Autor Wątek: velomobil jako pojazd wyprawowy  (Przeczytany 10211 razy)

Offline andrzej.brandt

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 17.06.2010
velomobil jako pojazd wyprawowy
« 10 Maj 2012, 19:25 »
Co myślicie o takim to pojeździe w kontekście podróży rowerowych?

Mój norweski przyjaciel, z którym mam okazję obecnie pracować, jest pasjonatem takich konstrukcji. Przez ostatnie 6 lat użytkował swoje dwa pojazdy głównie w celach dojazdowych z domu do pracy (ok. 22 km), jak i sportowych. Oczywiście na tyle, na ile regulaminy konkretnych imprez zezwalały na udział. Ma za sobą kilkanaście długodystansowych maratonów szosowych, takich jak Bergen - Voss, Oslo - Trondheim, la marmotte, amatorskie długodystansowe wersje Giro d'Italia i Vuelta Espana. W większości z nich organizatorzy zezwalali na udział, ale poza kwalifikacją.

Ostatnimi czasy jednak mocniej zaangażował się w podróże swoim bolidem. Do środka wchodzą mu dwie duże tylne sakwy Ortlieba, więc w grę wchodziły dwu-trzy tygodniowe wyprawy. I tak udało mu się, ze średnią dzienną 250 - 400 kilometrów pokonać skandynawię objeżdżając dodatkowo Bałtyk, i ogarnąć kilka wyryp po kontynentalnej Europie.

Od dwóch lat intensywnie koresponduje z organizatorami RAAM'u, ale że to generalnie wyrypa na koniec świata, gigantyczne koszta i ogromny prestiż, to stara się by włączyć go do klasyfikacji (solo, ale detali nie znam).

W każdym bądź razie kilka detali technicznych.
Waga w wyścigowym wariancie: 17,5kg
Waga w wyprawowym wariancie: 22 kg
3 koła, z przodu 24 cali, z tyłu 28 ( od szosy), napęd na tylne koło. przerzutki 3x9.
Velomobil na focie powyżej jest zbudowany całościowo z włókna szklanego, ale jego druga maszyna dół ma z włókna, a górę z kompozytu węglowego.

Aerodynamika wgniata w ziemię i robi kolosalną różnicę. Razu pewnego udaliśmy się na kilkugodzinną wycieczkę po okolicach Bergen. W 4,5h machnęliśmy 136 km, nie wysilając się zbytnio i marnotrawiąc ok. 60 min na przystanki w cudnych miejscówkach.

Aha - pokrywę na głowę da się oczywiście zdjąć, zakładana jest tylko w deszcz. Z człowiekiem w środku wygląda tak:(po prawości) ;)

Howgh

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
Odp: velomobil jako pojazd wyprawowy
« 10 Maj 2012, 20:28 »
W Polsce velomobile (albo bardziej pieszczotliwie "mydelniczki") ze względu na stan dróg i kulturę kierowców na nich są zupełnie niepraktyczne. Widziałem kiedyś fotkę velomobila w wydaniu prawie transportowym, bo do normalnego kokpitu to ciężko cokolwiek zmieścić.
P. Maciej Kaczmarek z Kalisza jest chyba najbardziej "zabudowaną" osobą w Polsce, buduje cokolwiek z laminatu :)

W ogólności poziomki są dość "trudne" w turystyce, szczególnie w "naszym" wydaniu (lasy, piachy, kamole, góry). Aczkolwiek różnice pion-poziom są "mocno" odczuwalne :) Jeden kolega nazywa taki typ roweru wręcz DNB (dupa nie boli)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Na forum od: 11.02.2012
« 10 Maj 2012, 22:54 »
Od dawna marzy mi się rower poziomy jednak ze względów finansowych lub braku miejsca gdzie mógłbym składać taki sprzęt jest nieosiągalny.

Podstawową wadą konstrukcji z laminatu (poza ceną zbliżoną do taniego nowego samochodu) jest jego duża masa i niska wytrzymałość. Widzę, że tutaj masa jest rozsądna, a nie 30 kg. Bardziej przekonują mnie rowery z obudową aerodynamiczną wykonaną samodzielnie z plexi (?). Wychodzi dużo taniej, a rower tak wykonany jest dużo lżejszy (masa nawet 10 kg). Oczywiście kształt nie jest już tak ładny i opływowy.

Ogólnie świetna sprawa :)
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 11 Maj 2012, 16:17 »
zajebiste!

co prawda po Polsce to tym chyba nie pojeździ...

A poziomką Ciman jeździł jakiś czas, i przesiadł się na 'normalny' rower. Trochę ostudził tym moje poziome zapały :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 11 Maj 2012, 16:43 »
Bardziej przekonują mnie rowery z obudową aerodynamiczną wykonaną samodzielnie z plexi (?)
hmm. Jak ktoś robi partaninę.. to może i wychodzi ciężkie. Sama "porządna" skorupa to jest 2-3kg! Z plexi tego na pewno nie uzyskasz.

Trochę ostudził tym moje poziome zapały :P
Ale moich zapałów jeszcze nie ostudził :)
Co prawda ostatnio praktycznie wcale nie jeżdżę z powodu braku czasu.. Ale jamnik jest chętny na jakieś małe stukanko kilometrowe. Jakbym miał czas, to nawet myślałem trochę pojeździć i zrobić szok na BB.. Nie dość że bardzo niska poziomka, to jeszcze na małych kołach i w dodatku z hamulcami tarczowymi i amorkiem :)
A inny kolega (Tomek K. z Czech) będzie jechałe na HighRacerze z dynamo w piaście. Ciekawe jak mu się uda. Igor R. to stary wyjadacz, ot jedzie sobie tak "dla jaj", ten przywróci Twoje zapędy do obniżenia pozycji na rowerze :)
« Ostatnia zmiana: 11 Maj 2012, 16:50 pajak_gdynia »
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 11 Maj 2012, 16:48 »
Ale jamnik jest chętny na jakieś małe stukanko :)

;D

o! a przecież na zlot poziomka miała być... ehhh
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna ciman

• Na forum od: 26.05.2009
« 12 Maj 2012, 21:01 »
Wolę nie wiedzieć jak czymś takim musi się jeździć po górach...

« 12 Maj 2012, 21:27 »
Czemu miałoby być tak źle? Waga jest w miarę przyzwoita, chodzi jeszcze o coś innego?
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna ciman

• Na forum od: 26.05.2009
« 13 Maj 2012, 10:18 »
Zwykłym poziomem nawet bez bagażu się jeździ wystarczająco ciężko.
Ale lepiej się uczyć na własnych błędach zamiast na cudzych :D

« 13 Maj 2012, 10:22 »
Chodzi o sposób przykładania siły? Na zwykłym rowerze można wykorzystać swoją masę przy pedałowaniu, na poziomym takiej możliwości nie ma.

Offline andrzej.brandt

« 13 Maj 2012, 12:14 »
Wolę nie wiedzieć jak czymś takim musi się jeździć po górach...

Jeździ się rzeczywiście inaczej. Nie idzie depnąć w pedały na stojąco, ale szczęśliwie przedstawiony powyżej velomobil ma baardzo szeroki zakres przełożeń, więc mieląc nisko można spokojnie pod te 15-17% podjeżdżać. Myśmy zrobili 200 metrowy odcinek po 14% (wskazanie garmina), mając jeszcze jedną zębatkę w zanadrzu (ze wskazaniem, że nie jest to typowa konstrukcja, dopasowana przełożeniami i geometrią do norweskich pagórów).

Boli co innego, zwłaszcza jak się pierwszy raz siedzi w mydelniczce - pierwsze kilometry w otwartym ruchu ulicznym są dla psychiki dramatyczne. Obserwowanie mijających cię samochodów od dołu, z poziomu czterdziestu centymetrów, delikatnie rzecz ujmując komfortowe nie jest ;).

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 13 Maj 2012, 12:23 »
A jak się zachowuje pojazd na ostrzejszych zakrętach?  Bo rozumiem, że ze względu na 3 koła, nie da się przechylić na bok.

Offline Mężczyzna art75

• Miasto: Świętochłowice
  • Na forum od: 17.03.2011
« 13 Maj 2012, 12:31 »
Też jeżdżę poziomką i chyba jest to aktualnie rower (spośród tych, które posiadam), którym jestem w stanie jechać najszybciej w perspektywie kilkudziesięciokilometrowej trasy w pagórkowatym terenie. Inna sprawa, że mój treking lata świetności ma już za sobą;). Jeśli chodzi o pokonywanie podjazdów na rowerze poziomym, to myślę, że jest to kwestia wytrenowania odpowiednich grup mięśni; stanąć na pedałach się nie da, ale za to można się zaprzeć plecami o fotel, praca rękami u mnie też podnosi efektywność.
Co do velomobila, to zastanawiam się, na ile skorupa aerodynamiczna ma wpływ na osiągi roweru.
Co do użytkowania w Polsce, to: drogi mamy kiepskie (wyrwy w asfalcie raczej między koła nie da się wziąść;)) i kierowców, których zachowanie wobec słabszych uczestników ruchu bywa nieprzewidywalne. No i robisz za "dziwoląga";). Nie każdemu to odpowiada.
Aczkolwiek jest to ciekawe rozwiązanie, może ktoś zdobędzie się na ten pionierski krok;)?

Odpowiadając na pytanie mikiego150:
Sztywnego trajka można wywrócić, sam to testowałem, velomobile mają pełne zawieszenie, które (częściowo przynajmniej) powinno pochłonąć siły odśrodkowe.

« 13 Maj 2012, 13:31 »
Boli co innego, zwłaszcza jak się pierwszy raz siedzi w mydelniczce - pierwsze kilometry w otwartym ruchu ulicznym są dla psychiki dramatyczne. Obserwowanie mijających cię samochodów od dołu, z poziomu czterdziestu centymetrów, delikatnie rzecz ujmując komfortowe nie jest ;).

Użytkowanie roweru poziomego w mieście ma średni sens. Przepychanie się takim velomobilem jest na pewno dużo trudniejsze niż wąskim rowerem szosowym. Oczywiście nie mam doświadczenia w tej kwestii ale sądząc po widoku ledwo mieszczących się między samochodami skuterów, tak właśnie będzie.

Nie mówiąc już o skakaniu po krawężnikach i ewentualnej jeździe po  chodniku...

Co do velomobila, to zastanawiam się, na ile skorupa aerodynamiczna ma wpływ na osiągi roweru.
Z tego co wyczytałem rower poziomy w porównaniu do roweru szosowego to +5 km/h, zabudowany +15 km/h. Proszę o skorygowanie jeśli się mylę.

Offline andrzej.brandt

« 13 Maj 2012, 13:32 »
A jak się zachowuje pojazd na ostrzejszych zakrętach?  Bo rozumiem, że ze względu na 3 koła, nie da się przechylić na bok.

Wrzucę jutro lub pojutrze fotkę układu kierowniczego, który da pełny obraz w jaki sposób skręca się w velomobilu. A nie jest to łatwa sztuka, gdyż (akurat w tym przypadku) operuję się dwiema wajchami umieszczonymi przy bocznych ściankach. Stąd promień skrętu jest dosyć szeroki (duuużo większy niż w normalnym rowerze) i należy mieć to na uwadze. Ergo, ostre skręty nie leżą w naturze tego pojazdu, więc o wywrotce mowy być nie może. ;)

Jeśli chodzi o pokonywanie podjazdów na rowerze poziomym, to myślę, że jest to kwestia wytrenowania odpowiednich grup mięśni; stanąć na pedałach się nie da, ale za to można się zaprzeć plecami o fotel, praca rękami u mnie też podnosi efektywność.

Dokładnie tak. Po naszej krótkiej wycieczce zastanawiałem się dlaczego tak bardzo bolą mnie mięśnie brzucha. Przy szybkich startach i podjazdach pośladki unosiły się w górę by, jak mówił mój norweski kolega, uderzyć z kręgosłupa ;).

Tak jak napisałem, robi kolosalną różnicę. Nawet przy silnych wiatrach, pedałując po płaskim nie schodzi się poniżej 30-35 km/h. W ruchu ulicznym, na długich prostych jedzie się ze średnią 45-50.

Veolomobile na fotach powyżej produkuje, zdaję się, holenderska firma, która właściwie każdy zamówiony model konsultuje ze zleceniodawcą. Podejrzewam więc, że istnieje opcja podwyższenia zawieszenia, zgodnie z "polską specyfiką".

Ciekawi mnie natomiast kwestia bezpieczeństwa - velomobile prezentowane są jako pojazdy niezwykle bezpieczne właśnie ze względu na to, że delikatna skorupa chroni przed "wystrzeleniem" rowerzysty przy potencjalnym wypadku (potrąceniu). No nie wiem.... Problem w tym, że velomobil mieści się między asfaltem a podwoziem, i wyobrażam sobie, że gdy dojdzie do wypadku, to tonowy wehikuł się po mydelniczce "przejdzie", jak tir po maluchu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum