Autor Wątek: Uchwyty na rowery do samochodu  (Przeczytany 1385 razy)

Offline Kobieta wilhelminaslimak

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 25.03.2011
    • foty na flickr.com
Uchwyty na rowery do samochodu
« 8 Maj 2012, 12:48 »
Do końca nie wiem, czy to "Ekwipunek", czy "Osprzęt" :-)
W każdym razie może polecicie coś w tym temacie.
Po zdoktoryzowaniu się w temacie doszłam do wniosku, że będzie do platforma mocowana na hak (bo ja słaba kobitka bicykla na dach nie zarzucę). Hak musimy niestety domontować, czyli kolejne koszty.

Tylko właśnie nie wiem jaki model wybrać. Może ktoś z Was ma coś podobnego i może polecić.
Na platformie przewozić będziemy w tej chwili 2 rowerów dorosłych, za dobrych parę lat: 4 rowery (w tym 2 dziecinne, dzieci jeszcze malutkie). Pewnie będziemy robić z tą platformą także dłuższe trasy (Mazury, zagranica). Przydałby się dobry dostęp do bagażnika, żeby bez zdejmowania rowerów wyjąć z niego wózek, przyczepkę itp.
Nie wiem jak z oświetleniem, bo pewnie taka platforma zasłania światła - czy może ona ma własne oświetlenie?
Podobnie z tablicą rejestracyjną.
No i czy z taką platfromą nie będzie problemów zagranicą (np. w Niemczech?)

pozdrowienia i dzięki za sugestie

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Uchwyty na rowery do samochodu
« 8 Maj 2012, 12:54 »
Nie wiem jak z oświetleniem, bo pewnie taka platforma zasłania światła - czy może ona ma własne oświetlenie?
Podobnie z tablicą rejestracyjną.
Absolutne zero problemów, kawał płyty stolarskiej z przyczepionym zestawem świateł od przyczepki bagażowej + kostka podłączana do gniazda elektrycznego przy haku. Gdzieś na strychu leży u mnie taka samoróbka, nawet z opcją przełożenia tablicy rejestracyjnej + podświetleniem. Wiesza się ją za ostatnim rowerem. Są też do kupienia bagażniki z własnymi światełkami.

Czy będzie dostęp do bagażnika? To już trzeba sprawdzić własnoręcznie, bo konstrukcji bagażników i samochodów jest sporo.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 8 Maj 2012, 13:51 »
Tylko Thule 9708 + dokupcie sobie tablicę przyczepianą do rowerów.

http://allegro.pl/thule-9708-uchwyt-bagaznik-na-4-rowery-rowerowy-i2302988137.html

Platforma jest ciężka i trudna w montażu dla kobiety. Mam taki na 3 rowery i bez problemu po zdjęciu wchodzi do bagażnika. Jak wiozę więcej niż 2 rowery, to zaczepiam osobno zakupioną tablicę ze światłami i dodatkową wydrukowaną w kolorze i zalaminowaną rejestracją.
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

• foty na flickr.com
« 8 Maj 2012, 14:44 »
Tylko z tego co widze to Thule 9708 to nie platworma tylko uchwyt montowany do haka, a  wyczytałam gdzieś w sieci, że czasem jest problem z zamontowaniem do czegoś takiego malutkich rowerków w pomieszaniu z dorosłymi rowerami. Chyba, że jeździsz z dziecięcymi rowerkami i możesz potwierdzić, że nie ma problemów.

Offline Mężczyzna Pustelnik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.03.2010
« 8 Maj 2012, 16:19 »
Woziłem już rowerki o kołach 20" i 24" dziecięce damki i zawsze się dało jakoś władować w uchwyty. Platformę miała moja kumpela i zmieniła na taki, bo ważyła 20 kg i potrzebny był garaż, żeby mieć gdzie to trzymać, a ten zawsze mam w bagażniku. Można dokupić adaptery do damek, ale zawsze jakoś podwieszę je pod ramą. Czasem są trochę przez to wysoko, ale lepiej wysoko niż nisko, bo można zahaczyć o hopkę. Zwłaszcza we Francji mi się zdarzało z moim rowerem (rama 23") ale nic mu się od tego nie stało, tylko lekko się zakołysał zawsze. Stojak kołysze się podczas jazdy, co sprawia wrażenie, że rowery są luźne, ale zapobiega to moim zdaniem ułamaniu, on ma takie sprężyny przy śrubach. Przejechałem tym kilka tysięcy kilometrów po całej Europie z 3 rowerami i było ok.  W Poznaniu jeździłem drogami gruntowymi, po mieście, jak na razie się nic nie dzieje. Można sobie przyczepić 2,3 ekspandery za klapę do bagażnika, jeśli chcesz mieć pewność, że nie polecą rowery do tyłu. Ja zawsze ładuję jeden rower w lewo, drugi w prawo, trzeci w lewo kierownicą. Wtedy łatwo zmieścić.

https://picasaweb.google.com/108240024294317166850/WycieczkaRoweremZZakopanegoDoBudapesztu#5643594907935374674

Jak będziesz robić trzecią tablice rejestracyjną na dodatkowe światła (4 rowery zasłonią migacze i stopy zwłaszcza w dzień) to polecam poszukać w necie czcionkę do robienia polskich tablic, ja wydrukowałem, zalaminowałem i wszyscy myślą, że jest oryginalna.  :)
Ach, każdy rowerzysta zwykł, o grację dbać i styl. I aby linię mieć i szyk, przemierza setki gmin.
Rozkoszny życia jego tryb i piękny szprychy błysk. A kiedy wita długi zjazd, rozjaśnia mu się pysk.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 9 Maj 2012, 18:33 »
Tylko, że na tym uchwycie powinieneś wieszać oryginalną blachę, a nie dorobioną, za takie coś co najmniej upominają Ci upierdliwsi :)

• foty na flickr.com
« 18 Maj 2012, 12:48 »
Hej,
Dalej się biedzę co tu kupić :-) Przynajmniej hak już zamontowany!

Na razie mój wybór ograniczyłam do polecanego przez Was uchwytu Thule 9708 (http://allegro.pl/thule-9708-uchwyt-bagaznik-na-4-rowery-rowerowy-i2302988137.html) albo EcoPlatforma (http://bagazniki.istore.pl/pl/bagaznik-na-rowery-eco-platforma-4.html).

Już miałam się zdecydować na ten uchwyt Thule, ale jak zobaczyłam na necie te zdjęcia (http://1.bp.blogspot.com/-prBeP8goPzI/T0aq84cS_5I/AAAAAAAAAAk/tf75uHpt1rY/s1600/DSC00347.jpg , http://4.bp.blogspot.com/-dwJHRe7Y_CQ/T0ev5yL101I/AAAAAAAAAA0/CZQ2cks1mRA/s1600/DSC00348.jpg) to mi trochę przeszło. Po tym http://www.briskoda.net/forums/topic/172754-bike-racks-for-octy-mk2-hatch/ się już całkiem załamałam (tam jest taka fota, gdzie tablica rejestracyjna wisi 2 metry nad ziemią - porażka).

Do tego kolesie z sklepie z bagażnikami twierdzą, że ostatnio mają dużo ludzi, którzy mają uchwyty a przyjeźdżają kupować platformy, bo mocowanie na uchwycie niezbyt wygodne.

Dodam, że z przechowywaniem platformy nie ma problemu bo mam garaż.
Tyle, że ta platforma taka długa i nie da sie jej do bagażnika schować - to może być duży minus.
No w każdym razie może ktoś jeszcze się wypowie i mi doradzi.

Offline Mężczyzna ambi

• Miasto: Brwinów
  • Na forum od: 21.02.2010
« 18 Maj 2012, 18:16 »
Jak za długa to może platformę na 2 rowery, a te 2 mniejsze hyc na dach?

Lester

• Gość
« 18 Maj 2012, 22:24 »
Ja od 4 lat jestem posiadaczem Thule 9708 na 4 rowery i odbyłem z nim już wiele podróży, zarówno tych dłuższych (Chorwacja, Bornholm, Ryga) jak i tych krótszych po Podlasiu i Mazurach. Z bagażnika jestem bardzo zadowolony i nigdy bym go nie zamienił na platformę - nie słuchaj, co mówią kolesie w sklepie, bo chcą sprzedać produkt droższy na większej marży, to normalne w handlu. Nie wyobrażam sobie, aby ktoś mając ten uchwyt chciał zamienić go na platformę, ze względu na niewygodę mocowania rowerów na uchwycie !!! Akurat wygoda mocowania jest wielką zaletą tego uchwytu i to zarówno dużych, jak i dziecięcych rowerów (do "damek" trzeba dokupić specjalną poprzeczkę).  Możliwość schowania uchwytu do bagażnika, stabilność i łatwość jego odchylenia, aby uzyskać dostęp do bagażnika, to jego kolejne zalety. Nie wiem, co tobie przeszkadza na tych zdjęciach ??? Ja też montowałem tablicę rejestracyjną doyć wysoko i nie widziałem w tym nic złego. Obojętnie co kupisz, uchwyt, czy platformę, to wydaje mi się, że w świetle polskiego prawa posiadanie trzech tablic rejestracyjnych jest nielegalne i na dobrą sprawę zawsze można do tego się przyczepić, bez względu gdzie ją zamocujesz. Tablicy też nie możesz przenieść z samochodu, bo to po pierwsze kłopotliwe, a po drugie też nielegalne. Mi się nigdy nie zdarzyło mieć z tego tytułu jakichkolwiek problemów, mimo paru kontroli drogowych, zarówno w Polsce, jaki za granicą.
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2012, 22:44 Lester »

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 20 Maj 2012, 21:01 »
jakbym miał garaż też bym przyjął to rozwiązanie czyli to co pisze Lester. Właściwie same zalety, ale trzeba mieć garaż lub inne pomieszczenie do trzymania tego i hak.

Offline Mężczyzna Freud

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 16.06.2011
« 20 Maj 2012, 21:11 »
Jedno jest pewne - tablica rej. nie powinna być wyznacznikiem wyboru.
Ja mam taką platformę:
http://www.chester-towbars.co.uk/b_shop/Cycle_Carriers/9503_300.jpg

Jestem z niej zadowolony, ale nie tak do końca.
Rowery mocuje na paski, które w czasie jazdy zawsze nieco trą o ramę i powodują, że rama się obciera a w czasie może się wytrzeć mocniej i nieładnie wyglądać.
Podkładam pod nie po prostu paski z miękkiego materiału (szmata do mycia naczyń).
Planuję je obszyć jakimś miękkim materiałem, bo zakładanie rowerów trzymając rower jedną ręką i zakładanie pasków nie należy do wygodnych, a co dopiero jeszcze podłożyć ten kawałek materiału.

I to jest właśnie to najważniejsze: nie jestem zadowolony z tego, że to sa jednak paski na klamrę. Niby wygodne, ale założenie roweru jednak zajmuje trochę czasu.

Wyobrażam sobie, że założenie roweru nie na paski a na te uchwyty jest szybsze i wyodniejsze.
Jest to w zasadzie jedyna rzecz jaka mi się nie podoba - może jestem perfekcjonistą, ale już się namęczyłem nie raz żeby jedną ręką trzymać rower (co nie jest trudne, ale mało komfortowe) a druga zapiąć ten pasek.

Sama platforma super. Jeździłem z nią po niezłych wybojach i nic dziwnego się nie dzieje.
Trzeba się nieco oswoić bo jednak widać w lusterku i przez szybę, że nieco ruszają się rowery. Na początku się bałem, że coś spadnie. Po takich wybojach platforma nadal jednak jest mocno przymocowana a paski spinające rowery są tak samo mocno zapięte.

Nie wybrałem uchwytów na "łapkę" i zakręcanie, z dwóch powodów:
1. Podobno jak się za mocno zakręci to potrafi ta łapka delikatniejsze ramy nieco zniekształcić. Szczególnie trzeba uważać w delikatnych rowerach szosowych. Jednak jak się zakręci z głową to nic się nie powinno stać.
2. Cena - takie platformy były o wiele droższe. Moja kosztowała ~600-700zł. Z tymi uchwytami były w cenie powyżej 1k. Mój portfel w tamtym czasie nie zniósłby za dobrze takiego zakupu. Spora różnica w cenie a sposób mocowania równie skuteczny.

Gdybym kupował po raz kolejny to nadal wziąłbym platformę, tym razem z tym zakręcanymi "łapkami". Jestem chyba mega wygodny i gdybym miał kupca na moją platformę to pewnie sprzedałbym ją, aby dołożyć i zakupić platformę na "łapki".

Co do samego doczucia czy posiadam rowery czy nie: nie czuję, że je mam za sobą :) I to jest dla mnie podstawowa zaleta.
Do tego znajomy pokazywał mi rowery ściągane z dachu: całe w rozwalonych od pędu robakach :)
Drugi raz również wybrałbym platformę.

Lester: ciekawy jestem jaka jest różnica pomiędzy platformą a takim mocowaniem jak Ty masz :)
"Życie jest jak jazda na rowerze, żeby utrzymać równowagę musisz poruszać się do przodu." - A. Einstein
"Wax, to tylko kwestia czasu kiedy "Podróże z dziećmi" stanie się twoim najważniejszym działem" - Cinek

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum