Autor Wątek: Jak prawidłowo wyregulować bloki SPD  (Przeczytany 2722 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Ubierać inne skarpetki :icon_smile2:
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline kolica

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 28.11.2010
Mam dwie pary butów i co mam teraz zrobić? Ustawiać za każdym razem siodełko w zależności w których jeżdżę?  :'( :'( 8)

Jeśli jeździsz w japonkach i Spdach to raczej zmiana wysokości sztycy będzie nieunikniona, nieprawdaż?

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
W sumie sam już nie wiem jak to jest. Ustawienie siodła jest ważne, ale czy w kontekście SPD?
Podam takie dwa praktyczne przypadki.
1. Swego czasu miałem problem z zaciskiem sztycy, który nie trzymał i siodełko pomału zjeżdżało w dół. Jeździłem cały czas w SPD i nic mi się w kolana nie działo i dyskomfortu na poziomie stóp nie czułem, a zmiany wysokości były czasem większe niż 2cm. Dlatego w ten jeden milimetr nie wierze.
2. Miałem stare buty SPD, kupiłem nowe i jeździłem bez zmiany wysokości siodełka. Ostatnio ubrałem jednak te stare na jeden wyjazd i zaczęło mnie boleć kolano. Nie wiem czemu. Noga się przyzwyczaiła do nowych butów?

A co do ustawiania bloków, to montuje "na oko" i jadę. Jak czuję że coś jest nie tak, to pedałuje przez chwilę na platformie i patrze jak różni się ustawienie stopy w stosunku do wpiętej, a potem staram się to odwzorować w pozycji bloku. Zasada jest prosta, jak boli to trzeba przesunąć blok i tak do skutku
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
Mam dwie pary butów i co mam teraz zrobić? Ustawiać za każdym razem siodełko w zależności w których jeżdżę?  :'( :'( 8)
Trzeba było mieć, jak facet, jedną parę butów do wszystkiego, a nie kombinować  ;D

W sumie sam już nie wiem jak to jest. Ustawienie siodła jest ważne, ale czy w kontekście SPD?
Poszukaj postów/wpisów Wilka o tym, jak uważnie reguluje swoje siodełko.

A co do ustawiania bloków, to montuje "na oko" i jadę. Jak czuję że coś jest nie tak, to pedałuje przez chwilę na platformie i patrze jak różni się ustawienie stopy w stosunku do wpiętej, a potem staram się to odwzorować w pozycji bloku. Zasada jest prosta, jak boli to trzeba przesunąć blok i tak do skutku
Ja też tak robię. Co dziwne, prawa noga zawsze zachowuje się poprawnie, jeśli coś zaczyna wydziwiac, to lewa noga, w prawym bucie bloki jak zamontowałem, tak siedzą, w lewym korygowałem już kilkanaście razy.
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
jeśli coś zaczyna wydziwiac, to lewa noga

:D mam dokładnie tak samo

Poszukaj postów/wpisów Wilka o tym, jak uważnie reguluje swoje siodełko.
Boję się, bo się okaże, że mam nieprawidłowo ustawione siodełko i potem będzie mi niewygodnie ;)
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Boję się, bo się okaże, że mam nieprawidłowo ustawione siodełko i potem będzie mi niewygodnie
Cóż, forumowicze dzielą się na dwie grupy, tych co mają problemy z kolanami i tych co będą mieć ;) Niestety nieprawidłowe ustawienie siodła to szybka droga do kontuzji, nawet bez SPD.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum