na szocie nie można jechać zbyt blisko krawężnika i nie jest przyjemnie jak cię trajtek mija "o gazetę" (bo samochody mijają normalnie).

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."

Offline pajak

• Na forum od: 22.06.2010
A ja właśnie zastanawiałem się.. czemu straż miejska nie zdjęła tego roweru spod Urzędu Miasta (dla nieobeznanych parking rowerowy jest za urzędem..)
Pomysł dobry.. znaczy się marketingowo, ale w mieście g. się dzieje w sprawie infrastruktury :(
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
A jak wygląda połączenie Gdańska/Gdyni z zachodnimi miejscowościami położonymi wzdłuż morza? W zeszłym roku był plan, aby cała linia wzdłuż morza była połączona ścieżką rowerową. Ciekawy jestem czy plan ten został zrealizowany.
« Ostatnia zmiana: 18 Kwi 2012, 00:32 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
Wy mówicie o większych ulicach typu Chwaszczyńska...a ja praktycznie co dzień jeżdżę po centrum i to 10 lutego. Muszę jechać lewym pasem bo przecież prawy to jakiś stary bruk. I jak po nim szosówką...W Gdyni ze ścieżkami faktycznie jest baaardzo marnie.

Offline Giovanni

• bikestats
Paris Roubaix ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
mogliby w warszawie coś takiego zrobić. jak widzę te tłumy ludzi stojące dzień w dzień w korkach.... a ścieżek całkiem sporo jest i nawet niezłe niektóre. na szosie trochę telepie, ale na 1,5" oponach to już podejrzewam że bardzo przyzwoicie by się jeździło ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
a ścieżek całkiem sporo jest i nawet niezłe niektóre.
Nie przesadzajmy, większość to jednak budowlana fuszerka na całego. Chociaż i tak gorsze się widuje, np wylot ze Skierniewic w stronę Warszawy, tam ktoś buchnął sporo podbudowy spod kostki :D

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Nie przesadzajmy, większość to jednak budowlana fuszerka na całego. Chociaż i tak gorsze się widuje, np wylot ze Skierniewic w stronę Warszawy, tam ktoś buchnął sporo podbudowy spod kostki :D

Niestety budowanie ścieżek rowerowych z góry skazane jest na porażkę. Jeśli będzie budowana jako część chodnika lub w pewnym oddaleniu od drogi to będzie się źle jechało, bo albo nie będzie prowadziła tam gdzie trzeba, albo w szprychy będą pchali się piesi, albo krawężniki będą próbowały pogiąć koła, a kierowcy z prostopadłych dróg cały rower i samego rowerzystę. Jeśli ścieżka będzie częścią jezdni to oczywiście mało kto będzie miał odwagę nią jechać w obawie przed potrąceniem (jak wiadomo Polacy to tchórzliwy naród :P). Jeśli ścieżka jest wydzielona z jezdni, to jest tak "wymięta", że nie da się nią jechać. Kierowcy też mogą mieć tendencje to rozjeżdżania podczas skrętu w prawo.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum