chodzenie w butach na obcasach (...) znowu stało się możliwe,
Cytat: mmarzenie w 26 Wrz 2015, 20:29chodzenie w butach na obcasach (...) znowu stało się możliwe,Kamień z serca!
czyli spore szanse na jakiś deptak w Ciechocinku, dzięki!
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.
Uważaj na siebie.81-letni pensjonariusz brutalnie zaatakował 77-latkę w sanatorium w Ciechocinku. Mężczyzna rzucił się na nią z butelką, bo nie chciała uprawiać z nim seksu - dowiedział się reporter TVN24. Udało jej się przeżyć tylko dlatego, że wcisnęła guzik bezpieczeństwa znajdujący się w sanatoryjnym pokoju. Mężczyzna usłyszał zarzut usiłowania zabójstwa. http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/proba-zabojstwa-w-sanatorium-w-ciechocinku,527950.html
Podczas macania, dlatego pisałam o PODEJRZENIU chondromalacji. Szkoda mi kasy na rezonans, póki co nie ustawiłam się też w żadnej kolejce. Zdaniem lekarza i rehabilitanta to strzelanie jest właśnie objawem chondromalacji. Pojawia się przy wstawaniu z łóżka, przy wchodzeniu po schodach, zwykle na początku ćwiczeń (ćwiczę również w domu), gdy wstaję od biurka w pracy, itp. tak - myślę, że przy prostowaniu nogi.Raz pojechałam tylko w góry! Ale podobno to już tak będzie raczej zawsze przy tym schodzeniu, ludzie z chorymi kolonami, po operacjach, tak mają. Mogę jedynie zabrać kijki do trekingu, bądź starać się schodzić w miarę możliwości na prostych nogach, czyli zmienić nieco technikę schodzenia, i to pomoże.
W jakiejś książce poświęconej kontuzjom przeczytałem, że w latach 90-tych stwierdzono, że ból pod rzepką nie jest spowodowany ubytkiem chrząstki (chondromalacją), tylko zbytnim obciążeniem więzadła rzepki, np. przez złą mechanikę kolana (za słabe mięśnie).
- siodełko za nisko, tak że noga nie prostowała się całkowicie,
- bez rozgrzewki pokonywałam podjazdy, do tego na za wysokich przełożeniach,
Wiem za to jakie błędy popełniłam:- siodełko za nisko, tak że noga nie prostowała się całkowicie,- bez rozgrzewki pokonywałam podjazdy, do tego na za wysokich przełożeniach,
Wyprostów podczas jazdy być nie powinno. Siodełko powinno być tak wysoko jak tylko się da, ale żeby nie kołysać się na nim podczas pedałowania.Zdaje się, że wysokość siodła idealnie pokryła mi się z wyliczoną na tej stronie:http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jspPolecam.
jedni mówią mi, że nogę prostować, inni, że nie, może faktycznie najlepiej zdać się na swój instynkt, ewentualnie profesjonalistów.
Serio spotkałaś się z opinią że przy pedałowaniu ma kolano ma dochodzić do wyprostu?Kto, gdzie, kiedy?
Ja to miałem zdiagnozowane z 15 lat temu, leczyłem się krótko, ale szybko uznałem, ze szkoda na to czasu i kasy. I pomimo, że kilometry przejeżdżane rocznie zwiększyłem drastycznie nie mam z tym problemów - a gdy czuję ból od chondromalacji (czyli pod rzepką) to jestem w stanie go wyeliminować w 2 min przestawiając siodło. Zamiast tracić czas na bezskuteczne leczenie poświęciłem go na czytanie o kwestii ustawienia sylwetki na rowerze i eksperymenty we własnym zakresie.
Strzelanie przy prostowaniu nogi? To podobno objaw słabych mięśni czworogłowych.