Autor Wątek: Problemy z kolanem - porady  (Przeczytany 65565 razy)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Odp: Problemy z kolanem - porady
« 2 Sty 2014, 00:21 »
iść do ortopedy i określić potrzebną do skompensowania różnicę.
Tak czy siak wkładki do butów trzeba pewnie będzie wyrobić, bo z jedną nogą krótszą i chodzenie do zdrowych nie należy.
W butach spd da się zrobić podkładkę pod blok (i dłuższe śruby).

My home is where my bike is.

Offline Kobieta Alpaka

• Miasto: Śląsk
  • Na forum od: 28.05.2013
« 2 Sty 2014, 01:02 »
Wypowiem się, bo się znam xD

Być może pomogą wkładki ALE do ortopedy z NFZ, takiego pierwszego lepszego, nie polecam iść- na moje pytanie jaką grubość wkładki dobrać odpowiedział, że mam próbować aż wyjdzie xD

Są ludzie, którzy zajmują się robieniem wkładek na zamówienie i indywidualnie do budowy i biomechaniki stopy. To się nazywa kalceotyka. Badanie wraz z wykonaniem takiego zaopatrzenia to ok 100zł. Zazwyczaj się do tego używa platform sił reakcji podłoża, mierzy komputerowo etc. Oczywiście powinno być też normalne badanie.

Ogólnie z takim problemem dobrze udać się do fizjoterapeuty- najlepiej popytać wśród znajomych czy nie znają jakiegoś sportowego albo specjalisty od zaopatrzenia ortopedycznego lub stóp ;-)
Jeśli masz szczęście to trafisz do kogoś dobrego, którzy zbada Ci od razu biodra, kolana, stopy i kręgosłup, bo zaburzenia w jednym odcinku potrafią przysporzyć problemy w innej części ciała.

A ćwiczenia może nie wydłużą Ci nogi, ale czasem się przydają do wzmocnienia bolących stawów- no, ale to już musi określić fizjoterapeuta, który Cię będzie badał ;-)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 2 Sty 2014, 13:49 »
Alpaka dobrze prawi, posłuchaj!

Ja dodam od siebie jeszcze tylko, że różnica długości nóg bywa pozorna. To znaczy człowiek chodzi, ma przekrzywioną miednicę, ale wynika to z nieprawidłowej postawy. Wcale nie taki rzadki przypadek. Trudne do skorygowania, ale możliwe, za to wkładki wtedy raczej nie pomagają (o ile wiem)

Oczywiście, pojęcia nie mam jak to się ma do Twoje przypadku, ale wizyta u fachowca to wyjaśni.

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 2 Sty 2014, 21:04 »
Nie wierzę że jakimikolwiek ćwiczeniami cudownie wydłużę sobie nogę,więc mam pytanie, co zrobić w takim przypadku, czy ktoś ma może podobnie? Iść do ortopedy (niestety nie wierzę w NFZ) , poszukać jakichś wkładek do butów? A może warto iść do znachora-kręgarza?

I jeszcze jedno pytanie, nie wiem czemu tak robię,  ale odzwyczaić się nie mogę, nawet jak mam siodełko za nisko, to pedałuję przednią częścią stopy, czy będzie mogło mieć to wpływ na moje problemy z kolanami?
Musisz znaleźć dobrego lekarza.W poradniach NFZ też pracują nieźli fachowcy.Mi udało się za trzecim razem.Pomógł mi chirurg tzw.miękki.Skierował mnie na badanie rezonansem magn.(lekarze nie chcą wypisywać skierowań na te badania bo to dość droga sprawa). Stwierdzono w lewym kolanie torbiel Bakera i można to usunąć operacyjnie.To było trzy lata temu.Na zabieg kiedyś trzeba było czekać około roku i lekarz doszedł do wniosku ,że nie ma co wypisywać skierowania,a jak noga się zablokuje to pójdę na zabieg od  ręki.I tak sobie jeżdżę do tej pory.Kolano się wzmocniło i obecnie 200-300 km dziennie to nie problem.Dawniej po setce  :) nie mogłem chodzić.Te kłopoty to pewnie wina nierównych nóg.Lewa stopa na platformach  układa się na podbiciu,a prawa bliżej pięty.O spd można zapomnieć.Ja próbowałem wyrównać to wkładkami,ale to się nie sprawdza.Inne partie mięśni pracują i jest to dość uciążliwe.Nie polecam.Może to być kwestia przyzwyczajenia,czytaj wieku.
Siodełko powinno być tak ustawione,żeby kolano było lekko ugięte przy najniższym położeniu korby,a stopa powinna układać się tak jak piszesz.
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

rdklstr

• Gość
« 2 Sty 2014, 21:19 »
Stwierdzono w lewym kolanie torbiel Bakera i można to usunąć operacyjnie

A jak to się objawia w praktyce rowerowej?

Offline Mężczyzna Góral nizinny

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 02.10.2013
« 2 Sty 2014, 22:24 »
Po wysiłku,objawia się to bólem kolana(zewnętrzna część),dość silnym.Kłopoty z chodzeniem,a po schodach to już w ogóle.Kolano jest też bardzo wrażliwe na wstrząsy,tupanie bieganie itp.Całkiem znośnie jest na rowerze boli ,ale można kręcić.Ból też dość szybko mija 1-2 godz.po wysiłku.
Za Dzikiej Róży zapachem idź na zawsze upojony wśród dróg -będzie clę wiódł...   K.I.Gałczyński

[img width=201 height=50]http://st66.static.bikestats.pl/u18136y2014v3.g

Offline Kobieta Alpaka

« 3 Sty 2014, 01:11 »
O właśnie! Borafu mi przypomniał ;-P

Jeśli nie masz stwierdzonej przez jakiegoś fachowca skrócenia anatomicznego kończyny to problem może być z przykurczem jakiś mięśni czy innymi "odwracalnymi" problemami i w tym przypadku ćwiczenia pomogą. Albo terapia manualna.

Z tym wyborem specjalisty to może być problem jeśli nikt Ci żadnego nie będzie umiał polecić ;-)
niektórzy rozwiązują go tak, że zapisują się do paru na raz i jak pierwszy nie jest dobry to się ma nadzieję, że następny pomoże a czekanie się "pokrywa"
nie wiem czy jest to do końca legalne i czy tak można. No, ale słyszałam o takich próbach.
Tylko trzeba pamiętać, żeby jak się już u jednego jest zadowolonym to odwoływać inne wizyty wcześniej, żeby nie blokować kolejki ;-)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 3 Sty 2014, 12:59 »
W każdym razie pomysł szukania kogoś od medycyny sportowej jest bardzo słuszny.
Tam po prostu sukces leczenia oznacza co innego niż w POZ

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 9 Sty 2014, 16:36 »
O właśnie! Borafu mi przypomniał ;-P

Jeśli nie masz stwierdzonej przez jakiegoś fachowca skrócenia anatomicznego kończyny to problem może być z przykurczem jakiś mięśni czy innymi "odwracalnymi" problemami i w tym przypadku ćwiczenia pomogą. Albo terapia manualna.

Z tym wyborem specjalisty to może być problem jeśli nikt Ci żadnego nie będzie umiał polecić ;-)
niektórzy rozwiązują go tak, że zapisują się do paru na raz i jak pierwszy nie jest dobry to się ma nadzieję, że następny pomoże a czekanie się "pokrywa"
nie wiem czy jest to do końca legalne i czy tak można. No, ale słyszałam o takich próbach.
Tylko trzeba pamiętać, żeby jak się już u jednego jest zadowolonym to odwoływać inne wizyty wcześniej, żeby nie blokować kolejki ;-)
Jak to czy to jest legalne? Przeciez to nie przestepstwo zapisac sie do lekarza i szukac najlepszego dla siebie specjal8sty...
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 10 Sty 2014, 14:56 »
U niektórych lekarzy żeby się zapisać, trzeba dać przy rejestracji skierowanie... ale nie wiem jak to jest z ortopedą.

Interniści raczej się nie kwapią żeby dać więcej niż jedno skierowanie

Offline Mężczyzna Mariusz

• Jestem, jaki jestem...
  • Miasto: Leszno
  • Na forum od: 18.02.2012
« 10 Sty 2014, 17:47 »
Jak to czy to jest legalne? Przeciez to nie przestepstwo zapisac sie do lekarza i szukac najlepszego dla siebie specjal8sty...
Hindiana nie w tym rzecz.
Wielu ludzi, zamierzając się leczyć zapisuje się w kolejce do wielu lekarzy jednocześnie.
Po to by załapać się tam, gdzie prędzej.
Każdy specjalista ma limit z kasy chorych.Tacy pacjenci dezorganizują pracę przychodni.
Nie dość, że zajmują miejsce do specjalisty to jeżeli już zostają przyjęci do jednego lekarza, to nie odwołują pozostałych wizyt.Dochodzi do tego, że lekarz siedzi a w poczekalni pusto!
W dobie internetu każdy kreuje swój wizerunek, tak jak chciałby, by widzieli go inni...
Każdy jest tu seksbombą, póki ma top fejs i konto, plastikowe lale nadymane jak ponton,
Ukryci za nickiem, poznają się jednym klikiem, bajerują się zamiast słowem plikiem...  
A trików jest bez liku, tą albo tą, która lepszy robi dzióbek na fejsiku...Ulepieni jak z plastiku, takich ludzi jest bez liku, żyj naprawdę, nie w wirtualnym cyrku...     Mesajah

Offline Mężczyzna marcinzet

• ex rumburak666
  • Miasto: Łapy
  • Na forum od: 22.01.2013
« 10 Sty 2014, 21:02 »
U niektórych lekarzy żeby się zapisać, trzeba dać przy rejestracji skierowanie... ale nie wiem jak to jest z ortopedą.

Jako, że sam od dłuższego czasu "walczę" z uszkodzonymi kolanami potwierdzam, że do ortopedy potrzebne jest skierowanie.

Offline Kobieta Alpaka

« 11 Sty 2014, 22:17 »
Jeszcze tylko napiszę jak się dowiedzieć czy Twój lekarz ortopeda jest dobry (żeby wiedzieć czy nie zacząć szukać innego)-
kiedy przychodzisz na wizytę a on nawet nie dotknie Twojego kolana, nie każde Ci go pokazać, nie każe Ci nim poruszać w różne strony, nie pomyśli o zdjęciu rtg lub USG (ale akurat one nie są konieczne, ale czasem jest wskazane to rozważyć) ani nie wykona żadnych innych badań tylko na oko wystawi diagnozę to koniecznie go zmień ;-)
Nawet jeśli objawy, które opisujesz, wydają się dosyć jednoznaczne to i tak ma obowiązek zrobić coś więcej ponad rozmowę.

i niestety lekarze często tego nie robią, ale oprócz zabiegów fizykalnych (krioterapia itp) i leków czy maści powinien też polecić jakieś ćwiczenia czy odwiedziny u fizjoterapeuty (w zależności jak poważny jest problem)

PS
Ja czekam aż w końcu lekarze będą mieli pensje zależną od ich pracy (czyli tego ile wkładają w nią wysiłku) a nie od wysiedzianych godzin ;-P wtedy nie będzie problemu z tym, że trzeba szukać pomocy u kilku specjalistów z tej samej dziedziny ;-)

No i dobrze by było gdyby pacjenci byli 'karani' za niestawianie się na zabiegi/wizytę. Bodajże w krajach Skandynawskich jest tak, że jak nie przyjdziesz to płacisz i tak pozbyli się tego problemu ;-)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 11 Sty 2014, 22:21 »
To ja jeszcze dodam, że jak pomaca chwilę kolano i powie że to chondromalacja to też prawie na pewno nie jest dobry :) (tzn może jest dobry, ale nie w leczeniu kontuzji kolana).

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
« 12 Sty 2014, 18:20 »
on nawet nie dotknie Twojego kolana, nie każde Ci go pokazać, nie każe Ci nim poruszać...
Ja bym powiedział, że jak sam ortopeda tym kolanem nie porusza to szkoda zachodu.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum