Autor Wątek: Ładowarka do akumulatorków  (Przeczytany 18049 razy)

Offline Mężczyzna xbartolinix

• Miasto: Strzyżów|Rzeszów
  • Na forum od: 16.09.2014
    • jakieś tam relacje
Odp: Ładowarka do akumulatorków
« 27 Lis 2014, 22:08 »
Przymierzam się do zakupu ładowarki. Na oku mam everActive NC-1000 http://www.hurt.com.pl/ladowarka-profesjonalna-everactive-nc-1000,p13451.html i BC-700 http://www.hurt.com.pl/profesjonalna-ladowarka-bc-700,p1640.html
Są w tej samej cenie, więc ta kwestia rozwiązana. Widzę, że wiele osób chwali sobie BC 700, ale jestem ciekaw czy ta druga jest w czymś lepsza (oprócz tych informacji w opisie produktu). Ktoś coś?
Wolniej jedziesz, dalej zajedziesz...

http://xbartolinix.bikestats.pl/

Offline Mężczyzna Popiel

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 28 Lis 2014, 12:34 »
Mam Technoline BC-1000 i uważam, że ładowarka jest naprawdę super.
everActive NC-1000 wygląda na podobną tyle, że ulepszoną i pod inną marką.

Jak bym teraz miał kupować to zapewne bym wybrał NC-1000 bo:
- ma wyjście USB
- 12V

Zaletą też jest szybkość ładowania większa niż w BC-700.

Ja bym się nawet nie zastanawiał i brał NC-1000. Bez zbędnych dodatków jak Technoline BC-1000, które niepotrzebnie podnoszą cenę.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 28 Lis 2014, 13:00 »
Z tym, że BC-700 to sprawdzona konstrukcja, produkowana od wielu lat i cięgle ceniona i nadal w cenie. Mam kilka lat dwie ładowarki BC-700, używane kiedyś bardzo intensywnie.
Działają do dzisiaj, nigdy nie przeładowały żadnego ogniwa.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna wit54

• Miasto: pomorze
  • Na forum od: 28.03.2012
« 28 Lis 2014, 18:05 »
Są też ładowarki przystosowane do ładowania akumulatorków zarówno Ni-Cd jak i Li-ion np.ta: http://www.banggood.com/NITECORE-Digicharger-D4-LCD-Display-Universal-Smart-Charger-p-928155.html, ale jak się sprawują  doświadczenia nie mam. Sam mam BC 900 do Ni-Cd i Ultra Fire do Li-ion i na żadną nie narzekam.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 28 Lis 2014, 18:28 »

Większa? W BC-700 ustawiasz prąd ładowania, a ponoć im większy prąd ładowania tym gorzej dla akumulatorów, więc nie wiem czy to zaleta, o ile w ogóle jest jakaś różnica.
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Psotnik

• Miasto: Niestety W-wa
  • Na forum od: 10.07.2012
« 29 Lis 2014, 20:57 »
Czy istnieje jakaś ładowarka przy pomocy której można skutecznie naładować akumulatory używając prądnicy w piaście?
Odpłynąłem stąd bez żalu od tego wersalu bo czuję ten luz.

Offline Mężczyzna Miciek

• SAC
  • Miasto: Hawana, Kuba
  • Na forum od: 08.05.2009
    • Moje wyprawy
« 30 Lis 2014, 03:05 »
Czy istnieje jakaś ładowarka przy pomocy której można skutecznie naładować akumulatory używając prądnicy w piaście?
http://www.pixo.de/p/pixo_cusb.html

Offline Mężczyzna Popiel

• Na forum od: 01.06.2011
    • Amatorska Grupa Rowerowa Dzięcioły
« 1 Gru 2014, 13:07 »

Większa? W BC-700 ustawiasz prąd ładowania, a ponoć im większy prąd ładowania tym gorzej dla akumulatorów, więc nie wiem czy to zaleta, o ile w ogóle jest jakaś różnica.

Dla mnie zaleta, bo jestem dzięki temu w stanie awaryjnie bardzo szybko naładować akumulator.
Mieć rower i nie mieć roweru to już dwa rowery.
Alien... trzeci pasażer na foteliku.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 20 Lut 2017, 12:04 »
Wiadomość usunięta.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 1 Gru 2014, 15:11 »
Jest zasada, że prąd ładowania powinien wynosić do 50% pojemności. Czyli dla akumulatorków 2000 mAh jeden amper będzie dalej zdrowy. Za to AAA lepiej już nie katować takim prądem.

Z tego też powodu telefon z nową baterią ładuję się około dwóch godzin.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 1 Gru 2014, 16:04 »
Tym wiekszym prądem możemy ładować, im ładowarka będzie bardziej "inteligentna".
Dobre ładowarki, prócz detekcji spadku napięcia -ΔV mierzą również temperaturę akumulatorka, która wzrasta, szczególnie gdy ładujemy go sporym prądem. Gdy zrobi się zbyt gorący, proces ładowania zostanie przerwany. Kiedyś ładowało się prądem 1/10C (pojemności) akumulatora przez czas wyliczony na podstawie pojemności akumulatorka.  Czyli jeśli akumulator miał pojemność 800mAh, to prąd ładowania wynosił 80mA. Władowanie 140% ładunku gwarantowało, że akumulator jest pełny.
Dziś tolerowane są prądy 1/5C, 1/2C a nawet 1C i większe. Plus – akumulator szybko naładowany, minus – zmniejsza się niestety jego trwałość.
Na Eneloop prąd ładowania 700-1000 mA nie robi żadnego wrażenia a producent dopuszcza szybkie ładowanie nawet 2000mA.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
« 1 Gru 2014, 20:00 »
/.../
Dobre ładowarki, prócz detekcji spadku napięcia -ΔV mierzą również temperaturę akumulatorka, która wzrasta, szczególnie gdy ładujemy go sporym prądem. Gdy zrobi się zbyt gorący, proces ładowania zostanie przerwany. /.../

Np. - jak sądzę - ładowarka z poniższego linku:

http://www.ivt-hirschau.de/product_info.php?products_id=138

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

« 9 Gru 2014, 16:05 »
Przymierzam się do kupna ładowarki 18650/AA/AAA żeby mieć wszystko w jednym urządzeniu. Warto wziąć Nitecore i4, czy może jednak coś innego?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline średni

• Miasto: Strzelce Op.
  • Na forum od: 18.02.2009
« 17 Sty 2015, 21:24 »
Ja zakupiłem sobie coś takiego i na razie hula bez problemu,fakt że cena może odstraszać.

http://kolba.pl/ladowarka-fenix-are-c2-18650-rcr123-aa-aaa-samochodowo-sieciowa-p12572.html
Kto nie podróżuje nie zna wartości człowieka.
"Góry Uczą Pokory"

« 18 Sty 2015, 11:32 »
Już minęło dosyć dużo czasu i zakup został poczyniony. Korzystając z darmowej wysyłki zamówiona została Nitecore I2 (wyszło minimalnie drożej niż wprost od Chińczyka, a zależało mi na czasie). Przewaga I2 nad I4 to mniejszy prąd ładowania. I2 ma 2x500 mA, a I4 2x750 mA (dzielone na dwa kanały). Większy prąd skutkuje brakiem możliwości ładowania nieparzystej liczby akumulatorów AAA. Jeśli w odpowiadających sobie kanałach znajduje się tylko jeden akumulator to przepływa całe 750 mA, które przy typowej dla AAA pojemności do 1000 mAh jest po prostu za duże.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum