Autor Wątek: Płock-Zakopane Maj 2012  (Przeczytany 767 razy)

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 16.03.2012
    • Zalążek bloga
Płock-Zakopane Maj 2012
« 22 Kwi 2012, 23:13 »
Witam!
Piotrek, Płock, 16 lat :)
Szykuje się mój pierwszy tygodniowy wyjazd niegrupowy.
Razem z kolegą 29 kwietnia wyjeżdżamy do Zakopanego. Wstępnie ustalona trasa ma 700km, pokonać ją planujemy w 5-7 dni. Po drodze chcemy przejechać m.in przez Góry świętokrzyskie, odwiedzić Sandomierz, dalej Krynica Zdrój i Zakopane.
Mam pytanie, jeśli chodzi o noclegi, to czy w Polsce jest problem z rozbiciem się u kogoś na podwórku? Czy ciężko jest coś takiego znaleźć?
Noclegi na dziko odpadają, ze względu na mój wiek.
I czy macie jakieś może rady w związku z wyjazdem?
Pozdrawiam :)
fb.com/ZaHoryzont         <-----   ;)

Online Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Odp: Płock-Zakopane Maj 2012
« 23 Kwi 2012, 11:51 »
Piotrze w wycieczce musi być conajmniej jedna osoba pełnoletnia, która by sprawowała nad Tobą opiekę. Gbyby coś (odpukać ...),  stało się  to mogą wystąpić problemy prawne.
Jeżeli kolega jest pełnoletni i weźmie odpowiedzialność, a rodzice wyrażą zgodę to nie będzie problemu.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 23 Kwi 2012, 16:21 »
Stronę prawną takich wyjazdów znam, wiem jakie mogą być konsekwencje w przypadku (tfu, tfu!) wypadku.
Nie jest nigdzie określone jak daleko i jak długo osoba niepełnoletnia może przebywać bez opiekuna. Wiem natomiast że w czasie takiej wycieczki muszę mieć stały kontakt z rodzicami, oraz że muszę posiadać oświadczenie rodziców, że wiedzą gdzie jestem w tych i tych dniach.
Kolega jest rok starszy. W każdym razie te kwestie znam, jeździłem już trochę na rowerze ale zawsze nocleg był albo gdzieś u rodziny, albo w gospodarstwie agroturystycznym.
Jednak teraz ze względu na większą odległość i zróżnicowanie terenu nie jestem w stanie przewidzieć jakie będą dzienne dystanse, i gdzie się zatrzymamy; dlatego też zapytałem się czy nie ma problemu ze znalezieniem noclegu "u kogoś na podwórku" ;)
Noclegi w jakichś kwaterach odpadają ze względów finansowych.

Online Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 23 Kwi 2012, 16:32 »
No to w takim układzie tylko życzyc Wam szerokiej drogi.

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 23 Kwi 2012, 16:37 »
dlatego też zapytałem się czy nie ma problemu ze znalezieniem noclegu "u kogoś na podwórku"
oj tam oj tam...jak raz Wam ktoś odmówi, nie wolno się poddawać, tylko pytać dalej ;) przy odrobinie szczęścia uda się za pierwszym razem, ja ostrożnie wybieram domy - głównie takie, które budzą zaufanie, najlepiej żeby był ładny ogród i dzieci...jakoś takie rzeczy budzą u mnie zaufanie ;) na razie się sprawdziło.
Powodzenia na wyprawie! mam brata w Twoim wieku i dużo bym dała żeby chciał jeździć w takie dalekie wyprawy ;)
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 23 Kwi 2012, 17:01 »
No to w takim układzie tylko życzyc Wam szerokiej drogi.
Dzięki ;)
@dewuska
W takim razie mam nadzieję że nie będzie problemów.
A ja dużo bym dał, żebym mógł jeździć na wyprawy jeszcze dalsze, ale na to mam nadzieję jeszcze przyjdzie czas ;)

EDIT:

A ma ktoś pomysł na trasę Staszów-Zakopane? Coś wykombinowałem ale może ktoś z tych okolic by coś doradził? ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Kwi 2012, 18:06 King144000 »

Offline Mężczyzna usulovski

• Miasto: Edynburg
  • Na forum od: 17.07.2008
« 23 Kwi 2012, 21:04 »
Cześć Kingu sto czterdzieści cztery tysiące,

weź pod uwagę, że Twoja fryzura może być pewną delikatną przeszkodą przy szukaniu noclegu na gospodarza ;)

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 23 Kwi 2012, 21:11 »
Cześć!
To jest moja fryzura sezonowa, na pierwszą połowę lipca tylko, także teraz wyglądam względnie normalnie ;P

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum