Autor Wątek: Gruzja & wschodnia Turcja, wrzesień 2012  (Przeczytany 808 razy)

Offline Mężczyzna luket

• Miasto: Dąbrowa Górnicza
  • Na forum od: 05.06.2006
    • http://www.velozone.net
Witam wszystkich,

Ktoś już napisał kiedyś na forum, że ilość wypraw do Gruzji w ciągu ostatniego roku pozwala sądzić ze chyba graniczymy z tym państwem ;) Padło i na mnie. Jako że Gruzję odwiedziłem w zeszłym roku z plecakiem, chciałbym dokończyć zwiedzanie w tym roku, rozpoczynając swój wyjazd rowerowy w Tbilisi, kierując się w stronę granicy tureckiej i dalej przez wschodnią Turcję w  stronę Araratu i jeziora Van.

Niestety do tej pory nie znalazłem nikogo chętnego na tę trasę, stąd mój opis wyprawy w tym właśnie dziale. Samemu chyba jednak na taką trasę nie zdecydowałbym się.

Plan trasy: Niestety ze względu na ograniczony czas (około trzech tygodni), zmuszony jestem dostać się w obie strony samolotem. Przelot na trasie Warszawa - Tbilisi, oraz Stambuł - Warszawa, na dzień dzisiejszy bilety Air Baltic w terminie który mnie interesuje kosztują około 1200 zł (już z przewozem roweru)

Termin - końcówka sierpnia - wrzesień - max 3 tygodnie. Możliwości przesunięcia terminu o kilka dni istnieją, ale niezbyt wiele ze względu na podział urlopów w pracy.

Trasa rowerem w przybliżeniu: Tbilisi - Akalkhalaki - Vardzia - Akhaltsikhe -  Kars - Igdir - Van  (ew. Diyarbakir) -około 1000-1100 km. Trasa dzienna – ze względu na góry pewnie wyjdzie nieco poniżej 100 km.

Z Van/Tatvan/Diyarbakir pociągiem lub samolotem do Stambułu (krajówki bywają w Turcji w dobrej cenie), i powrót również samolotem do Polski.

Noclegi- namiot, chociaż jeśli się gdzieś trafi nocleg pod dachem, na pewno nie pogardzę, zwłaszcza gdy trzeba będzie podładować baterie.

Jedzenie we własnym zakresie + lokalna kuchnia.

O mnie: Wiek – 32. Doświadczenie - kilka(naście) dłuższych i krótszych wypraw rowerowych  po Europie zachodniej i środkowej, wyjazd z plecakiem po Gruzji w 2011. Strona internetowa - velozone.net.

Gdyby ktoś był chętny.... zapraszam :) Ewentualne sugestie i porady oczywiście też mile widziane  :)
kontakt  - e-mail: ltomczyk@gmail.com lub gg: 7729399

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
Niestety do tej pory nie znalazłem nikogo chętnego na tę trasę, stąd mój opis wyprawy w tym właśnie dziale. Samemu chyba jednak na taką trasę nie zdecydowałbym się.

Czemu nie? Masz jakieś obawy, czy po prostu nie lubisz jeździć sam?
Nie wiem jak Gruzja (nie byłem) ale Turcja to bezpieczny kraj.

Offline Mężczyzna michał

• z kropką
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 10.06.2008
Szkoda że nie miesiąc wcześniej bo jadę na początku sierpnia z Tbilisi do .........nie wiem :)
Może uda się dojechać do Bukaresztu.
Ale ja to jestem samotnik więc jeśli towarzystwo to tylko na kilka dni ;)

Offline Mężczyzna luket

• Miasto: Dąbrowa Górnicza
  • Na forum od: 05.06.2006
    • http://www.velozone.net
Czemu nie? Masz jakieś obawy, czy po prostu nie lubisz jeździć sam?
Nie wiem jak Gruzja (nie byłem) ale Turcja to bezpieczny kraj.
Hmmm, pierwszy raz się wybieram z rowerem w tamte strony, dlatego raźniej byłoby kogoś znaleźć. Samemu już trochę jeździłem i nie było źle, chociaż większą część wyprawowego życia spędziłem w towarzystwie. Ale zdaję sobie sprawę, że pewnie będę jechał sam, bo ciężko będzie o chętnych :D

Szkoda że nie miesiąc wcześniej bo jadę na początku sierpnia z Tbilisi do .........nie wiem :)
Może uda się dojechać do Bukaresztu.
Ale ja to jestem samotnik więc jeśli towarzystwo to tylko na kilka dni ;)

No ja niestety nie przesunę terminów ze względu na pracę, mam też nadzieję, że we wrześniu będą bardziej znośne temperatury. W każdym razie przetrzesz mi trasę:)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum