Autor Wątek: Ładowarka do akumulatorków  (Przeczytany 18052 razy)

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
Odp: Ładowarka do akumulatorków
« 20 Lut 2015, 13:14 »
Dotarła do mnie ładowarka EverActive NC-1000 z akumulatorkami. W instrukcji czytam, że tryb odświeżania można także wykorzystywać do formowania nowych ogniw, aby zredukować efekt pamięci. Podobnie jest napisane przy trybie testowym, że aby osiągnąć swoją maksymalną pojemność nowe akumulatorki mogą wymagać kilku cykli ładowania i rozładowywania.
A gdzieś w internecie przeczytałem, że akumulatorki NiMH są wstępnie naładowane i gotowe do użycia a efekt pamięci prawie nie występuje.

To w sumie jak to jest,  trzeba nowe akumulatorki odświeżać/testować przed pierwszym użyciem, czy nie ma takiej potrzeby?
« Ostatnia zmiana: 20 Lut 2015, 13:29 ehwj »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 20 Lut 2015, 19:56 »
Miałeś na myśli to czy trzeba formować przed pierwszym użyciem? Zależy to od egzemplarza, zwykle chyba nie ma takiej potrzeby. Jednak kupowałem jakiś zamiennik baterii do telefonu i dostałem instrukcję w jaki sposób mam formować.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna ehwj

• Miasto: Krościenko Wyżne
  • Na forum od: 21.03.2010
« 20 Lut 2015, 21:53 »
Miałeś na myśli to czy trzeba formować przed pierwszym użyciem?

Kupiłem oryginalne eneloopy i właśnie zastanawiam się czy je formowac czy też nie. Może ktoś już to sprawdzał i podzieli się spostrzeżeniami?  :)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Ładowarka do akumulatorków
« 21 Lut 2015, 10:40 »
Ja zuważyłem, że wszystkie nowe akumulatory uzyskują pełną pojemność dopiero po kilku pełnych cyklach pracy. To całe formowanie to jest proces ładowania-rozładowania wraz z pomiarem pojemności przy każdym rozładowaniu. Kiedy ta przestanie rosnąć, formowanie kończy się. To samo uzyskasz używając normalnie, ale na początku nie wiadomo jak długo urządzenie podziała.
A jeszcze proponuję zapewnić jak najlepsze chłodzenie, bo to temperatura zabija akumulatory. Ja ładuję z ładowarką położoną na boku, tak żeby ciepło, które wytwarza ładowarka uciekało do góry, omijając akumulatory. W efekcie są letnie do końca, przy ładowaniu prądem C/4.
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 22 Lut 2015, 22:23 »
A znacie może jakąś współczesną, porządną ładowarkę, którą bezpośrednio wpina się do 230V bez osobnego zasilacza? Mam starego już Cameliona, który tak właśnie działa, ale ostatnio kilka razy się zbuntował i obawiam się, że dożywa końca swoich dni.

Offline Mężczyzna obserwathor

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.02.2012
« 22 Lut 2015, 22:55 »
Ostatnio kupiłem coś takiego :
http://diamedica.pl/product-pol-726-Szybka-ladowarka-uniwersalna-Camelion-CM-3298-AA-AAA-6F22-C-D-z-USB.html
nie posiada osobnego zasilacza, mam ją jednak zbyt krótko, by napisać miarodajną opinię.
post wysłany z  komórki -  na węgiel™

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 22 Lut 2015, 22:59 »
Hmmm... Moja jest znacznie bardziej kompaktowa i czegoś takiego bym szukał:

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
« 23 Lut 2015, 07:35 »
Może ładowarka zasilana z USB, przy czym zasilacz zewnętrzny i tak potrzebny, ale przynajmniej będzie jeden wspólny z telefonem. Ja mam taką małą sanyo, sprzedawana razem z akumulatorkami eneloop. Niestety jest tylo na 2 akumulatorki i nie ładuje ekspresowo, ale w noc naładuje największe akumulatorki.
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 23 Lut 2015, 10:46 »
Ciekawe czy podłączona do zasilacza większej mocy niż port USB naładowałaby szybciej? Próbowałeś?

No i wydaje mi się, że ona nie ma osobnych obwodów do każdej baterii.

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 23 Lut 2015, 10:53 »
Dostępna też jest wersja ładowarki Eneloop, obecnie już Panasonic, "dogniastkowa".
Czy godna polecenia? Raczej nie bo ładuje cztery ogniwa z kontrolą dwukanałową.
Edit:
Sprawdziłem, są dostępne też nowe wersje z kontrolą niezależną czterech kanałów oraz większym prądem ładowania.
Może warto przyjrzeć się bliżej.
« Ostatnia zmiana: 23 Lut 2015, 11:19 Mariusz »
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
« 23 Lut 2015, 11:20 »
Ja jej używałem z zasilaczem od tabletu, wg. instrukcji ładuje prądem 2x450mA lub 1x850A przy zasilaniu 500mA z USB (5.0V) i chyba to jest jej max. Ale to wystarczy.
Całość waży 60g.
Nie wiem czy ma dwa osobne kanały ładowania (można ładować jeden akumulator, więc ...?)
Na elektrodzie piszą , że ma osobne kanały:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2112953.html
Ta ładowareczka była dość tania, chyba nawet bardzo tania, ale nie jest to badziewie:
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?165664-Sanyo-NC-MDU01-AA-AAA-USB-Charger

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
« 23 Lut 2015, 23:39 »
Jej dostępność wygląda jak mojego Cameliona — dało się kupić kilka lat temu.

Offline Mężczyzna m.arek

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.03.2014
« 24 Lut 2015, 09:59 »
Ta ładowareczka była dość tania, chyba nawet bardzo tania, ale nie jest to badziewie:
http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?165664-Sanyo-NC-MDU01-AA-AAA-USB-Charger
skoro tam jest usb, to można by ładować zwykłą ładowarką do telefonów, choć one mają najczęściej 1000 mA a tu trzeba pół z tego

Offline Mężczyzna wikrap1

• Miasto: łódź
  • Na forum od: 03.02.2013
    • Wyprawy młodej pary
« 24 Lut 2015, 13:29 »
To, że ładowarka od telefonu ma 1000mA to znaczy, że przy tym prądzie nie powinna pójść z dymem. A nie, że taki prąd popłynie. To zależy od podłączonego urządzenia ile weźmie.

Tam jest podane, że przy 2 ogniwach 450mA w ogniwo idzie, a w trybie szybkim 850mA w jedno (ale chyba są słabsze tryby?)

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
« 24 Lut 2015, 13:47 »
Nie ma wyboru trybów, wkładasz i wyjmujesz. Normalnie. Jak w życiu.
Z tym, że to już jest produkt niedostępny - emes sprawdzał.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum