Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
23 Lis 2024, 14:30
Strona główna
Tagi
Zaloguj się
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»
Sprzęt, ekwipunek i odzież
»
Osprzęt
»
Napęd, pedały, hamulce
»
łańcuch - problem
Strony:
<< Poprzednia
1
[
2
]
Wszystkie
Do dołu
Drukuj
Autor
Wątek: łańcuch - problem (Przeczytany 3253 razy)
Mariusz
Jestem, jaki jestem...
Miasto: Leszno
Na forum od: 18.02.2012
Odp: łańcuch - problem
«
24 Lip 2014, 10:33 »
Wprawy i w miarę precyzyjnego skuwacza. Często po wprasowaniu sworznia, zachodzi potrzeba poprawienia go z drugiej strony. Kiedyś z braku sworzni, często tak skuwałem i dawało radę.
Z obecnymi wąskimi łańcuchami i dostępnością spinek, sworzni w sklepach, szkoda zachodu.
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku... Mesajah
worek_foliowy
Miasto: Kraków
Na forum od: 11.02.2012
«
24 Lip 2014, 10:56 »
Trochę za dużo grzebałem i mogłem wyrobić otwór na pin. Pewnie jak wrócę pobawię się tym jeszcze.
Janus:
"Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"
globalbus
Miasto: Warszawa
Na forum od: 03.05.2011
«
12 Paź 2015, 19:54 »
sugeruję nasmarować i trzymać taki już gotowy do założenia. Zbyt długie trzymanie w nafcie może się skończyć tym, że będzie bardzo suchy i nie da się go zbyt szybko naoliwić
My home is where my bike is.
hansglopke
Miasto: Zduńska Wola
Na forum od: 22.02.2013
«
12 Paź 2015, 21:26 »
Ja bym wrzucił do ropy (ON).
"Rower do ultra musi być przede wszystkim wygodny. Reszta jest mniej ważna." - Turysta
yoshko
Administrator
Kto smaruje ten jedzie.
Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
Na forum od: 11.06.2009
«
12 Paź 2015, 22:03 »
Nasmarować i zapakować w folię. Tak jak kupujesz łańcuch.
https://www.facebook.com/ZroweremWpodrozy
yoshko
Administrator
Kto smaruje ten jedzie.
Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
Na forum od: 11.06.2009
«
12 Paź 2015, 23:54 »
Najpierw płukanie w wodzie z detergentem by pozbyć się brudu a potem szejkowanie w benzynie by pozbyć się starego smaru. Ostatni raz to robiłem chyba 3 lata temu.
https://www.facebook.com/ZroweremWpodrozy
wikrap1
Miasto: łódź
Na forum od: 03.02.2013
«
14 Paź 2015, 15:16 »
Szejkować można też w nafcie, która przynajmniej nie jest kancerogenna, jak benzyna ekstrakcyjna.
Ja polewam łańcuch oliwką Pilarol, która rozpuszcza stare ciasto oliwkowo-kurzowe, spłukuję to karcherem, wycieram szmatą, ponownie oliwka, wycieram i jadę.
P.S. Jazda na rowerze jest zdecydowanie ciekawsza, niż mycie łańcucha, także nie spędzajcie nad tym zbyt wiele czasu
globalbus
«
14 Paź 2015, 15:50 »
Cytat: wikrap1 w 14 Paź 2015, 15:16
Szejkować można też w nafcie, która przynajmniej nie jest kancerogenna, jak benzyna ekstrakcyjna.
a wiesz, że różnica między nimi polega tylko i wyłącznie na tym, że w nafcie są wyższe frakcje węglowodorów? Syfy w postaci węglowodorów aromatycznych (np benzenów) są w jednym i drugim.
wikrap1
«
14 Paź 2015, 20:46 »
Nie wiedziałem. Dzięki za info. Tym bardziej fajnie, że nie używam żadnego z nich
globalbus
«
14 Paź 2015, 20:52 »
w kwestii bezpieczeństwa, w nafcie i benzynie ekstrakcyjnej są śladowe ilości tego, wątpliwe, byś się zatruł. Co innego benzyny samochodowe, tam dodaje się takie dodatki specjalnie, w celu polepszenia parametrów spalania w silniku.
wikrap1
«
15 Paź 2015, 20:29 »
Tak czy siak, zalecane jest używanie na wolnym powietrzu i w takich warunkach już powinno być bezpiecznie.
Bo spotkałem się z poradami, by nasączyć szmatę benzyną ekstrakcyjną i przecierać łańcuch - to już hard core.
Drukuj
Strony:
<< Poprzednia
1
[
2
]
Wszystkie
Do góry
Tagi:
Forum :: podrozerowerowe.info :: wyprawy, trasy, sprzęt
»