Autor Wątek: O łańcuchu ogólnie i mniej ogólnie  (Przeczytany 33628 razy)

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
7 tys. km to wcale nie jest dużo na korbę. Nawet powiem, że to mało. Na swoim ostatnim Truvativie przejechałem 38 tys. km i wymieniłem tylko największy blat, bo pozostałe dwa są jeszcze bardzo dobre.
paweł dmitruk - musisz dobrze pooglądać zębatki korby. Porównaj zarys zębów na najczęściej używanej zębatce i na najmniej używanej. Mocno zużyte zęby są ostre jak szpilki i jakby obniżone trochę, a wcięcia między zębami wydłużają się wzdłuż obwodu koła.
Pooglądaj sobie obrazki w sklepach internetowych, tam jest pełno zdjęć nowych zębatek i porównaj ze swoją korbą.
dzięki za informacje, jadę w Bieszczady to będę obserwował, może problem tkwi w marce korby shimano z rodziny altus

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Moje typy to shimano HG50

Ja też polecam taki łańcuch. Mój wprawdzie właśnie dogorywa (chociaż na razie jeszcze go nie zdejmuję),  ale do dzisiaj przejechał 7700 km, w tym zimę i dwa Harpagany (jeden błotny, drugi piaszczysty). Nie zerwał się ani razu. Tańszy HG40 nie wystarczył nawet na połowę tego.

Nie wiem, z jakiej części Trójmiasta jesteś - w Makrolbike taki łańcuch jest do wzięcia za 44 zł.

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Dzięki za rady :) Skrócony łańcuch pracuje póki co idealnie, lepiej niż przed pierwszym zerwaniem. Choć fakt, że nie wrzucałam najlżejszych przełożeń jeszcze. Więc może kupię na zapas, a na tym pojeżdżę i pomyślę czy zmieniać.

Turysto, dzięki wielkie za namiar! Do tego sklepu mam blisko :)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
Dzięki za rady :) Skrócony łańcuch pracuje póki co idealnie, lepiej niż przed pierwszym zerwaniem.

Łańcuch Tobie się w weekend rwał, bo to felerne ogniwka były wielokrotnie skuwane i były już osłabione. Jak potem w Gdyni je usunęłaś to już powinno być solidne, szkoda że nie mieliśmy wówczas spinki. Kup koniecznie i weź ze sobą na majówkę ;-)

Cytat: transatlantyk
Magda, nie da się skrócić o jedno ogniwo :D O dwa, lub wielokrotność. To nie złośliwość - ucz się przy okazji.

Grunt że praktyka w wykonaniu Magdy była w pełni fachowa i błyskawiczna ;-)
« Ostatnia zmiana: 24 Kwi 2012, 10:07 olo »
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
7 tys. km to wcale nie jest dużo na korbę. Nawet powiem, że to mało. Na swoim ostatnim Truvativie przejechałem 38 tys. km i wymieniłem tylko największy blat, bo pozostałe dwa są jeszcze bardzo dobre.
paweł dmitruk - musisz dobrze pooglądać zębatki korby. Porównaj zarys zębów na najczęściej używanej zębatce i na najmniej używanej. Mocno zużyte zęby są ostre jak szpilki i jakby obniżone trochę, a wcięcia między zębami wydłużają się wzdłuż obwodu koła.
Pooglądaj sobie obrazki w sklepach internetowych, tam jest pełno zdjęć nowych zębatek i porównaj ze swoją korbą.
dzięki za informacje, jadę w Bieszczady to będę obserwował, może problem tkwi w marce korby shimano z rodziny altus
Znalazłem przyczynę przeskakiwania, mianowicie rozregulowana jest tylna przerzutka
Dziękuję za pomoc

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Co do zerwanego łańcucha - jak masz gdzieś ogniwa, które odczepiłaś przy skracaniu łańcucha to po prostu przełóż jedno, żeby łańcuch miał tą samą długość i jeździj dalej. Sam tak zrobiłem, gdy jedno z ogniw zewnętrznych mi się zdeformowało i łańcuch jeździ dalej (a było to ok 2000 km temu).

czy długość łańcucha jest rzeczywiście aż tak ważna? Nie raz skracałem łańcuch po zerwaniu o ogniwo, czy nawet kilka, i się tym w ogóle nie przejmowałem...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Skoro piszesz, że skracałeś i jeździłeś, to utwierdzasz mnie w postanowieniu, że łańcuch kupię, ale na zapas.

Olo, zdaję sobie sprawę, że to przez zepsute ogniwo znów mi łańcuch szwankował. Po tym pierwszym zerwaniu ogniwo było znacznie wygięte. Następnym razem będę wiedzieć, że lepiej od razu wyjąć pogięte ogniwo. A obsługa podstawowych narzędzi... no cóż, skoro się wybieram sama na dłużej to przecież muszę umieć conieco :) poza tym lubię samodzielność.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
samodzielność samodzielnością, ale żeby łańcuch dobrze skuć trzeba sporo cierpliwości i wyczucia. ja jak skuwam łańcuch to brakuje mi szczególnie tego drugiego, co zaczyna mnie irytować i wtedy i cierpliwości zaczyna brakować, dlatego zawsze używam spinek ;) i odkąd ich używam, tj jakieś 3 lata nigdy łańcucha nie zerwałem, a wcześniej zdarzało mi się to dość często, nawet jeśli łańcuch był skuwany w serwisie
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
łańcuch kupię, ale na zapas.
Kup, kup spinkę,  i "szanuj" metodę dwóch łańcuchów. To wydłuży czas eksploatacji napędu :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
czy długość łańcucha jest rzeczywiście aż tak ważna? Nie raz skracałem łańcuch po zerwaniu o ogniwo, czy nawet kilka, i się tym w ogóle nie przejmowałem...
Jedyne co się będzie dziać to napęd przestanie obsługiwać przełożenia typu duża tarcza + największa zębatka tył. Rzecz jasne w miarę kolejnych skróceń zapas łańcucha w wózku przerzutki się zmniejsza. 2 lub 4 ogniwa mniej nie powinny być jakoś szczególnie odczuwalne.

My home is where my bike is.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
cóż, przełożeń które powodują taki przekos łańcucha nie powinno się w ogóle stosować, więc nie widzę problemu ;)

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Dominik

• Miasto: P-ń
  • Na forum od: 16.01.2012
Wiecie może czym się różni ( prócz ceny) łańcuch CN-HG70 od CN-HG50? w sklepie zaproponowali mi ten pierwszy za 66zł natomiast widzę, że wy polecacie HG50. Zastanawiam się, czy warto zapłacić więcej

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
Wiecie może czym się różni ( prócz ceny) łańcuch CN-HG70 od CN-HG50? w sklepie zaproponowali mi ten pierwszy za 66zł natomiast widzę, że wy polecacie HG50. Zastanawiam się, czy warto zapłacić więcej
wyższa klasa to jak np. z BMW 5 i BMW 7  ;) sam musisz wiedzieć czy Ci to potrzebne
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

• Moderator Globalny
  • Ironman
    • www.waxmund.pl
skacze mi strasznie łańcuch. nie idzie jechać, na żadnym przełożeniu. kaseta wygląda całkiem nieźle, korba trochę gorzej... na BBT cisnąłem bardzo długo na niskiej kadencji. możliwe że zajechałem łańcuch? wrzucać nowy łańcuch w ten zestaw?

Kaseta ma przejechane ~11k km, korba 21k km (przy czym wymieniany był blat w połowie stawki)

Przebiegi jak na sprzęt spore, ale kaseta naprawdę wygląda dobrze.... :P

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
wrzuć foty :)

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami: