7 tys. km to wcale nie jest dużo na korbę. Nawet powiem, że to mało. Na swoim ostatnim Truvativie przejechałem 38 tys. km i wymieniłem tylko największy blat, bo pozostałe dwa są jeszcze bardzo dobre. paweł dmitruk - musisz dobrze pooglądać zębatki korby. Porównaj zarys zębów na najczęściej używanej zębatce i na najmniej używanej. Mocno zużyte zęby są ostre jak szpilki i jakby obniżone trochę, a wcięcia między zębami wydłużają się wzdłuż obwodu koła.Pooglądaj sobie obrazki w sklepach internetowych, tam jest pełno zdjęć nowych zębatek i porównaj ze swoją korbą.
Moje typy to shimano HG50
Dzięki za rady Skrócony łańcuch pracuje póki co idealnie, lepiej niż przed pierwszym zerwaniem.
Magda, nie da się skrócić o jedno ogniwo O dwa, lub wielokrotność. To nie złośliwość - ucz się przy okazji.
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Cytat: transatlantyk w 23 Kwi 2012, 17:217 tys. km to wcale nie jest dużo na korbę. Nawet powiem, że to mało. Na swoim ostatnim Truvativie przejechałem 38 tys. km i wymieniłem tylko największy blat, bo pozostałe dwa są jeszcze bardzo dobre. paweł dmitruk - musisz dobrze pooglądać zębatki korby. Porównaj zarys zębów na najczęściej używanej zębatce i na najmniej używanej. Mocno zużyte zęby są ostre jak szpilki i jakby obniżone trochę, a wcięcia między zębami wydłużają się wzdłuż obwodu koła.Pooglądaj sobie obrazki w sklepach internetowych, tam jest pełno zdjęć nowych zębatek i porównaj ze swoją korbą.dzięki za informacje, jadę w Bieszczady to będę obserwował, może problem tkwi w marce korby shimano z rodziny altus
Co do zerwanego łańcucha - jak masz gdzieś ogniwa, które odczepiłaś przy skracaniu łańcucha to po prostu przełóż jedno, żeby łańcuch miał tą samą długość i jeździj dalej. Sam tak zrobiłem, gdy jedno z ogniw zewnętrznych mi się zdeformowało i łańcuch jeździ dalej (a było to ok 2000 km temu).
łańcuch kupię, ale na zapas.
czy długość łańcucha jest rzeczywiście aż tak ważna? Nie raz skracałem łańcuch po zerwaniu o ogniwo, czy nawet kilka, i się tym w ogóle nie przejmowałem...
Wiecie może czym się różni ( prócz ceny) łańcuch CN-HG70 od CN-HG50? w sklepie zaproponowali mi ten pierwszy za 66zł natomiast widzę, że wy polecacie HG50. Zastanawiam się, czy warto zapłacić więcej