Autor Wątek: Problemy z kolanem - porady  (Przeczytany 65546 razy)

Offline Mężczyzna ramzes

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.06.2015
Odp: Problemy z kolanem - porady
« 9 Mar 2018, 14:03 »
może ktoś z Was miał podobne objawy i może  doradzić coś, co pomogło.
Poczytaj co polecałem powyżej. Możesz to potraktować jak bzdurę, a możesz też sprawdzić i przekonać się na własnym kolanie. Wiele do stracenia nie masz - to tania kuracja. Mi pomogła, koledze też. Wybór należy do Ciebie :)

Offline Mężczyzna jorisvoorn

• Miasto: Rypin
  • Na forum od: 03.05.2016
« 9 Mar 2018, 22:24 »
U mnie ortopeda również stwierdził chondromalacje II stopnia, ale wynikała ona w głównej mierze od gry w piłkę nożna, zwłaszcza na hali. Twarda powierzchnia i kolano siadło. Miało na to wpływ też jeżdżenie na rowerze na twardych przełożeniach, zbyt niska kadencja.

Też brałem structum jakieś dwa miesiące i zalecił mi jazdę na rowerze ale w mniejszych ilościach. W między czasie poczytałem o tym sporo w necie (również na tym forum :icon_smile:  ), zacząłem kombinować z pozycją na rowerze i z kadencją i jak się okazało bardzo to pomogło.

Wizyta była jakieś trzy lata temu a w zeszłym roku trasy po 150-200 km bez problemu i żadnego bólu  :icon_biggrin: 

Także zwróć uwagę tak jak pisze Wilk na sylwetkę na rowerze i zwiększ ilość obrotów, może to coś zmieni.

Offline Mężczyzna Topek

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 08.01.2018
« 9 Mar 2018, 22:50 »
Nie wiem jak to się ma do kwestii które opisał podjazdy (brzmi poważnie), ale mnie na ITBS, o którym też piszesz, niesamowicie pomógł twardy wałek. Być może mięsień dwugłowy tez można wzmocnić na wałku, a to pomoże na chondromalację. Na pewno o tym słyszałaś na rehabilitacji, filmików jak się wałkować jest pełno. Więc ja napiszę tylko że nie warto się zniechęcać, bo na początku ból przy wałkowaniu jest niesamowity, ale poprawa przychodzi szybko.

Offline Mężczyzna jorisvoorn

• Miasto: Rypin
  • Na forum od: 03.05.2016
« 9 Mar 2018, 23:18 »
I jeszcze zapomniałem dodać, że na chondromalacje dobrze wpływają ćwiczenia na mięsień czworogłowy uda, żeby go wzmocnić.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
« 9 Mar 2018, 23:26 »
Na pewno posłuchałbym najpierw rehabilitanta. Ortopedzi prawie zawsze diagnozują chondromalację jak tylko kogoś boli kolano. W przypadku ITBS boli w dosyć specyficznym miejscu i z tego co wiem diagnoza jest dosyć prosta.

Offline Mężczyzna jgkmarcin

• Miasto: Jelenia Góra
  • Na forum od: 01.04.2015
« 10 Mar 2018, 09:55 »

Za dwa miesiące artroskopia lewego kolana w celu uwolnienia rzepki i oczyszczenia powierzchni chrząstek
Patkowski czy Rojek?

Zabieg miał się odbyć w Görlitz ale odwołałem. Temat wróci jesienią.
P.S.
W Jeleniej G. korzystam z konsultacji u lek. Dawiskiby

"..z tylu różnych dróg przez życie,
Każdy ma prawo wybrać źle..."

Offline Kobieta arinko

• ride bike, make love not war :)
  • Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 12.03.2015
« 12 Mar 2018, 07:23 »
dzięki chłopaki.
wiem, że robiłam masę błędów - brak rozgrzewki, rozciągania, twarde przełożenia. ale jakoś wszystko grało więc jeździłam... i to niemało.
problem "zawdzięczam" też chyba pozycji na rowerze. podniosłam sobie ciut siodełko, bo ponoć miałam za niską i wtedy się zaczeło. pokombinuję z tym jeszcze jak się odważę wsiąść na rower.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum