Autor Wątek: Problemy z kolanem - porady  (Przeczytany 65557 razy)

Offline Mężczyzna Kierunkowy22

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 16.03.2014
Odp: Problemy z kolanem - porady
« 26 Cze 2017, 11:12 »
Napiszę banał, ale z kolanami nie ma żartów. Oto dlaczego.
Ja w lutym też zacząłem czuć silne chrobotanie w lewym stawie kolanowym i blokadę, przy czym tak naprawdę pierwsze podobne objawy miałem we wrześniu ub.r.  Ortopeda wysłał mnie na rezonans stawu kolanowego - w ramach nfz czekałbym do sierpnia, więc prywatnie zrobiłem natychmiast ("tylko" 600zł). Rezultat taki, że mam zwyrodnienie II-III stopnia co oznacza ni mniej ni więcej, że moja chrząstka pękła do kości. To nie jest dramat, wymaga tylko natychmiastowego rozpoczęcia leczenia preparatami zawierającymi budulec chrząstki. Kolejne parę stówek i leczenie miesiącami.

I nie ma co się bać. Nawet przy takich zwyrodnieniach - pod warunkiem że w trakcie leczenia - można śmiało uprawiać każdy sport zgodnie z zasadą, że dopóki nie boli - możesz. To nie moja opinia, to słowa ortopedy. Co więcej, rower jest lepszy od biegania, bo nie obciążasz stawów swoją wagą i lepiej się "smaruje" w kolanie.
Naprawdę jest dużo lepiej, ale nigdy już nie będzie tak jak kiedyś - koniec z bieganiem, za szybko zaczyna dokuczać staw. Natomiast na rowerze zero kłopotów, a trochę już po górach pojeździłem w tym roku.

Przykład drugi.
Kumpela siatkarka miała podobne dolegliwości co Ja, wydawało się też, że ma wodę w kolanie. Tylko że u mnie chrobotanie było pierwsze i spowodowało opuchliznę, u niej było jednak na odwrót - chrobotanie było konsekwencją opuchlizny, która rozpychała kolano. A opuchlizna, no cóż - bolerioza.

Nie straszę, ale ortopeda wprost mi wypalił, że jak nie zadbam, to nie będę miał kolana. Zatem proponuję wizytę u takiego i nie ma co się bać, że zaleci odpoczynek. Co najwyżej prochy na początku mogą być dokuczliwe, bo zawierają substancje z rodzaju przeczyszczających  ;D

Z maści przeciwzapalnych korzystałem z Bengaya. Ale to jest dobre dla mięśni.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 26 Cze 2017, 11:34 »
Poczytaj o przyparciu rzepek kolanowych i ich konsekwencjach. Mi w kolanach chrobotało od zawsze ale od ok 1,5 roku zacząłem odczuwać bóle (rożnego rodzaju). Pierwszy lepszy ortopeda zaproponował artroskopie lecz tak od razu nie chciałem się dać podkroić wiec rozpocząłem fizjoterapię. Przyniosła ona dobre efekty w obszarze mięśniowym lecz dla samego stawu już było za późno. Za dwa miesiące artroskopia lewego kolana w celu uwolnienia rzepki i oczyszczenia powierzchni chrząstek. Decyzję taka podjąłem po konsultacji jeszcze z dwoma innymi lekarzami. Gwarancji, że wrócę do dawnej sprawności nikt nie daje.

Zrób to, o czym sam wspomniałeś. Zdiagnozuj problem i lecz przyczyny.

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Mężczyzna wiki

• Nie spać! Jechać!
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 28.01.2016
    • ekstremalna strona rowerowa
« 29 Cze 2017, 11:36 »
Przyczyn bólu kolan jest wiele. Kilka lat obserwacji zajęło mi wykrycie, że kolana bolą mnie nie w wyniku przeciążenia ale przechłodzenia. Nie chodzi tu nawet o jakieś ekstremalnie niskie temperatury. Problem zniknął od kiedy na krótko jeżdżę tylko gdy temperatura przekraczającej 20 stopni. No nie do końca. Podczas ostatniego Grassora jeździłem w wilgotnych spodniach i przy silniejszym depnięciu ból powrócił. Pewnie ze 2-3 tygodnie potrwa zanim kolana wrócą do pełnej sprawności.
Chociaż to prawdopodobnie rzadki przypadek bólu kolan warto zwrócić uwagę, czy dłuższa jazda przy niskiej temperaturze nie jest przyczyną.
rowerem na księżyc (100 %);  [wsie woj. łódzkiego - 49%]

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
« 29 Cze 2017, 12:42 »
Nie wiem czy juz tutaj w tym wątku to pisałem, ale powtarzam to zawsze w takich sytuacjach: dobre smarowanie to podstawa - tak samo w rowerze jak i w stawach. Ze złego smarowania biorą się wszelkie komplikacje (głównie). Zamiast żreć chemię, dawać się kroić itd, zacznijcie dbac o stawy w sposób naturalny. Najlepsza metodą są świńskie nóżki - jest w nich masa kolagenu. Można to wcinać na zimno jako galareta, ale jak ktoś nie lubi to można na ciepło, jak rosołek, albo jak flaki razem z mięskiem (niewiele go jest, ale wystarczy).
Żona mi to gotuje (2-3 nogi), obiera z kości, i zalewa porcyjki w kubeczki i do lodówki. Kuracja na kilka dni. Biorę z lodówki kubeczek, do mikrofali, wypijam (ja to akurat lubię, więc wypijam ze smakiem) i po sprawie. Robię sobie takie kuracje co parę miesięcy, ale można częściej.
Już raz sobie kontuzję kolana tym wyleczyłem, gdzie ortopedzi nie wiedzieli co zrobić.
Nie jestem jedyną osobą, która się tym leczy. Na serio polecam.
No ale jak ktoś woli się dać pokroić chirurgom, to już jego wybór.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 29 Cze 2017, 13:03 »
Najlepsza metodą są świńskie nóżki - jest w nich masa kolagenu.

Cieszę się że Tobie pomaga, ale technicznie rzecz biorąc kolagen w procesie trawienia rozkładany jest na proste aminokwasy, jak każde inne białko. Nie ma zatem znaczenia dla twoich stawów czy schrupiesz chrząstkę czy udko z kurczaka. Szczególnie że jest to najczęściej występujące białko w organizmie zwierząt - ok 25-35% ogólnej masy białek.

Collagen is sold commercially in pill form as a dietary supplement with intent to aid joint mobility or enhance skin health, although there remains no scientific evidence for such effects.[15] Because proteins are broken down into amino acids during digestion, there is no reason for orally ingested collagen to affect connective tissue in the body.
https://en.wikipedia.org/wiki/Collagen

Offline Mężczyzna ramzes

« 29 Cze 2017, 13:07 »
Cieszę się że Tobie pomaga, ale technicznie rzecz biorąc kolagen w procesie trawienia rozkładany jest na proste aminokwasy, jak każde inne białko.
Wiem. Też mnie to zastanawia, ale nie do tego stopnia, aby ta metodę odrzucić. U mnie to po prostu działa. Jak to mówią - jak coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie ;)
Jest to metoda bezinwazyjna, bezproblemowa, tania - spróbować warto - raczej nikogo to nie zabije, a może akurat zadziała.

Offline Mężczyzna Alek

• Miasto: Dublin
  • Na forum od: 28.02.2013
    • aleknowak.net
« 29 Cze 2017, 13:24 »
I jeszcze smaczna! :D

Jak ktoś lubi oczywiście :)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 29 Cze 2017, 13:39 »
No, to akurat jest zła wiadomość.
Wszyscy wiedzą że smaczne lekarstwa nie działają  ;)

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Na forum od: 22.09.2013
« 29 Cze 2017, 13:57 »

Opisuję to, bo być może ktoś miał coś podobnego i pomoże w diagnozie. Ale przede wszystkim chciałbym podpytać o jakieś sprawdzone maści przeciwbólowe / przeciwzapalne bez recepty, które mógłbym w ostateczności zastosować podczas jazdy. Nigdy dotąd nie korzystałem z tego typu specyfików.
Wiem, że najlepiej byłoby znaleźć przyczynę źródłową i poddać się leczeniu, a nie tylko tłumić objawy, ale np. podczas ostatniego tygodniowego wyjazdu, ból pojawił się tylko pierwszego dnia. Po 200 km przejechanych, w zasadzie wszystko przeszło, czasem tylko delikatnie "przypominało" o sobie, ale bez tragedii.

Przed MRDP mam w planach jeszcze 2 maratony i chciałbym wtedy coś przetestować, jeśli oczywiście będzie taka potrzeba. Na ostatnim MP przy pierwszych  rwanych 100 km kilka razy mocno zabolało, ale ostatecznie gdy wszedłem na swoje obroty, udało się to jakoś okiełznać :wink:

Na podstawie własnych dośw. obstawiam, że to kontuzja zmęczeniowa. Czyli przyczyną jest spore obciążenie plus to, że nie robisz się coraz młodszy i wszystko podlega zużyciu, także stawy kolanowe. Skoro jednak samo przechodzi to nie jest źle. Jednak gdyby się pogorszyło to lekarz będzie niezbędny...

Może tu banał napiszę, ale zadbaj o rozgrzewkę, a po jeździe trochę się porozciągaj. To bardzo pomaga zapobiegać tego typu kontuzjom, a wśród rowerzystów jest mało popularne.

Co do specyfików to próbowałbym miejscowo stosować jakieś żele (podlinkowane) z zawartością diclofenaku bądź naproksenu czy ibuprofenu.

... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 30 Cze 2017, 18:48 »
Najlepsza metodą są świńskie nóżki - jest w nich masa kolagenu.
Mój ortopeda -
"Panie Robercie, jeśli babcia panu mówiła, że kurze łapki są dobre na stawy i panu to pomaga, to niech pan je je dalej.
Z medycznego punktu widzenia to nie ma żadnego efektu."

:)

Za dwa miesiące artroskopia lewego kolana w celu uwolnienia rzepki i oczyszczenia powierzchni chrząstek
Patkowski czy Rojek?

… why so serious ?

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 11 Lip 2017, 18:20 »

Na podstawie własnych dośw. obstawiam, że to kontuzja zmęczeniowa. Czyli przyczyną jest spore obciążenie plus to, że nie robisz się coraz młodszy i wszystko podlega zużyciu, także stawy kolanowe. Skoro jednak samo przechodzi to nie jest źle. Jednak gdyby się pogorszyło to lekarz będzie niezbędny...

Też to obstawiam. Dla pewności można  się jednak udać do dobrego specjalisty od kolan , mnie uspokoił - potwierdził zmęczenie i życzył udanego sezonu  ;)

Najważniejsze nie przeginać na początku , obserwować swój organizm , poznać go .
Wiem - że to banały , ale na pewno więcej pomogą niż jakieś kuracje ze świńskich nóżek  :lol: ..
o chemii nie wspominając .

Offline Mężczyzna ramzes

« 11 Lip 2017, 18:42 »
...na pewno więcej pomogą niż jakieś kuracje ze świńskich nóżek ...
I Ty Brutusie przeciwko mnie? ;)

Offline Mężczyzna remik

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 01.01.2017
    • Rowerowe Pobiedziska
« 11 Lip 2017, 22:16 »
I Ty Brutusie przeciwko mnie? ;)

Nigdy bym się nie odważył , kapitanie  ;)
pozdrowienia!

Offline Kobieta arinko

• ride bike, make love not war :)
  • Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 12.03.2015
« 9 Mar 2018, 13:58 »
odświeżam, bo problem z kolanami to teraz i mój problem...
pod koniec ostatniego sezonu zaczęło szwankować mi prawe kolano. w krótkich ok. 30 km traskach zaczęłam je "czuć", bo bólem tego nie można nazwać. ból zaczynał się w jakiś czas po wysiłku, przy schodzeniu po schodach i dziki ból w nocy (co ciekawe nocny ból dotyczy obu kolan a nie tylko bolącego w trakcie jazdy prawego). ortopeda stwierdził chondromalację, zalecił structum i "mniej jeździć". generalnie straciłam tylko 120 zł  :-\
obecnie chodzę na rehabilitację. kobietka stwierdza ITBS i początki kolana skoczka.
z polecenia kolegi wcinam i smaruje się jakimiś małżami nowozelandzkimi ;) jemu pomogły. dokładnie jest to omułek zielonowargowy.
może ktoś z Was miał podobne objawy i może  doradzić coś, co pomogło.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
« 9 Mar 2018, 14:01 »
Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na sylwetkę na rowerze, bo zła pozycja to powód większości kontuzji na rowerze, a mało jeżdżący rowerzyści rzadko na to zwracają uwagę. Chondromalację najczęściej powoduje za nisko ustawione siodełko

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum