Autor Wątek: O łańcuchu ogólnie i mniej ogólnie  (Przeczytany 33631 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Pytanie może troszkę mniej łańcuchowe ale nadal w temacie - czy jak macie założoną spinkę na łańcuchu to idzie wam łańcuch gładko, czy w miejscu spinki nie? Nie wiem jak to określić inaczej  :icon_redface: ale na spince coś mi 'zgrzyta' i trochę mnie to irytuje czasem.

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
A dobrze spinka założona? Czasem na starym łańcuchu (częściowo zużytym) tulejka wewnętrznego ogniwa potrafi stanąć bokiem lub też wyskoczyć przy zdejmowaniu spinki.
W miejscu spinki łańcuch jest sztywny bocznie, czy ma luz?

No i oczywiście najważniejsze pytanie, jaka spinka i jaki łańcuch?

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
ale do dzisiaj przejechał 7700 km, w tym zimę i dwa Harpagany (jeden błotny, drugi piaszczysty). Nie zerwał się ani razu.

Rozumiem, że kolega zamierza wymienić tylko łańcuch i sądzi iż nowy łańcuch nie będzie przeskakiwał?
Moim zdaniem, zacznie przeskakiwać na kasecie/wolnobiegu, a jeśli nadal będzie przeskakiwał to trzeba będzie wymienić także korbę/blaty zębatek.
P.S. Poza tym dobrze jest sobie kupić przyrząd do sprawdzania stanu zużycia łańcucha ;D

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
Nie wiem jak to określić inaczej  :icon_redface: ale na spince coś mi 'zgrzyta' i trochę mnie to irytuje czasem.

Ja tak miałem, gdy spinka była mocno zajechana. Po wymianie na nową objawy ustąpiły.

ale do dzisiaj przejechał 7700 km, w tym zimę i dwa Harpagany (jeden błotny, drugi piaszczysty). Nie zerwał się ani razu.

Rozumiem, że kolega zamierza wymienić tylko łańcuch i sądzi iż nowy łańcuch nie będzie przeskakiwał?

Kolega wcale tak nie sądzi (skąd w ogóle taki wniosek ?) i zamierza wymienić łańcuch i kasetę. Właściwie już to zrobił.
Poza tym po trzeciej kasecie (i przejechanych 17700 km) kolega wymienił również dwie zębatki w korbie.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
Spinka KMC, łańcuch hg50. Może rzeczywiście zjechana? Tuleje są ewidentnie luźne, cała spinka jest dobrze założona, na początku chodziła gładko. Zmienię jutro łańcuch albo spinkę tylko, to się zobaczy :)
Dzięki za odpowiedzi :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Tulejki świeże można sobie wyjąć z fragmentu, o który skróciło się łańcuch
Od dawna tak masz? Problem może być w tym, że KMC produkuje np 2 różne spinki dla 8 rzędów, o długości pinu 7,1 oraz 7,3 -  może masz nieodpowiednią.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Włod

• Na forum od: 04.04.2011
Kolega wcale tak nie sądzi (skąd w ogóle taki wniosek ?) i zamierza wymienić łańcuch i kasetę. Właściwie już to zrobił.

Ok, moje nie potrzebne wyprzedzanie faktów :icon_neutral:

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
Po powrocie z Norwegii zaczęło mnie to irytować, a kiedy się pojawiło to nie ogarniam :)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Ktoś używał łańcucha marki PYC? ;)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Po co? Co jest nie tak z Shimanowskim?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/

Rdzewieje! i spinek w komplecie nie dajo

Brakuje mi do darmowej wysyłki, a taki łańcuch akurat jest
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
Matka założycielka tego wątku z łezką w oku wspomina jakim była szczypiorem jeśli chodzi o wiedzę rowerową ;) Nie żebym była dużo mniej zielona teraz :D Ale chyba nieco lepiej sobie radzę :D

Matka założycielka tego wątku z łezką w oku wspomina jakim była szczypiorem jeśli chodzi o wiedzę rowerową ;) Nie żebym była dużo mniej zielona teraz :D Ale chyba nieco lepiej sobie radzę :D
No dobra, ale dalej Ci ta spinka zgrzyta, czy już nie?

Ktoś zna dobry, współczesny (czyli uwzględniający istnienie kaset 11-50t i długich przerzutek) kalkulator długości łańcucha?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum