Autor Wątek: Strzelająca sztyca  (Przeczytany 4939 razy)

Offline Mężczyzna Medawc

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 02.12.2010
Odp: Strzelająca sztyca
« 10 Maj 2012, 10:47 »
Wybrzuszenie to nie karb. Karb to coś dokładnie odwrotnego - podcięcie w materiale

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 10 Maj 2012, 11:04 »
Wybrzuszenie to nie karb. Karb to coś dokładnie odwrotnego - podcięcie w materiale

? że co :o

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
« 10 Maj 2012, 11:12 »
Miałem identycznie u siebie - pomogło wyczyszczenie rury,
sztycy i minimalne jej przesmarowanie. Powtórzyło się
po jakichś dwóch latach - znowu to samo pomogło.

I rzeczywiście dźwięki sprawiają wrażenie pękania ramy :]

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Offline Mężczyzna JUREK

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 21.11.2011
« 10 Maj 2012, 13:29 »
żeby było jasno, to konkretne "wybrzuszenie" w spawalnictwie nazywa się wyciekiem stopiwa od strony grani stąd u podstawy tego wycieku wystepuje karb . Sztyca naciska na ten wyciek na bardzo malej powierzchni przez to siła nacisku jest duża ,a spoina osłabiona. W praktyce dla poprawy wytrzymałości w takim przypadku szlifuje się lico i grań przez co karby mogą zniknąć . Dalej sztyca w rowerze nie powinna być lużna bo będzie trzeszczeć , ani zbyt ciasna bo się zapiecze, cbdu.

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 10 Maj 2012, 15:32 »
Mi trzeszczy i siodełko i mostek. Co ciekawe, dzieje się tak tylko przy suchej pogodzie. Drobny deszcz albo nawet podwyższona wilgotność i odgłosy znikają na parę dni. Wnioskuję więc, że właśnie nasmarowanie a nie czyszczenie jest drogą do pozbycia się dźwięków ;)

Offline AlbertStonoga

• Miasto:
  • Na forum od: 14.07.2011
« 11 Maj 2012, 12:19 »
Witam,

zwrócę uwagę na swojego nordkappa przy najbliższej okazji. Wydaje mi się, że ostatnio słyszałem trzaski w okolicach sidełka-sztycy , ale ignorowałem to.

Hollowtech II wyrobił we mnie znieczulicę na dziwne dźwięki ;)

Pozdr,
Albert Stonoga

Offline Mężczyzna Rabarbar

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 18.03.2012
« 11 Maj 2012, 17:58 »
W takim razie będę musiał chyba rzeczywiście spróbować reklamować, może wymienią mi tą ramę ale po prawdzie to strasznie mi się to nie uśmiecha... Składać znowu cały rower, do tego ramę kupowałem przez internet więc na same wysyłkę i odsyłkę zejdą ze 2 tygodnie. A tu sezon wyjazdowy za pasem i rower by się przydał, chyba dopiero po wakacjach zacznę drążyć temat bo i tak puki co po użyciu taśmy jest spokój.

Hollowtech II wyrobił we mnie znieczulicę na dziwne dźwięki ;)
Aż  tak źle ? Ja póki co na tym patencie na dwóch rowerach zrobiłem łącznie jakieś 11 tyś km i nigdy nie było problemów z dziwnymi dźwiękami, tylko z  łożyskami no ale to chyba nic nowego. No chyba że zacznie się przy wyższych przebiegach :)
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2012, 18:08 Rabarbar »

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 11 Maj 2012, 18:28 »
Skoro masz jeszcze dużo gwarancji to możesz używać dalej póki potrzebujesz, najwyżej połamie Ci się ta rama :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Rabarbar

• Na forum od: 18.03.2012
« 11 Maj 2012, 18:52 »
Skoro masz jeszcze dużo gwarancji to możesz używać dalej póki potrzebujesz, najwyżej połamie Ci się ta rama :P
Jest dużo prawdy w tym :)   

Przyjdą długie zimowe wieczory to będę się wtedy martwił reklamacją  (chyba że się wcześniej złamie)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum