Autor Wątek: Obręcze - zakuwka vs liczba szprych  (Przeczytany 3158 razy)

Offline Mężczyzna qbab

• Miasto: łódzkie
  • Na forum od: 25.12.2011
Obręcze - zakuwka vs liczba szprych
« 17 Kwi 2012, 21:05 »
Witam
Przymierzam się do zakupu kół (o ile kupię ramę którą mam na widoku) i wychodzi na to że trzeba kupic Alexrims dh19, piasty novateca i dobre szprychy.
Jednak na allegro są dostępne koła tylko w wersji 32 szprychy kapslowane albo 36 szprych nie kapslowane.
Co lepiej wybrać?
Ewentualnie gdzie szukać kół żeby nie wydać majątku. Planowałem wydatek rzędu max  300-350 zł ale jak wiadomo im taniej tym lepiej.

A może zaoszczędzić na obręczach i wybrać Remerx?
pzdr
qbab

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
skąd ten dylemat? Bierzesz te http://allegro.pl/obrecz-alexrims-dh19-26cali-czarna-36-otw-i2249293457.html i masz oczkowane 36. Jak się dogadasz z gościem to Ci zaplecie.
Chyba, że chcesz 28", to pewnie musisz u niego zamówić.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna qbab

no właśnie 28"
i u niego są takie koła ale w wersji nie kapslowanej a w dodatku kosztują 375 zł + wysyłka.
http://allegro.pl/show_item.php?item=2264032986
Gdyby były kapslowane to może bym się skusił.
Inny sprzedawca ma taniej ale 32 szprychy
http://allegro.pl/komplet-kol-28-v-brake-novatec-alexrims-dh19-i2274024679.html
pytałem o 36 szprychowe obręcze ale nie ma.

Offline Mężczyzna bix

• ten co pojechał Mikiemu :)
  • Miasto: był Wrocław, jest zagłębie
  • Na forum od: 28.11.2010
Pisz do niego, on Ci sprowadzi i zrobi!
Wiem bo sam mam 36 i zakuwane od niego.
let's make it big :)

Offline Mężczyzna qbab

juz wczesniej napisałem ale kolejny problem to cena, wolałbym jednak wydać nieco mniej. Najważniejszy jest jednak dla mnie stosunek jakości do ceny. Nie zamierzam zaoszczędzić na siłe 50zł żeby nie mieć dobrego koła. Pytanie tylko czy warto dołożyć te 50-100zł do planowanej kwoty. Oczywiście wydanie na koła większej kwoty spowoduje oszczędności na innych elementach.

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
http://allegro.pl/kolo-26-przod-mtb-alexrims-dh19-czarne-novatec-i2284756852.html

Może tu będą coś wiedzieć?

A swoją drogą to fajne kółka.

Offline Mężczyzna qbab

Dzwoniłem wczoraj, nie mają serwisu, nie składają kół tylko sprzedają to co mają. Nie mają nic więcej poza tym co na Allegro.

Ale odpisał mi Pan Bogusław i pewnie sie dogadam jakoś.

Pozostaje jednak pytanie czy lepiej 32 szprychy z zakuwką czy 36 szprych bez zakuwki?
Pan Boguslaw mówi 36, ja też tak uważam.
Szkoda tylko że obręcz bez zakuwki nie wygląda tak profesjonalnie jak z zakuwką :)

pzdr

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
Ja bym wybrał 32 szprychy. Wielkiej różnicy nie ma pomiędzy 32 a 36, a obręcz kapslowana będzie zawsze nieco pewniejsza.
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna qbab

Mam za małe doświadczenie żeby sie wypowiadać w tej kwestii ale należałoby zapytać jakie są najczęstsze awarie kół. Czy jest to wyrwanie nypla czy pęknięcie szprychy (inne przypadki w tym rozważaniu nie mają znaczenia).

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Ja jeździłem na różnych obręczach, i o ile pękniętych szprych już trochę nazbierałem (a nawet urwanych na początku gwintu przy nyplu), o tyle nypla z obręczy nie wyrwałem, a nawet nie naderwałem. Na pewno jest to jakieś zabezpieczenie i lepiej dmuchać na zimne, ale mi brak kapslowania przestał przeszkadzać.. :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
złamana szprycha da się naprawić prosto i niskim kosztem, za to wyrwany nypel już grubsza sprawa. Brałbym kapslowaną.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna oszej

W kwestii technicznej to wszystko wiadomo, pytanie było, czy komuś to się stało..

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
W kwestii technicznej to wszystko wiadomo, pytanie było, czy komuś to się stało..
Stało się. Przy prędkości circa 50/godz będąc obładowany sakwami wpadłem w dziurę i kapslowana obręcz Alexrims DH19, 32  szprychy nie wytrzymała, koło kilku nypli w tylnym kole porobiły się pęknięcia, pajączki takie, niektóre całkiem spore, choć żaden nypel jeszcze się nie wyrwał. Obręcz wymieniłem.
Dwukrotnie takie pęknięcia zaliczyłem, dwukrotnie obręcz zmieniałem.

Offline Mężczyzna oszej

Ale to nie do końca dowodzi temu, że w przypadku braku kapslowania, nyple uległyby wyrwaniu. Można gdybać. Ja chciałem się dowiedzieć, czy komuś wyrwało nyple z obręczy :) Pajączki też miałem kiedyś w niekapslowanej, tj było widać delikatne wybrzuszenie, ale nie śmiałbym powiedzieć, że kapslowanie by pomogło, bo obręcz i tak w moim mniemaniu byłaby do wymiany ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Musiałby ktoś mieć obręcz z połową dziurek kapslowaną, żeby cokolwiek empirycznie udowodnić ;)

Moim zdaniem, jeśli to ma być na dłuższe wyprawy, lepiej mieć 36 szprych i kapsle, ale ja tylko jedną obręcz w życiu skasowałem (32h, kapslowana), więc co ja tam wiem ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum