Autor Wątek: Zagwozdka - co to za suport?  (Przeczytany 1801 razy)

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Zagwozdka - co to za suport?
« 19 Kwi 2012, 23:41 »
W moim nowym nabytku mam dość dziwny suport. Na pierwszy rzut oka (jak to w używańcu był wtedy pokryty toną brudu) wyglądał na stary, rozbieralny suport z regulowaną lewą miską. Jednak po zdjęciu korb trochę się zdziwiłem. Obydwie miski z zewnątrz wyglądają identycznie i nie ma gniazda na klucz kołkowy do regulacji miski. Suport jest firmy Ofmega Axis (przynajmniej tak twierdzą napisy na miskach) i w googlach na jego temat niewiele się dowiedziałem.
Jak na razie nie mam narzędzi by "otworzyć pacjenta" więc pytanie przede wszystkim do Skoliozy jako znawcy starego sprzętu MTB: czego się spodziewać w środku? Jeżeli to pakiet, to prawdopodobnie nie będę musiał kupować klucza kołkowego, wystarczy mi hakowy do chwycenia misek?

Jeśli ma to jakieś znaczenie to korba to Shimano FC-MC16 a rower to Giant Granite, ale nie wiem z którego roku (na moje oko koniec lat 90'tych). Długość osi suportu to 113mm

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Zagwozdka - co to za suport?
« 20 Kwi 2012, 00:05 »
Jeżeli to pakiet, to prawdopodobnie nie będę musiał kupować klucza kołkowego, wystarczy mi hakowy do chwycenia misek?
Żeby to odkręcić potrzebujesz klucza do standardu, który używał SKF / FAG / Campagnolo. Sądząc po własnej praktyce (SKF) w środku znajdziesz pakiet.

My home is where my bike is.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 20 Kwi 2012, 14:39 »
z tymi miskami możesz też spotkać współczesne Kinexy - raczej będzie to kartridż (plastiki, brak kontry)

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
« 20 Kwi 2012, 15:45 »
suport ma tez gwint włoski, myślę, że można podejść kluczem hakowym lub dużymi szczypcami. Sa na suporcie luzy?

Offline Mężczyzna Medawc

« 20 Kwi 2012, 19:15 »
Luzów nie ma i kręci się gładko, suport (i korba) na razie zostają, bo są w dobrym stanie i jeszcze długo pojeżdżą. Na tą chwilę do suportu chciałem się dobrać z innych powodów:
1. Sprawdzić, czy się nie zapiekł i przesmarować gwint (co by się nie zapiekł w przyszłości).
2. Zakonserwować ramę olejem do profili zamkniętych, z mufy łatwo się dostać do tylnych widełek, dużo łatwiej niż przez otwory technologiczne przy hakach.

Btw, na jakiej podstawie twierdzisz, że gwint jest włoski? 1.37" x `24tpi to z tego co wiem wymiary gwintu angielskiego. Zdziwiłbym się zresztą, gdyby w mtb dla mas jakim jest Giant był inny gwint niż angielski.

Co do narzędzia, to wolę odżałować i kupić dedykowany klucz. Moje doświadczenia z improwizowanymi narzędziami do tej pory niestety kończyły się źle, a nie chcę ryzykować braku możliwości wykręcenia zniszczonej miski. Czy taki klucz będzie dobry?
http://www.nusiu.pl/sklep/product_info.php?cPath=2&products_id=9

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 20 Kwi 2012, 19:25 »
tak, to klucz do tego.

My home is where my bike is.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 21 Kwi 2012, 11:28 »
A gwint włoski to czasami nie zwykły metryczny, tylko jeden w "drugą stronę"? Bo chyba z tego powodu mój mieszczuch nie zazna drugiej młodości (nie mogę dostać porządnego supportu)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Medawc

« 21 Kwi 2012, 17:34 »
http://sheldonbrown.com/cribsheet-bottombrackets.html - stąd z opisu na misce wnioskuje, że mam gwint angielski.
W gwincie włoskim obydwie strony mają prawy gwint.

Offline skolioza

• Miasto: kraków
  • Na forum od: 01.04.2009
    • http://www.RetroMTB.pl
« 21 Kwi 2012, 20:00 »
A gwint włoski to czasami nie zwykły metryczny, tylko jeden w "drugą stronę"? Bo chyba z tego powodu mój mieszczuch nie zazna drugiej młodości (nie mogę dostać porządnego supportu)
mogę chyba załatwić nówkę sztukę osi XT (skręcanej, nie suportu) na 122,5mm właśnie włocha  - jakby Ci taka pasowała daj cynk, rozeznam szanse i koszty

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum