Autor Wątek: Problemy z kolanem - porady  (Przeczytany 65558 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: Problemy z kolanem - porady
« 26 Wrz 2015, 21:31 »
Zwyczajne przypadek, albo to on chodzi w butach na obcasach :P
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Kobieta hindiana

• Miasto: Irlandzka wieś, królewskie hrabstwo
  • Na forum od: 04.09.2010
    • 87th Dublin Polish Scout Group, Scouting Ireland
« 26 Wrz 2015, 21:36 »
chodzenie w butach na obcasach (...) znowu stało się możliwe,
Kamień z serca!
Mądrzy ludzie czasem się wygłupiają, głupi zawsze wymądrzają.
www.plscout.com

Offline Kobieta mmarzenie

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 19.08.2014
« 26 Wrz 2015, 21:37 »
chodzenie w butach na obcasach (...) znowu stało się możliwe,
Kamień z serca!

a żebyś wiedziała! co tam rower, góry, ale z powodu tych butów to miałam depresję ;)

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 26 Wrz 2015, 21:37 »
czyli spore szanse na jakiś deptak w Ciechocinku, dzięki!

Uważaj na siebie.

81-letni pensjonariusz brutalnie zaatakował 77-latkę w sanatorium w Ciechocinku. Mężczyzna rzucił się na nią z butelką, bo nie chciała uprawiać z nim seksu - dowiedział się reporter TVN24. Udało jej się przeżyć tylko dlatego, że wcisnęła guzik bezpieczeństwa znajdujący się w sanatoryjnym pokoju. Mężczyzna usłyszał zarzut usiłowania zabójstwa.

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/proba-zabojstwa-w-sanatorium-w-ciechocinku,527950.html
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

« 26 Wrz 2015, 21:42 »

Uważaj na siebie.

81-letni pensjonariusz brutalnie zaatakował 77-latkę w sanatorium w Ciechocinku. Mężczyzna rzucił się na nią z butelką, bo nie chciała uprawiać z nim seksu - dowiedział się reporter TVN24. Udało jej się przeżyć tylko dlatego, że wcisnęła guzik bezpieczeństwa znajdujący się w sanatoryjnym pokoju. Mężczyzna usłyszał zarzut usiłowania zabójstwa.

http://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju,3/proba-zabojstwa-w-sanatorium-w-ciechocinku,527950.html

ja bym się nie opierała, gdyby już trafił do mojego pokoju ;)

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 26 Wrz 2015, 21:51 »
Podczas macania, dlatego pisałam o PODEJRZENIU chondromalacji. Szkoda mi kasy na rezonans, póki co nie ustawiłam się też w żadnej kolejce.

Zdaniem lekarza i rehabilitanta to strzelanie jest właśnie objawem chondromalacji. Pojawia się przy wstawaniu z łóżka, przy wchodzeniu po schodach, zwykle na początku ćwiczeń (ćwiczę również w domu), gdy wstaję od biurka w pracy, itp. tak - myślę, że przy prostowaniu nogi.

Raz pojechałam tylko w góry! Ale podobno to już tak będzie raczej zawsze przy tym schodzeniu, ludzie z chorymi kolonami, po operacjach, tak mają. Mogę jedynie zabrać kijki do trekingu, bądź starać się schodzić w miarę możliwości na prostych nogach, czyli zmienić nieco technikę schodzenia, i to pomoże.

Ja się borykałem z bólem kolana przez około rok, w tym czasie pięciu lekarzy stwierdziło chondromalację macając kolano (rekordzista postawił diagnozę w ok 3 sekundy). Diagnozę potwierdziło USG. Rezonans natomiast stwierdził, że kolano jest zdrowe :). Po jakiejś mniejszej kontuzji za bardzo je oszczędzałem, więc zanikły częściowo mięśnie, kolano źle chodziło. Kilka tygodni ćwiczeń u dobrej fizjoterapeutki naprawiło mi je w 100%.

W jakiejś książce poświęconej kontuzjom przeczytałem, że w latach 90-tych stwierdzono, że ból pod rzepką nie jest spowodowany ubytkiem chrząstki (chondromalacją), tylko zbytnim obciążeniem więzadła rzepki, np. przez złą mechanikę kolana (za słabe mięśnie). Podobno chondromalacja, o ile chrząstka nie jest starta do kości, w ogóle nie boli :D

« 26 Wrz 2015, 22:24 »

W jakiejś książce poświęconej kontuzjom przeczytałem, że w latach 90-tych stwierdzono, że ból pod rzepką nie jest spowodowany ubytkiem chrząstki (chondromalacją), tylko zbytnim obciążeniem więzadła rzepki, np. przez złą mechanikę kolana (za słabe mięśnie).

Nie wiem jak na 100% nazwać moje schorzenie/dolegliwość, ale na pewno coś jest na rzeczy.

Wiem za to jakie błędy popełniłam:
- siodełko za nisko, tak że noga nie prostowała się całkowicie,
- bez rozgrzewki pokonywałam podjazdy, do tego na za wysokich przełożeniach,
- porywanie się z rowerem w góry bez umięśnionych nóg.

Tyle grzechów przypominam sobie na tą chwilę.

Cieszę się, że jest jakaś poprawa, że mogę jeździć na rowerze, bo już myślałam, że pozostanie mi tylko elektryczny :)

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 26 Wrz 2015, 22:33 »
To akurat dobrze. Nie możesz robić wyprostów w czasie normalnej jazdy z tyłkiem w siodełku.

To już prędzej.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
« 27 Wrz 2015, 01:38 »
Wiem za to jakie błędy popełniłam:
Wyprostów podczas jazdy być nie powinno. Siodełko powinno być tak wysoko jak tylko się da, ale żeby nie kołysać się na nim podczas pedałowania.

Zdaje się, że wysokość siodła idealnie pokryła mi się z wyliczoną na tej stronie:
http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp
Polecam.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

« 29 Wrz 2015, 18:45 »

Wyprostów podczas jazdy być nie powinno. Siodełko powinno być tak wysoko jak tylko się da, ale żeby nie kołysać się na nim podczas pedałowania.

Zdaje się, że wysokość siodła idealnie pokryła mi się z wyliczoną na tej stronie:
http://www.competitivecyclist.com/Store/catalog/fitCalculatorBike.jsp
Polecam.

dzięki, worek!

jedni mówią mi, że nogę prostować, inni, że nie, może faktycznie najlepiej zdać się na swój instynkt, ewentualnie profesjonalistów.

a kiedyś sobie tak beztrosko kręciłam, ech.. i się skończyło ;/

póki co skupiam się na wzmocnieniu mięśni.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 29 Wrz 2015, 20:20 »
jedni mówią mi, że nogę prostować, inni, że nie, może faktycznie najlepiej zdać się na swój instynkt, ewentualnie profesjonalistów.
:o
Serio spotkałaś się z opinią że przy pedałowaniu ma kolano ma dochodzić do wyprostu?
Kto, gdzie, kiedy?

« 29 Wrz 2015, 20:30 »

:o
Serio spotkałaś się z opinią że przy pedałowaniu ma kolano ma dochodzić do wyprostu?
Kto, gdzie, kiedy?

tak sobie tylko wymyśliłam, żeby pociągnąć dalej wątek ;)

próbowałam tak ostatnio, i muszę przyznać dość niewygodnie..

Offline Mężczyzna Diver

• Miasto:
  • Na forum od: 26.06.2013
« 2 Paź 2015, 21:53 »
Witam
Od dwóch tygodni mam uszkodzone więzadło rzepki. Nie mogę nawet chodzić.  Ortopeda zalecił leki przeciwbólowe, przeciwzapalne, odciążenie nogi (leżenie lub 2 kule), potem zastrzyki w kolano, rehabilitację i do 6 miesięcy bez roweru.
Miał ktoś coś podobnego ?

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 3 Paź 2015, 07:53 »
Zmagałem się trochę z ITBS w tym roku. W lutym musiałem mieć 3 tygodnie przerwy od roweru. Najbardziej mi pomogły ćwiczenia na wałku, początkowo takim zwykłym do ciasta. Twardy i boli mocno, ale rozbija zgrubienia na mięśniach. Jakiś czas temu nabyłem już typowy wałek - roller do masażu, rehabilitacyjny i staram się codziennie wieczorem (a zwłaszcza po bieganiu lub intensywniejszym rowerze) przed snem aplikować 5 minut wałkowania. Rozciąganie z kolei to po każdej aktywności fizycznej :)
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 28 Lis 2015, 12:59 »
Ja to miałem zdiagnozowane z 15 lat temu, leczyłem się krótko, ale szybko uznałem, ze szkoda na to czasu i kasy. I pomimo, że kilometry przejeżdżane rocznie zwiększyłem drastycznie nie mam z tym problemów - a gdy czuję ból od chondromalacji (czyli pod rzepką) to jestem w stanie go wyeliminować w 2 min przestawiając siodło. Zamiast tracić czas na bezskuteczne leczenie poświęciłem go na czytanie o kwestii ustawienia sylwetki na rowerze i eksperymenty we własnym zakresie.

Czujesz ból, przestawiasz siodełko, ból ustaje. Później z powrotem przestawiasz...? Tak się zastanawiam jak to jest z tym Twoim ustawianiem siodła, bo jak razem jeździliśmy, to co chwilę coś poprawiałeś... Tyle lat korekt, ustawiania, i... dalej ustawiasz? Robisz coś poza ustawianiem siodła? Jakieś rozciąganie czy cuś?

Strzelanie przy prostowaniu nogi? To podobno objaw słabych mięśni czworogłowych.
Hm? Mi strzelają niemalże wszystkie stawy. Kolana wybitnie, czworogłowe chyba mam nie takie słabe.
A np paluchem mogę strzelać non-stop :P
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum