Autor Wątek: Wyprawa w góry - nowy osprzęt  (Przeczytany 892 razy)

Offline Mężczyzna glukoz

• Miasto: Gdańsk/Poznań
  • Na forum od: 24.04.2012
Wyprawa w góry - nowy osprzęt
« 24 Kwi 2012, 22:51 »
Witam wszystkich Forumowiczów

Niedługo wybieram się na wyprawę rowerową na Kaukaz (Gruzja, Azerbejdżan). Chciałbym przygotować rower solidnie to jazdy (szczególnie po górzystym terenie), żeby zmniejszyć ryzyko awarii podczas wyjazdu. Z tego względu chciałbym dokonać wymiany osprzętu, a dokładniej części najbardziej narażonych na awarię w czasie pokonywania długich dystansów w niekoniecznie przyjaznym terenie. Oto wstępna lista części do wymiany jaką przygotowałem:

- obręcze
- opony (?)
- piasty (?)
- łańcuch
- kaseta
- korba
- suport (?)
- przerzutka tylna

Przy częściach co do których nie jestem pewien co do racjonalności ich wymiany postawiłem znak zapytania. Czy dodalibyście coś jeszcze do tej listy (bądź odjęli)? Jakie modele poszczególnych części byście polecili? Zależy mi na wytrzymałości i niezawodności. Posiadam rower Unibike Crossfire, rocznik 2011 (szczegóły: http://ww2.bikekatalog.pl/2011/rowery/1577/Unibike.CROSSFIRE/). Nie jest to rower powalający jakością osprzętu, co tym bardziej motywuje mnie do zakupów.

Mam ponadto parę pytań natury ogólnej:

- jaka długość korby powinna być najlepsza dla mnie (mierzę około 185 cm)? Wiem, że to w pewnym stopniu subiektywne zagadnienie, ale statystycznie można określić pewną normę, czyż nie?

- zastanawiam się nad wymianą hamulcy na tarczowe. Czy dobrze mi się zdaję, że jest to dobre rozwiązanie na górską wyprawę?

- aktualnie posiadam kastę 7-rzędową. Zastanawiam się nad zakupem 8-rzedowej, jednak chciałbym się dowiedzieć na czym polega różnica pomiędzy jedną, a drugą. Czy otrzymuję dodatkowy bieg na szybkość, czy raczej dodatkowy bieg na moc, czy może zwiększa się po prostu gęstość przełożeń, czy może wszystko po trochu? Jest to dla ważne, ponieważ zależy mi na dodatkowym biegu na moc, który będzie przydatny na długich podjazdach, nie chcę wydać pieniędzy na coś czego nie potrzebuję.

Będę wdzięczny za wszelkie rady i sugestie.

pozdrawiam

Offline Mężczyzna rodert

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 06.07.2011
Odp: Wyprawa w góry - nowy osprzęt
« 24 Kwi 2012, 23:15 »
1. Zapraszam Cię do działu powitań.
2. Na zadane pytania znajdziesz odpowiedzi po wybraniu z menu opcji Szukaj.

Offline Mężczyzna Andy

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 20.02.2011
« 24 Kwi 2012, 23:32 »
Jeśli chodzi o kasetę 8s, to wszystko zależy od tego, jaką kasetę miałeś wcześniej (typowe kasety 7 s miały zębatki 11-13-15-18-21-24-28/30, więc w zależności od wybranej kasety 8 s - może Ci się "zagęścić" (11-12-14-16-18-21-24-28/30) lub minimalnie "zagęścić" a zarazem zwiększyć ostatnią zębatkę(11-13-15-17-20-23-26-30/32), o ile dobrze pamiętam typowe grupy zębatek Shimano. Korbę przy Twoim wzroście polecam 175, przy 183 wzrostu zawsze używałem tej długości i była idealna, choć może istnieją inne opinie na ten temat. Tylko pamiętaj, że przy wymianie kasety na 8s, potrzebujesz też zmienić piastę na taką z szerszym bębenkiem (odpowiednia będzie pod 8s lub 9s, gdyż maja tą samą szerokość). Łańcuch do tego polecam kupić na Allegro, są dostępne np. IG-70/90, gdyż w sklepie kupisz raczej te z niższej półki. Tarcze do dobry pomysł z uwagi na siłę hamowania, choć mają i wady - przy wyrwaniu/przerwaniu przewodu hydraulicznego sam sobie tego nie naprawisz, to nie to samo , co wymiana linki w V-kach, a i np. przy wyciąganiu koła do przewozu roweru/naprawie dętki trzeba uważać, żeby sobie przypadkiem na klamkę hamulcową nie nacisnąć, bo może być problem z ponownym wsadzeniem tarczy między zaciski.
Obręcze polecam Mavic XM-719, choć są drogie, a wielu Forumowiczów poleci Ci też pewnie wytrzymałe Alexrims DH19. Suport kupisz razem z korbą, teraz większość ma łożyska zewnętrzne sprzedawane razem z korbami tzw. HII). Ja używam XT 771, ale i Deore są całkiem wystarczające. Piasty  - tu ile osób, tyle filozofii. Ja od zawsze, a przejechałem ok. 116tys. km, używam kulkowych Shimano, głownie  wyższych grup LX, XT, Ultegra, ale świetną opinią, także na Forum (Wax mi zwrócił uwagę, to sobie doczytałem) cieszą się Novatec na łożyskach maszynowych - ogólnie dość tanie, a bardzo dobre :)
Wherever I may roam

Offline Mężczyzna furman

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 02.09.2010
    • http://www.szybkitowar.pl
« 25 Kwi 2012, 06:42 »
A w jakim stanie jest Twój obecny rower? Jaki mam przebieg, jak był używany? Jeśli wszystko działa to nie ma co na siłę wymieniać szpejów. Może wystarczy solidny serwis. Linki, pancerze, przegląd kół itp.

A jaki dystans planujesz? Bo inaczej się przygotowuje rower na 5 tys km, a inaczej na 1 tys km. Na tysiąc kilosów to biorę nawet teraz bika i śmiało śmigam :)   
Rowery i kobiety to moje podniety
Podjazdy i dziewczyny to moje dyscypliny

Offline Mężczyzna glukoz

« 26 Kwi 2012, 22:03 »
A w jakim stanie jest Twój obecny rower? Jaki mam przebieg, jak był używany? Jeśli wszystko działa to nie ma co na siłę wymieniać szpejów. Może wystarczy solidny serwis. Linki, pancerze, przegląd kół itp.

Przebiegu będzie coś około 2500km. Rower był też używany w  zimie co mogło wpłynąć na zużycie części. Stan techniczny oceniam na dobry, jedynym widocznym defektem jest wygięta jedna szprycha. Ponadto przy dłuższej jeździe dają się słyszeć dziwne stuki w okolicach suportu. Stąd właśnie moja troska o wymianę części, żeby coś się nie wywaliło w samym środku głuszy ;)

A jaki dystans planujesz? Bo inaczej się przygotowuje rower na 5 tys km, a inaczej na 1 tys km. Na tysiąc kilosów to biorę nawet teraz bika i śmiało śmigam :)   

Nie mamy trasy ustalonej na sztywno, ale coś koło 1500-2000km powinno wyjść.

Offline Mężczyzna glukoz

« 28 Kwi 2012, 21:30 »
Dobra, doczytałem trochę i powoli zaczyna mi się klarować lista części, które chciałbym zakupić:

- kaseta Deore HG51, 8-rzedów, 11-32 trybów - http://ctbike.pl/shimano-cs-hg51-deore-kaseta-8rz-11-32.html

- łańcuch HG70 na kasetę 8-rzędową - http://allegro.pl/lancuch-shimano-hg-70-116ogniw-box-hg70-i2247135399.html

- dwie obręcze Mavic A319 na 36 szprych - http://allegro.pl/obrecz-mavic-a319-srebrna-36otw-rowerowyskleppl-i2291812451.html

- mam dylemat czy kupować nowe piasty - na tą chwile na tyle mam piastę SHIMANO RM40/RM30, sprzedawca w Cyklotourze zapewniał, że nowa kaseta się na nią zmieści. Piasty jak na razie chodzą bez zarzutów, ale zastanawiam się jak długo ten stan się utrzyma ;)

Co sądzicie?

Jedno pytanie: czy wymieniając łańcuch razem z kasetą wypadałoby wymienić również przednie zębatki (razem z całą korbą pewnie)?

Offline kudłaty

• Miasto: Toruń/Drezno
  • Na forum od: 18.03.2011
« 28 Kwi 2012, 22:43 »
Jedno pytanie: czy wymieniając łańcuch razem z kasetą wypadałoby wymienić również przednie zębatki (razem z całą korbą pewnie)?

Jeśli chodzi o napęd, wymieniłbym ewentualnie kasetę i łańcuch. W moim rowerze miejsko-wyprawowym zmieniam łańcuch co około 3500 km, kasetę co drugą wymianę łańcucha. Korba (Truvativ Stylo) ma już około 12000 km i wygląda całkiem nieźle. Myślę, że spokojnie przyjmie jeszcze jedną zmianę kaseto-łańcucha, może i nawet więcej. Najlepiej niech Twoją korbę obejrzy ktoś, kto się na tym zna - warsztaty rowerowe często mają narzędzia służące do mierzenia zużycia łańcucha, zębów kasety/korby. Ewentualnie możesz wstawić zdjęcie korby na forum i na pewno ktoś kompetentny się na jej temat wypowie.

2500 km to niemal dziewiczy przebieg :) Porządne centrowanie kół ze sprawdzeniem napięcia szprych, nowa kaseta, łańcuch i bryczka będzie śmigać jak ta lala po kałkaskich górach i przełęczach... No chyba, że planujesz przeprawy w trudnym terenie, wtedy zaplot nowych kół na solidnych felgach i piastach może okazać się dobrą inwestycją. Również na przyszłość.

Pozdrawiam

Kudłaty

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum