Autor Wątek: Roztocze (+Bieszczady?)  (Przeczytany 1838 razy)

Offline Kobieta magda

• Miasto: Tröjmiasto
  • Na forum od: 19.12.2011
    • Przejażdżkowe zapiski
Roztocze (+Bieszczady?)
« 23 Kwi 2012, 14:45 »
Pierwszy wyjazd na dłużej niż 3 dni, sprawdzenie sprzętu, kondycji, a przede wszystkim zwiedzanie zupełnie nieznanych mi rejonów Polski. Takie są założenia. Tempo niespieszne, pochłanianie widoków, zwiedzanie, brak liczenia czasu.
Wiele osób tam było, wiele się wybiera w podobnym terminie. Czy mogę poprosić o rady, co warto zobaczyć?
Moja bardzo ogólna trasa prezentuje się tak: trasa
Co warto w tych rejonach zobaczyć, gdzie zajechać, może ktoś zna fajne miejscówki na nocleg?
Zaznaczam i podkreślam, że patrząc na mapę zaznaczyłam tylko kilka miejsc, w które chcę dojechać, rzadko patrzyłam na drogi, którymi mam zamiar jechać. Zakładam codzienne spoglądanie na mapy i wybieranie dróg na bieżąco, a nie rysowanie dokładnej trasy, która się potem milion razy pozmienia :) Mam ok 7 dni, kilometrów robi się sporo, ale jak dojadę tylko do Przemyśla a Bieszczady odwiedzę w innym terminie, to przecież nic się nie stanie ;)

Z tymi, co też ruszają na majówkowe Roztocze - do zobaczenia na szlaku. A jak kto niezdecydowany to można i do mnie dołączyć :)

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
Odp: Roztocze (+Bieszczady?)
« 23 Kwi 2012, 16:26 »
28.04 wyruszamy z kolegą z Suśca do Przemyśla, tam dochodzi forumowicz sarmata39 (zgadaliśmy się na forum) i jedziemy na Bieszczady, natomiast po Twoim opisie z Lublina odbijasz na wschód (chyba do Włodawy), więc raczej nie spotkamy się na szlaku, co do Roztocza to oczywiście Zamośc,Krasnobród, Zwierzyniec, Bełżec,Linia Mołotowa,Horyniec Zdrój,( Radruż, Chotyłub,Nowe Brusno,w tych miejscowościach warto zobaczyc cerkwie),co do przyrody to "czartowe pole", "szumy", 600 letnie dęby w Górecku Kościelnym, itp. Warto zatrzymac się w Guciowie na dobrym swojskim jedzeniu, obok jest mini skansen wsi roztoczańskiej. Fantastyczny region i polecam nawet na dłużej niż 7 dni. Pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 24 Kwi 2012, 08:20 »
magda, fajna traska. Powodzenia!

Offline Mężczyzna Kifol

• Miasto:
  • Na forum od: 20.04.2012
« 24 Kwi 2012, 20:06 »

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 25 Kwi 2012, 11:09 »
Paweł, dzięki! więcej jak 7 dni nie mam za bardzo.

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 25 Kwi 2012, 12:17 »
Ja zaproponuję Ci alternatywną trasę Narol - Korczowa. Zamiast jechać Cieszanów mało przyjemną drogą, lepiej wybrać trasę wzdłuż granicy.
http://g.co/maps/4fts5

Po drodze kilka ciekawych miejsc, które zaznaczyłem rowerkami :) Szczególnie polecam ukraiński cmentarz w lesie (Polanka Horyniecka) i starą cerkiew w Radrużu. Drogi asfaltowe, poza odcinkiem Huta Złomy-Polanka Horyniecka, gdzie są straszne piachy (ale za to ładny las :)).
Trasą z Radruża nie jechałem, więc nie wiem jak tam jest.
W Suścu polecam spacer szlakiem wzdłuż potoku Jeleń (niebieski szlak pieszy). Rowerem też się da, miejscami trzeba podprowadzić, ale warto.
W Narolu obowiązkowo obiad U Rubina ;)

Gdybyś jechała z Bełżca to jedź przez Wolę Wielką zamiast wracać do Narola. Jest tam jeszcze jedna drewniana cerkiew do kolekcji.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 25 Kwi 2012, 12:31 »
Dzięki, możliwe że zaznaczyłam tą drogę na szybko, choć wydaje mi się, że z jakichś względów Cieszanów i Lubaczów wpisałam. 'Uwaga konie luzem' - brzmi zachęcająco  :lol:

« 25 Kwi 2012, 12:39 »
z jakichś względów Cieszanów i Lubaczów wpisałam.
Żaden nie przychodzi mi do głowy :)

'Uwaga konie luzem' - brzmi zachęcająco  :lol:

Tam jest mała stadnina.

Tu trochę więcej fotek, z lokalizacjami. Może jeszcze coś Ci się spodoba.
https://picasaweb.google.com/103094585567971848950/RoztoczeNaRowerkach
Jeżdżę aby jeść.

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 25 Kwi 2012, 13:44 »
no ta Twoja Gagarin trasa też jest ciekawa, chyba ładniejsza od tej co Magda sobie zaznaczyła. Też sobie zapiszę, jak kiedyś pojadę zdobywać tam brakujące gminy to będzie jak znalazł :D

a tak a propos, to mi jakoś Cieszanów - Lubaczów ruchliwą się nie zapamiętała :P. no i jest tam jednak kilka rzeczy - szumy na Tanwi, Puszcza Solska cerkiew w Kowalówce, Dachnowie, Łukawcu. To kwestia wyboru priorytetów, wszystkiego zobaczyć się niestety nie da ;-)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 25 Kwi 2012, 13:59 »
Da się, tylko ile to czasu by trzeba było... ;)

« 25 Kwi 2012, 14:33 »
no i jest tam jednak kilka rzeczy - szumy na Tanwi, Puszcza Solska

Korelacja między Szumami a drogą 865 jest raczej niewielka :) Szumy i Puszczę Solską Magda i tak zobaczy jadąc z Suśca do Narola.
Droga nie jest ruchliwa, ale mi się wydaje po prostu nudna. Ta którą dałem jest na pewno ciekawsza krajobrazowo. Tak samo cerkiew w Radrużu bije atrakcyjnością cerkiew w Kowalówce, Dachnowie i Łukawcu razem wzięte bo to zabytek klasy zero.
Fajna natomiast przy tej trasie jest cerkiew w Gorajcu koło Kowalówki ze względu na ładne wnętrze.
Jeżdżę aby jeść.

Offline Kobieta tequila

• Pani Rower :P
  • Miasto: Bristol
  • Na forum od: 16.12.2009
    • Galeria
« 25 Kwi 2012, 14:43 »
Też właśnie planuję wyjazd z Łańcuta w Bieszczady od 27-5/6 maja. Pewnie napotka się na osoby z forum :P
Tam dom mój, gdzie serce moje...
http://tequila22.digart.pl/digarty

• Marin
« 25 Kwi 2012, 17:36 »
no i jest tam jednak kilka rzeczy - szumy na Tanwi, Puszcza Solska

Korelacja między Szumami a drogą 865 jest raczej niewielka :) Szumy i Puszczę Solską Magda i tak zobaczy jadąc z Suśca do Narola.
Droga nie jest ruchliwa, ale mi się wydaje po prostu nudna. Ta którą dałem jest na pewno ciekawsza krajobrazowo. Tak samo cerkiew w Radrużu bije atrakcyjnością cerkiew w Kowalówce, Dachnowie i Łukawcu razem wzięte bo to zabytek klasy zero.
Fajna natomiast przy tej trasie jest cerkiew w Gorajcu koło Kowalówki ze względu na ładne wnętrze.
potwierdzam w całej rozciągłości

• Marin
« 25 Kwi 2012, 17:44 »
Też właśnie planuję wyjazd z Łańcuta w Bieszczady od 27-5/6 maja. Pewnie napotka się na osoby z forum :P
Dużo Nas tam będzie.  ;D

Offline Kobieta magda

• Przejażdżkowe zapiski
« 25 Kwi 2012, 17:52 »
Dlatego jakby kto chciał się spotkać to niech pisze PW i podaje namiary na siebie, może się zlokalizujemy i jakieś wspólne wieczorne siedzenie zorganizujemy :)

Tagi: lubelskie 

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum