Autor Wątek: Podróż z Zielonej Góry do Grzybowa  (Przeczytany 2158 razy)

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
Podróż z Zielonej Góry do Grzybowa
« 22 Kwi 2012, 01:09 »
Cześć,
  piszę ponieważ wybieram się z Zielonej Góry do Grzybowa po takiej oto trasie:
  Trasa

Całość chcemy przejechać w 3-4 dni, więc na spokojnie, bez pośpiechu.
  Pytanie czy znacie po drodze jakieś ciekawe obiekty, przy których warto się zatrzymać albo dla których warto zboczyć na chwilę z trasy?

Pozdr.
Freud
« Ostatnia zmiana: 22 Kwi 2012, 17:21 Freud »
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
aaaa!! :D to Grzybowo k. Kołobrzegu! okej, to z moich terenów w pierwszej chwili nasuwa mi się myśl, aby:
1) zahaczyć na obiad albo wypoczynek nad jezioro...a teraz widzę, że obok wiedzie Twoja trasa...w Rzesznikowie, ale ta droga jest, nazwijmy to, polna, leśna, nie wiem czy masz tego świadomość ;)
2) w miejscowości Unieradz k. Siemyśla jest taki oto kościółek z XII w. -

Uploaded with ImageShack.us i tak właśnie ładnie i kwitnąco wygląda w maju,
3) w miejscowości Nieżyn też jest ładny kościółek, ale jak zdecydujecie się na Unieradz, to mijacie go po drodze,
4) w miejscowości Charzyno mieszkam ja! więc chętnie was "odprowadzę" jeśli tylko będę w tym czasie w domu (Freud, nie napisałeś kiedy jedziecie ;) ) i jeśli będę miała jakikolwiek rower w tym czasie.. >:(

PS. w moich regionach jedziecie najgorszymi drogami z możliwych! :D
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna Freud

Dzięki dewunska - o takie smaczki mi właśnie chodziło.

Jedziemy albo 29 kwiecień, albo z 2 na 3 maja. Wyślij mi na priv numer telefonu to po prostu zadzwonię jak będziemy w okolicy :)

"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
Wtedy niestety będziemy już w trasie :)
Pod Rzesznikowem jest jezioro Popiel, bardzo sympatyczne, żeby ochłonąć, być może już się wykąpać w nim :) Spod Rzesznikowa ma biec (być może już biegnie-duża etapów jest ukończonych, czy cała, nie wiem :) droga rowerowa (nówka sztuka) do samego Kołobrzegu.  Możecie być testerami :)

Offline Mężczyzna Freud

aaaa!! :D to Grzybowo k. Kołobrzegu! okej, to z moich terenów w pierwszej chwili nasuwa mi się myśl, aby:
1) zahaczyć na obiad albo wypoczynek nad jezioro...a teraz widzę, że obok wiedzie Twoja trasa...w Rzesznikowie, ale ta droga jest, nazwijmy to, polna, leśna, nie wiem czy masz tego świadomość ;)
Nad które jezioro? Wskażesz na mapie? :)

2) w miejscowości Unieradz k. Siemyśla jest taki oto kościółek z XII w. -
i tak właśnie ładnie i kwitnąco wygląda w maju,
Zaznaczyłem sobie na mapie. Thx.

3) w miejscowości Nieżyn też jest ładny kościółek, ale jak zdecydujecie się na Unieradz, to mijacie go po drodze,
Tutaj już nie będziemy jechać ;)

4) w miejscowości Charzyno mieszkam ja! więc chętnie was "odprowadzę" jeśli tylko będę w tym czasie w domu (Freud, nie napisałeś kiedy jedziecie ;) ) i jeśli będę miała jakikolwiek rower w tym czasie.. >:(
Dam znać jak będziemy wcześniej przez skrętem na Unieradz :)

PS. w moich regionach jedziecie najgorszymi drogami z możliwych! :D
A są inne? :D Powiem tak, są krajowe albo właśnie takie jak ta. Mapa mi pokazuje, że te drogi są najkrótsze i lepsze niż inne wiodące przez wioski. Te "inne" wyglądają na jeszcze gorsze, ale oczywiście to tylko mapa.
Jeśli jesteś w stanie zasugerować fajniejsze to oczywiście zamieniam się w słuch :)
Poza tym musi być ciekawiej - prawda?

Offline Mężczyzna Freud

Wtedy niestety będziemy już w trasie :)
Pod Rzesznikowem jest jezioro Popiel, bardzo sympatyczne, żeby ochłonąć, być może już się wykąpać w nim :) Spod Rzesznikowa ma biec (być może już biegnie-duża etapów jest ukończonych, czy cała, nie wiem :) droga rowerowa (nówka sztuka) do samego Kołobrzegu.  Możecie być testerami :)
O - to taka droga rozumiem, że istnieje. No nieźle nieźle. Którędy wiedzie?
Jeziorko oznaczyłem. Thx.

Offline Mężczyzna oszej

Nad które jezioro? Wskażesz na mapie?
Freud czytaj tez moje posty.
http://g.co/maps/e4kvr

Wiedzie przez Gościno do Kołobrzegu, później możesz wjechać w K-g na DDR do Dźwirzyna przez Grzybowo i voila.

Tu poglądowa mapka DDR

Offline Mężczyzna Freud

Szczerze mówiąc sama ścieżka mnie nie kręci, chyba, że na tej ścieżce są jakieś ciekawe obiekty.
Nie jestem zwolennikiem ścieżek przez Polskę dla samej idei ścieżek.
Te nad morzem podobają mi się bo z jednej strony jest morze a po  drugiej to bagienko, to jakieś lotnisko, to kładka itd.

Poszukam info o tej ścieżke - może coś znajdę :)

[EDIT]
Jeziorko Popiel oczywiście naniosłem sobie na trasę - thx Oszej.

Co do tych polnych to faktycznie przez las, przez las - myślę, że na bierząco sprawdzimy jak wygląda droga i ew. pojezdiemy albo wiochami albo lasami.
Taki trip może być całkiem ciekawy o ile nie są to totalne chaszcze tylko kulturalna ubita droga gruntowa :D
« Ostatnia zmiana: 22 Kwi 2012, 13:03 Freud »

Offline Mężczyzna oszej

To nie jest ścieżka wzdłuż drogi, biegnie przez lasy itp. Rób co chcesz :)
Więcej info na stronie związanej z inwestycjami dorzecza Parsęty.

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
Jeziorko Popiel oczywiście naniosłem sobie na trasę - thx Oszej.Co do tych polnych to faktycznie przez las, przez las - myślę, że na bierząco sprawdzimy jak wygląda droga i ew. pojezdiemy albo wiochami albo lasami.Taki trip może być całkiem ciekawy o ile nie są to totalne chaszcze tylko kulturalna ubita droga gruntowa
no właśnie o tym mówiłam, ale nie napisałam nazwy, bo widziałam, że i tak wasza trasa tam idzie ;) akurat tam to jest kulturalna ubita droga, ale łatwo się w tym lesie zgubić ;)

a przez Nieżyn musicie jechać, tak czy siak, żeby dojechać do Unieradza ;) no chyba że od samego Rzesznikowa zmieniacie trasę i jedziecie bardziej na wschód...

Poza tym musi być ciekawiej - prawda?
ooo, ciekawiej będzie bez wątpienia ;) ale może to już być męczące jechać kilkadziesiąt km drogą łataną 1500razy a i tak dziura na dziurze, do tego w niektórych miejscach brak pobocza...ale oczywiście wszystko da się przejechać ;) tak jak mówisz - zdecydujecie w trasie ;)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna Freud

Kusi mnie żeby za Skwierzyną do Goszczanowa ściąć trasę lasami. Po drodzę jest lesniczówka i wiele kmów jest po prostu lasem.
Zastanawia mnie tylko czy ta droga jest akceptowalana - zna ktoś tamte tereny?
Ostatecznie przed wjazdem w ten las po prostu zapytam jakiegoś tubylca o stan drogi :D

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
dobrze wspominam drogę 160 Drezdenko - Choszczno, pusta i jak na polskie standardy w miarę równa. Poza samym odcinkiem Klesno - Drezdenko, gdzie był (i pewnie jest) dość upierdliwy bruk.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna graba

• Miasto: Gryfice
  • Na forum od: 14.02.2012
To może ja coś podpowiem bo te tereny to niedaleko mnie są :) Akurat tak się skłąda że dzisiaj zrobiłem trasę Gryfice-Brojce-Mołstowo-Dargosław-Gołańcz Pomorska-Sarba-Karcino- Dźwirzyno-Rogowo-Mrzeżyno-Pogorzelica-Rewal i spowrotem do Gryfice. Niby śnieżka rowerowa między Mrzeżynem a Pogorzelicą jest już gotowa ale to jakieś brednie są droga jest rozkopana i jedzie się po wydmach ale jest oznakowana, ale wracając do tematu. Droga Międzyrzecze - Skrzydłowo to droga przez las (niekoniecznie jest tam droga nadająca się do jazdy :) )  A gdzieś od wysokości od Studnicy do Skrzydłowa jest kostka brukowa. Droga Rzesznikowo - Starnin to też chyba jakieś pole bo nie kojarzę tej drogi wogóle. A propos zwiedzania oczywiście polecę swoje miasto Gryfice i Trzebiatów :). A na wybrzeżu to moim zdaniem warto zajechać do fortu w Rogowie :). A teraz moja dzisiejsza trasa bo w małej części pokrywa się z Twoją :). W Dargosławiu jest pałac w sumie rozwalający się ale pałac, w uniestowie też jest jakiś pałac (ja go nie widziałem bo wiochę z boku mijałem), później z Uniestowa jest płytówka na Gołańcz pomorską, w miarę równa. Od tej krzyżówki przed Sarbią masz już oznakowaną ścieżkę rowerową. Ja jechałem tą ścieżką przez Karcino do Dźwirzyna. Cała ścieżka jest oznakowana takimi tablicami. żebyś jechał w innym terminie to z miłą chęcią pobawił się w przewodnika po okolicy, ale niestety nie ma mnie na majówkę.
Jeżeli będę potrzebne jeszcze jakieś informacje to pisz, a miarę możliwości postaram się pomóc.

Ps. Sorki za taki chaos w mojej odpowiedzi

Offline Mężczyzna Freud

Innymi słowy: 2 pałace są w okolicy naszej trasy :)
Zaznaczyłem sobie te miejsca. Dzięki.

Offline Mężczyzna tomiKG

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 14.01.2010
Co do ścieżki rowerowej znad jeziora Popiel do samego Kołobrzegu, jak ktoś wyżej pisał, to ta ścieżka nie jest jeszcze skończona i zapewne do wakacji nie będzie. Niektóre odcinki są już zrobione (jak ten znad w/w jez. Popiel do Rymania wzdłuż DK6, niektóre są w budowie (Gościno - Ząbrowo - Charzyno - DW102 na wys. Przećmina), a niektóre są dopiero planowane (DW 102 Przećmino - Kołobrzeg / Grzybowo). Ten ostatni odcinek jest w planie, ale nie na ten rok, bo nie należy do I etapu projektu. Ten etap budowy zakłada początek / koniec (zależy z której strony patrzysz) w szczerym polu, przy ruchliwej zwłaszcza w sezonie DW 102 Kołobrzeg - Trzebiatów (ot taka polska myśl budowlana)...Niedawno sprawdzałem odcinek od DW 102 do Charzyna. Od DW ok. 0,5 km jazdy polbrukiem, który nagle się urwał, potem 3 km jazdy przez las (mimo lekko zmarzniętej ziemi - początek marca - i tak było sporo błota i piachu) i dopiero 1 km przed Charzynem zaczęła się znów ścieżka asfaltowa.

Na Twojej mapie patrzę na trasę przez powiat kołobrzeski, konkretnie odcinek Nieżyn - Grzybowo... Z Nieżyna do Byszewa masz drogę brukowaną, ale jest dość wygodne pobocze.
http://hosting8372175.az.pl/pliki_moje/rowerowe/26listopada2011/droga_niezyn_byszewo.jpg

Z Byszewa jedziesz dalej na Kędrzyno. Do Kędrzyna jest asfalt, ale w samej wiosce też bruk. Alternatywą dla Twojej trasy do Drzonowa z Kędrzyna jest droga przez niezamieszkałą wieś Głąb. Jest to "płytówka", którą dojedziecie do Drzonowa. Warto zahaczyć o Sarbię gdzie znajduje się zabytkowy XVI-wieczny kościół.
Droga z Drzonowa do Nowogardku jest wyłożona kamieniami sześciokątnymi
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/87/Trylinka.jpg/800px-Trylinka.jpg
Osobiście nie lubię nią jeździć. Można z Drzonowa przez Sarbię i Karcino dojechać do Dźwirzyna. Przy wjeździe do Głowaczewa trzeba skręcić w lewo (słabe oznakowanie!) na drogę z płyt betonowych do Dźwirzyna przez pola, od Dźwirzyna do Grzybowa masz asfaltową ścieżkę rowerową.
Ewentualnie jak byś jechał przez Nowogardek i Stary Borek to w Starym Borku jak skręcisz w lewo na Grzybowo masz kilkusetmetrowy podjazd do stacji kolejowej po nierównym bruku, "tzw. kocich łbach", dopiero za torami jest dobry asfalt.
Przemyśl jeszcze opcję inną od Nieżyna. Można pojechać do Charzyna (XIX-wieczny kościół neogotycki), tam skręcić w lewo do Niemierza. W Niemierzu masz kolejny zabytkowy kościół budowany w XIV-XVI wieku. W Niemierzu w prawo do DW 102 obok Błotnicy. DW jedziesz w kierunku Kołobrzegu i po ok. 1,5 km skręcasz w lewo na Przećmino. Przejeżdżasz przez wioskę (bruk) i dalej masz ładnie położoną spokojną szutrówkę do Korzystna.
http://hosting8372175.az.pl/pliki_moje/rowerowe/26listopada2011/droga_przecmino_korzystno.jpg
Do Korzystna wjeżdżasz krótkim brukiem przy kościele. Polecam ten kościółek (XIX wiek) i położony obok niego stary cmentarzyk. Z Korzystna do Grzybowa (przy samym kościele) masz wygodny asfalt do Grzybowa.

To takich kilka propozycji od mieszkańca regionu ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum