Autor Wątek: Problemy z kolanem - porady  (Przeczytany 65559 razy)

woody

• Gość
Odp: Problemy z kolanem - porady
« 12 Lut 2010, 23:27 »
MaciekPaciek91, Mi powiedzieli zeby glowy nie podnosic a ja podnioslem, efekt mega pekajaca czacha przez 2 dni :)

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 13 Lut 2010, 00:03 »
ja miałem rozerwaną rzepkę od środka więc innych metod nie było. ale wyszedłem ze szpitala już wieczorem tego samego dnia. 3 godziny po operacji przyszła panna z kulami i wzięła mnie na spacer po schodach. nawet bandaża nie miałem tylko plasterki na szwach ;-)
rzygałem cały dzień po narkozie, ale ja tak mam zawsze

kolano wciąż pobolewa ale tylko gdy przeciążone. bóle "chorobowe" zniknęły i jest ok. żadnej piłki nożnej, żadnego tenisa. mogę rowerować i wiosłować ;-) ze wspinaczką kazał się wstrzymać ale niech się w nos pocałuje ;-)
jak zeskanuję to wrzucę foty kolana .. te od wewnątrz bo dostałem foty z operacji ... brrrrrr :-)
… why so serious ?

Offline ivnn78

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 04.01.2010
    • http://www.flickr.com/photos/przemeklis/
« 13 Lut 2010, 00:10 »
no prosze czyzby to bylo forum rowerowo wspinaczkowe??? :mrgreen:
wyglada na to ze lepiej nie moglem trafic !

ps ja mam film z operacji ale jak probowalem obejrzec to po 10 sek z zamknietymi oczami szukalem na klawiaturze esc bo sie nie dalo
"Zdrowy rozsądek to zbiór uprzedzeń nabytych do osiemnastego roku życia. "  Albert Einstein

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
« 13 Lut 2010, 00:52 »
wspinaczka to bardzo marginalnie .. ale 6tysięcznik zaliczony ;-) i w tym roku kroi się kolejny inshallah
… why so serious ?

Offline kokop

• Miasto: Chard
  • Na forum od: 11.01.2010
« 13 Lut 2010, 00:52 »
:shock:
No i po co ja czytałem co to może się z kolanem porobić i co lekarze mogą z tego powodu robić.
Chociaż ja mam zaufanie przynajmniej do jednego chirurga. Miałem dziurę na wylot i gość mnie poskładał.
To dr. Czumiel.  Imienia zapomniałem  :oops:
 Mogłem jakiś horror lepiej oglądnąć.
A tak nie będę mógł teraz zasnąć.
 Na szczęście siodełko rozwiązało sprawę :D
Kleine Fiech ach Scheiße machen.

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 13 Lut 2010, 01:20 »
Zastanawia mnie, czemu tyle osób ma problemy z kolanami. Czy robimy coś nie tak, czy może to z kolanami jest coś nie tak :lol:
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna transatlantyk

• Moderator Globalny
  • GM 2420
  • Miasto: Annopol
  • Na forum od: 21.11.2007
    • Rowerem przed siebie.
« 13 Lut 2010, 07:43 »
Bardzo czuły i skomplikowany "narząd". My używamy go intensywnie, czasem trochę bez głowy, to i zepsuć się może szybciej :D  Nie wiem, czy to dobra pociecha, ale wszelkie wady ujawniają się zawczasu i można jeszcze leczyć. Ja po swoich zeszłorocznych upadkach coś czasami w tych kolanach czuję nie tak - mam nadzieję, że czas zrobi swoje i to w dobrym kierunku :D

woody

• Gość
« 13 Lut 2010, 09:44 »
Kolano jest bardzo czule jak napisal transatlantyk, Wydaje mi sie ze to tez jest wina np. zlego obuwia jakie sie nosilo w dziecinstwie( jakies trampki), chodzenie pieta palce ( w druga strone troche lipnie wyglada ale kolano jest amortyzowane) A no i z dziecinstwa skoki z murkow, drzew i innych :)

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 13 Lut 2010, 15:02 »
Mi osobiście kolano rozwaliło chodzenie po górach z plecakiem. Nie chce żeby to zabrzmiało kozacko ale dla dwóch wizyt w Piatra Cri Lui i Fograszach było warto :)

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 14 Lut 2010, 22:43 »
Cytat: "Daniel"
Zastanawia mnie, czemu tyle osób ma problemy z kolanami. Czy robimy coś nie tak, czy może to z kolanami jest coś nie tak :lol:

Podejrzewam, że prędzej z rowerem "jest coś nie tak". Maszyna ma niewiarygodnie dużą sprawność, ale umiarkowanie dobrą ergonomię. Po prostu - w nadmiarze szkodzi. Na szczęście dla niektórych ten "nadmiar" występuje na tyle daleko, że nigdy tego poziomu nie osiągają ;)
Ale akurat my tutaj jeździmy sporo i po odsetku osób z problemami widać, że sprzęt nie jest pomyślany tak, aby kolanom w 100% nie szkodził. Niestety.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 12 Kwi 2010, 16:09 »
nie chciałem nowego wątku tworzyć:
z jaką minimalną kadencją da radę jechać bez dużego męczenia siebie i kolana ? 40 ? liczył ktoś kiedyś ? :P zastanawiam się na jakim nachyleniu wydolę przy napędzie 30/34, koła 28"....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Daniel

• turysta licznikowy
  • Miasto: Augsburg
  • Na forum od: 16.03.2009
« 12 Kwi 2010, 16:13 »
Widzę, że spanikowałeś ;). Weź pod uwagę, że kadencja zależy od prędkości, więc także od masy bagażu itd - przy jeździe "na lekko" możesz mieć twardsze przełożenia niż przy pełnym bagażu. Ale zmusiłeś mnie do wygrzebania kupionej jakiś czas temu zębatki 22z ;D
Wracam do jeżdżenia.

Offline Mężczyzna cinek

• SP2SJ
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.03.2008
Cytat: miki150
Cinek muszę powiedzieć, że jesteś bardziej fotogeniczny, kiedy Cię na zdjęciu brakuje

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 12 Kwi 2010, 18:02 »
cinek, Twoja tabelka jakaś specjalnie odkrywcza nie jest....
ja sobie przeliczyłem, zakładając obwód koła taki jak mam w licznik wklepany (2140mm), przy przełożeniu przód 30/25 tył, kadencji 60, jechałbym 9,24km/h....
przy przełożeniu przód 30/34 tył, kadencji 60, jechałbym 6,8km/h...

Daniel, obciążenie roweru nie ma tu specjalnie znaczenia. Wiadomo że ciężej będzie na obładowanym rowerze jechać z daną kadencją, ale znając % nachylenie podjazdu, mogę wstępnie określić czy na danym przełożeniu po prostu mu podołam 8)
wiadomo, że pod 20% podjazd nie pocisnę 20km/h, a pewnie będę się toczyć może z 5km/h....

sprawdziłem w praktyce jak to wygląda. Przy przełożeniu 30/25 na podjeździe 4% te 6-7km/h to właściwie taka dolna granica, poniżej tej prędkości to już pójdzie w kolana  :?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
« 12 Kwi 2010, 18:20 »
Sądzę, że Michał Wolff ma jedną z najniższych kadencji na naszym forum. jednak chyba nawet on nie wie, jaką właściwie ma :/
Ale na szosówce podołał Kralovej Holi (z minimalnym bagażem), a tam jest nawet sporo sypkiego szutru, a nachylenia nierzadko przekraczają 10%, więc sądzę, że na naszej trasie BIGowej podołasz kadencyjnie, tylko pytanie, czy przy Twoim ulubionym stylu jazdy (nie pamiętam, jaki jest) będzie to jeszcze bezpieczne dla kolan i przyjemne.
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum