Autor Wątek: Gruzja One Way Ticket  (Przeczytany 6701 razy)

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
Odp: Gruzja One Way Ticket
« 12 Maj 2012, 23:34 »
Z Tbilisi do Akhaltsikhe nie jest daleko główną drogą (200 z okładem)

http://g.co/maps/gtmfv

tyle że to głowna droga, nudy - ale jeśli chodzi tylko o przerzut -to ok. Na pewno jej stan miedzy Gori a Tbilisi jest ok - przypuszczalnie dalej też.

Inne opcje rowerowe istnieją, ale zjedzą duzo więcej czasu.:) Na zyczenie moge opisać.

Opcje dla koneserów:

Opcja folklor: podjechać do Borjomi pociągiem z Tbilisi.  Zajmuje to ponad 4 godziny i kosztuje smiesznie mało, za to mozna np kupić zeszyty w pociagu i np., ziarna słonecznika. Wysiadamy w Borjomi i dygamy do Akhaltsikhe.

Opcja folklor nr 2. Od Borjomi podjeżdzamy uroczą wąskotorówką (podobno widokową, piękną trasą - kolejka jest SEZONOWA) do Bakuriani, potem stamtąd rowerami na przełęcz Tskhratskaro, potem  do Akhalkalaki i potem do Akhaltsikhe (zaliczając jesczez po drodze Vardzię ?;))
« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2012, 09:12 martwawiewiórka »
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

Offline Mężczyzna tranquilo

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 21.01.2011
    • Na rowerowej ścieżce
« 13 Maj 2012, 10:58 »
@ Marpun, nie wiem jaki masz dokladny przedzial czasowy ale jest szansa ze sie spotkamy w armenii. Ja 6 czerwca wjezdzam do armenii od strony iranu - mozliwe ze po drodze na dwa czy trzy dni podskocze jeszcze do gorskiego karabachu

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
« 13 Maj 2012, 13:29 »
tyle że to głowna droga, nudy - ale jeśli chodzi tylko o przerzut -to ok. Na pewno jej stan miedzy Gori a Tbilisi jest ok - przypuszczalnie dalej też.

Dzięki, Martwa
O to mi właśnie chodziło.
Chcę szybko, wygodną drogą dojechać do Turcji.

Opcja z pociągiem do Borjomi też fajna ;)

• Użytkownik forum
« 13 Maj 2012, 16:04 »
Opcja z pociągiem do Borjomi też fajna ;)

Tylko musisz sprawdzic jak jedzie, bo zdaje sie że dwa razy dziennie jak nie raz. I przygotuj się na dłuuuga jazdę - momentami można policzyć kapustę w mijanych ogródkach. Ale folklor jest - wsiada mnóstwo sprzedawców wszystkiego. Przy tym zupełnie nie są nachalni i nie wciskają na siłę towaru, a można z nimi pogadać.
Gruzini ustępują wszystkim kobitkom w pociągu - czy kobita ma lat 17, czy 77. Z tego powodu trwa tam nieustanna rotacja - jeżeli tylko wchodzi jakas babka, facet zaraz jej ustepuje, po czym sam zajmuje natychmiast jakieś zwalniające się miejsce, tak że ta sama osoba może przez godzinę zmienić miejsce z 5 razy:)

Te fragmenty tej drogi które przejechałam/widziałam - były w stanie bardzo dobrym, konsekwencje sa takie: jedzie się szybko, a po drugie, Gruzini jadą szybko, tym szybciej im lepsza droga. przygotuj się psychcznie na wymijanki na trzeciego itp. Przy czym tez nei chcę Cię za bardzo tym straszyć, bo jednak nie miałam wrażenia, że chcą mnie zabić na miejscu;) Po prostu tzreba uważać, bo lubia szaleć, lubią wyprzedzać, i lubia trąbić:D
« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2012, 16:18 martwawiewiórka »

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
« 13 Maj 2012, 16:45 »
Tylko musisz sprawdzic jak jedzie, bo zdaje sie że dwa razy dziennie jak nie raz. I przygotuj się na dłuuuga jazdę - momentami można policzyć kapustę w mijanych ogródkach. Ale folklor jest - wsiada mnóstwo sprzedawców wszystkiego. Przy tym zupełnie nie są nachalni i nie wciskają na siłę towaru, a można z nimi pogadać.
Gruzini ustępują wszystkim kobitkom w pociągu - czy kobita ma lat 17, czy 77. Z tego powodu trwa tam nieustanna rotacja - jeżeli tylko wchodzi jakas babka, facet zaraz jej ustepuje, po czym sam zajmuje natychmiast jakieś zwalniające się miejsce, tak że ta sama osoba może przez godzinę zmienić miejsce z 5 razy:)

Te fragmenty tej drogi które przejechałam/widziałam - były w stanie bardzo dobrym, konsekwencje sa takie: jedzie się szybko, a po drugie, Gruzini jadą szybko, tym szybciej im lepsza droga. przygotuj się psychcznie na wymijanki na trzeciego itp. Przy czym tez nei chcę Cię za bardzo tym straszyć, bo jednak nie miałam wrażenia, że chcą mnie zabić na miejscu;) Po prostu tzreba uważać, bo lubia szaleć, lubią wyprzedzać, i lubia trąbić:D

No i po co to mówiłaś??? ;)
Zabrałaś mi całą radość z odkrywania kraju ;D

• Użytkownik forum
« 13 Maj 2012, 16:49 »
Oj, przepraszam! Ale całej Ci nie zabrałam, naprawdę! Wiele rzeczy Cie tam może zaskoczyć:) Np. w temacie pociągu pominęłam co najmniej trzy!

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
« 13 Maj 2012, 16:51 »
Więc zachowaj to dla siebie ;D
Poza tym , jak mówiłem Gruzję chcę tylko liznąć jako kraj tranzytowy ;)

• Użytkownik forum
« 13 Maj 2012, 18:30 »
Poza tym , jak mówiłem Gruzję chcę tylko liznąć jako kraj tranzytowy ;)

Żal Gruzji na tranzyt.:)

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
« 13 Maj 2012, 18:56 »
Szkoda czasu na Gruzję jeśli nie ma się biletu powrotnego a chce się zobaczyć Turcję ;)

• Użytkownik forum
« 13 Maj 2012, 19:24 »
Prawdopodobnie mógłbys też pzrekroczyć granicę małym przejściem koło Akhalkalaki (ale musiałbyś to DOKŁADNIE sprawdzić! ja tylko sobie przypomniałam, że ktoś mi mówił, że stamtąd jacys rowerzyści wjeżdżali, i gdzies poza tym w internecie tez znalazłam takie info).
Od Akhalkalaki miałbyś około 30-40 km do tego przejścia. I po drodze możesz zaliczyć Vardzię (skalne miasto) - chociaz  w Turcji tez są skalne miasta (nie mam porównania bo widziałam tylko gruzińskie...)

http://g.co/maps/dhzs4
tu nie jestem Ci w stanie napisać, jaka jest ta droga. Nie wiem też gdzie dokładnie jest to przejście. Prawdopodobnie byliśmy z Jacem bardzo blisko niego.:)

Przypomniałam sobie o jeszcze jednej opcji. Jest pociąg z Tbilisi do Akhalkalaki, jakiś sporadyczny, ale jest.:) Chyba raz dziennie lub co drugi dzień..?

spróbuj sprawdzić:
http://www.railway.ge/?web=0&action=0&lang=eng
« Ostatnia zmiana: 13 Maj 2012, 19:48 martwawiewiórka »

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
« 13 Maj 2012, 20:16 »
nie no spokojnie..
dwa dni jazdy mnie urządzają.
Myślałem że będę musiał tydzień krążyć po Gruzji żeby się stamtąd wydostać.

• Użytkownik forum
« 13 Maj 2012, 21:08 »
No to skoro chcesz pzrez Borjomi to nie zapomnij się napić cudownej pysznej :icon_twisted: uzdrawiającej wody z rdzawego źródełka:D!

Offline Marpun

• Miasto: Ostróda
  • Na forum od: 26.04.2011
« 14 Maj 2012, 11:13 »
@ Marpun, nie wiem jaki masz dokladny przedzial czasowy ale jest szansa ze sie spotkamy w armenii. Ja 6 czerwca wjezdzam do armenii od strony iranu - mozliwe ze po drodze na dwa czy trzy dni podskocze jeszcze do gorskiego karabachu

Ja oczywiscie bardzo chetnie, ale 6 czerwca, znajac moje popedy, to bede juz w Gruzji, bo od Armeni zaczynam, chco laduje w Tbillisi. Mozemy natomiast wyminic sie nr. telefonów i wtedy na miejscu pokombinowac. Z tego co rozumiem ty Turcje przejezdzasz gora, ja zdecydowalem sie nieco dolem, no ale moze wlasnie w Turcji sie spotkamy....

W tym regionie jest jesczez jedno bardzo ciekawe miejsce, gdzie planowałam być, a niestey nie udało się. Był tam np forumowicz atlochowski;) Przeczytałam w którymś przewodniku, że zdecydowanie się odradza wizyte tam (ze względu, że kiedyś byli tam uchodźcy z Czeczenii), natomiast polska (!) strona o tym miejscu mówi zupełnie co innego:

http://www.pankisi.org/cgi-bin/blosxom.cgi/polish/glowna

Dla mnie bomba, tak ze zaznaczylem sobie na mapie, na ktorej oczywiscie nie ma tej wioski:), ale ja na pewno znajde. A tak na marginesie to mysle, ze mozesz swobodnie sie starac o jakis etat w biurze turystycznym w Gruzji, bo zdaje sie, ze niektore trasy znasz na pamiec :)

A swoja droga ja bagazu tez nie bede mial duzo, bo pakuje sie w worek i 2 sakwy z tylu plus mala na kierownice. Juz na Norwegii chcialem wyprobowac ten wariant, ale kraj byl cholernie drogi, wiec zabralem ze soba sporo jedzenia i to sie zmienilo.

• Użytkownik forum
« 14 Maj 2012, 11:22 »
Dzieki.;) Faktycznie sporo pamiętam, tak że jeśli Ci jakieś jesczez informacje potrzebne z innych regionów, to pytaj.Ale nie wiem czy się zapuszczasz w Swanetię itp. (z początku tak pisałeś, ale nie wiem jak teraz)

tu masz Wąwóz Pankisi (zaznaczyłam idiotycznymi fioletowymi kropkami ale się spiesze i na elegancję nie starcza mi czasu)

https://picasaweb.google.com/111665051887803315112/May142012#5742319485410661890

To miasto z którego jest wjazd, a którego nazwe tak sprytnie przycięłam to Akhmeta.

Po przylocie do Tbilisi odwiedź Muzeum narodowe na Aleji Rustavelego - tam mają duzo darmowych całkiem dobrych map. Podobnie na lotnisku, tylko że na lotnisku chyba nie zawsze jest komplet (jak ja byłam, nie było najbardziej "chodliwych" regionów)
« Ostatnia zmiana: 14 Maj 2012, 11:39 martwawiewiórka »

Offline Marpun

• Miasto: Ostróda
  • Na forum od: 26.04.2011
« 14 Maj 2012, 11:44 »
Do Svaneti sie wybieram, oczywiscie jak nie wyzione ducha po drodze, na tych wszystkich podjazdach.
Moje pytanie, jak wyglada kwestia Osetii Poludniowej. Tam jest jakas granica, chroniona przez wojsko, czy jest to po prostu granica umowna, ktorej lepiej nie przekraczac?  ;)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum