Autor Wątek: Jak prawidłowo wyregulować bloki SPD  (Przeczytany 2723 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Jak prawidłowo wyregulować bloki SPD
« 19 Kwi 2012, 23:26 »
Cześć,
  Znalazłem coś takiego:
  Regulacja bloków SPD

Nie wiem tylko czy to czasem nie jakieś bzdury :)

Macie jakieś spodoby na regulacje bloków SPD?

Pozdr.
Freud
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Niby czytałem, że rzeczywiście inaczej ustawia się inaczej jeśli ma się stopę pronującą, supinującą albo naturalną. Jednak trzeba uważać żeby nie przesadzić.

Dla przykładu w zimie jeździłem w dosyć szerokich butach które nie do końca dobrze układały się w noskach. W efekcie trzymałem stopę krzywo (pięta odchylona na zewnątrz) i potem przez kilka miesięcy miałem uszkodzone rozcięgno podeszwowe :icon_confused:

Moim zdaniem najbardziej bezpieczne będzie ustawienie dla stopy neutralnej. Nieprawidłowego ruchu stopy nie należy pogłębiać tylko korygować.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Freud

Po prostu zamontowałem bloki, wsadłem na rower - czuję, że kąt stopy w stosunku do pedała nie jest okej więc będę stopniowo przekręcał bloki w dogodniejszą stronę, aż przestanę czuć dyskomfort.

Tak jest najszybciej - muszę jedynie wozić ze sobą zawsze klucz imbusowy, ale to oczywiście żaden problem.

Jako OT powiem, że w SPD jeździ mi się niesamowicie dobrze.
Niesamowity speed jest przy ruszaniu. Extra. Do tego nie zaliczyłem jeszcze żadnej gleby ;)
Oby tak dalej.

"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
Po prostu zamontowałem bloki, wsadłem na rower - czuję, że kąt stopy w stosunku do pedała nie jest okej więc będę stopniowo przekręcał bloki w dogodniejszą stronę, aż przestanę czuć dyskomfort.

W którą stronę odginasz stopę?

Lekka pronacja jest naturalna podczas ruchu stopy. Najważniejsze żeby tylko nie przesadzić z odchylaniem.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Niesamowity speed jest przy ruszaniu.
Chyba acceleration :)

Offline Mężczyzna Freud

Niesamowity speed jest przy ruszaniu.
Chyba acceleration :)
Tak - acc mega fajne :D aż miło.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Pamiętałeś o podniesieniu siodełka po zmianie pedałów?
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna Freud

Pamiętałeś o podniesieniu siodełka po zmianie pedałów?
Nie pamiętałem, ale siodełko podniosłem przypadkowo, ponieważ i tak wydawało mi się, że jest za nisko ;) Thx.

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Do tego nie zaliczyłem jeszcze żadnej gleby

Kwestia czasu ;P. Im dłużej jej nie zaliczysz, tym
bardziej widowiskowa potem będzie ;]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Na forum od: 20.09.2010
A czemu po wsadzeniu SPD należy podnieść siodełko?

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Iwo,
Buty do SPD mają nieco grubszą podeszwę, więc dobrze jest skorygować tę różnicę - między dotychczasowym a nowym butem, zależy to oczywiście od tego, w czym dotychczas się jeździło.

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline kolica

• Na forum od: 28.11.2010
Hipek ma rację. Wysokość sztycy siodełka musi być idealna (praktycznie co do co do milimetra) w SPD, inaczej będzie czuć się dyskomfort, albo co gorsza można nabawić się różnych urazów wynikających ze złego ustawienia :-\ SPD jeżeli chodzi system mocowania ma najmniejszy "luz roboczy" w bloku przez to trzeba się trochę napracować żeby dobrze go ustawić. Pod tym względem lepsze są Cranki, bądź polecane Looki. Look`ów sam używam, i w nich rzeczywiście, zakres ruchów przy wpiętym pedale jest bardzo duży i jednocześnie pewny.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwi 2012, 16:23 kolica »

Offline Mężczyzna Freud

Do tego nie zaliczyłem jeszcze żadnej gleby

Kwestia czasu ;P. Im dłużej jej nie zaliczysz, tym
bardziej widowiskowa potem będzie ;]

Szy.
Szy - wypluj :D
Mam znajomego, który nigdy się nie wywrócił - jak widać można ;)

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
    • Hipcia i Hipek
Ani moja Pani, ani ja nie mieliśmy jeszcze żadnej gleby spowodowanej SPD. Kilka razy było blisko, zawsze dlatego, że usiłuję robić stójkę na czerwonym-prawie-już-zielonym świetle.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
Hipek ma rację. Wysokość sztycy siodełka musi być idealna (praktycznie co do co do milimetra) w SPD, inaczej będzie czuć się dyskomfort, albo co gorsza można nabawić się różnych urazów wynikających ze złego ustawienia

Mam dwie pary butów i co mam teraz zrobić? Ustawiać za każdym razem siodełko w zależności w których jeżdżę?  :'( :'( 8)
Jeżdżę aby jeść.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum