Autor Wątek: Rozmiar ramy, opony, widelec.  (Przeczytany 995 razy)

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
  • Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 16.03.2012
    • Zalążek bloga
Rozmiar ramy, opony, widelec.
« 17 Maj 2012, 14:37 »
Witam!
Zacząłem od jakiegoś czasu składać rower (na razie mam same koła :lol:).

Planuję kupić ramę Accent Schannon, jednak napotkałem problem, nie ma tych ram w rozmiarze 22". Czy przy 182cm wzrostu rozmiar 20" Może być za mały? Podniesienie soidełka i ewentualna zmiana długości mostka chyba wyrówna różnicę w rozmiarach ramy?

Jako że 99,1% spędzam rowerem na asfalcie, oraz zdarzają mi się dłuższe wycieczki z sakwami (15-20kg) nie wiem jakiej szerokości opony wybrać. 700x32 wystarczą?. Ewentualnie 700x28C, nie będą za wąskie? Tak żeby nie scentrować-zósemkować kół?

Widelec upatrzyłem taki:
http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/2088/219/Cross_trekking/Widelec_trekkingowy
Czy ten widelec jest pod A-head czy pod skręcane "stery"?

Pozdrower :)
fb.com/ZaHoryzont         <-----   ;)

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: Rozmiar ramy, opony, widelec.
« 17 Maj 2012, 14:51 »
na 182cm 20" powinno być w sam raz ;) Choć to zależy od proporcji (długości nóg, tułowia). Najlepiej przymierzyć się do roweru złożonego na ramie o danym rozmiarze i mieć pewność ;)

A podnoszenie siodełka czy zmiana mostka trochę może pomóc, ale warto kupić jednak dobrze dobraną ramę bo będzie się po prostu lepiej prowadzić niż za mała z siodełkiem wyciągniętym na 0,5m ;)

jeśli na widelcu nie ma gwintu, tzn (chyba?) że jest pod a-head ;)

To czy scentrujesz koła czy nie, zależy głównie od obręczy i szprych oraz ich zaplotu. Opona ma też oczywiście wpływ, ale są przypadki osób jeżdżących na wąskich oponach i nie narzekających na nie ;)

Btw, fajny fryz ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 17 Maj 2012, 16:23 »
Jeżdżę na oponach 700x35c i przejechałem na nich ok. 1000km z sakwami (marathon dureme), póki co wszystko ok. myślę, natomiast należy zwrócić większą uwagę na obręcz i przy wąskich oponach kupić wytrzymałą obręcz(mavic A319, A719)

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 17 Maj 2012, 16:36 »
Btw, fajny fryz ;)
Dzięki, ale to fryzura sezonowa, na pierwszą połowę lipca ;)
należy zwrócić większą uwagę na obręcz i przy wąskich oponach kupić wytrzymałą obręcz(mavic A319, A719)
Odnośnie obręczy, zakupiłem koła, oznaczone takimi napisami: weinmann 700Cx23C/28C, Safety Line, DA17 Aluminum Alloy 6061-T6 Double wall Etrto 622Cx17C. Natomiast piasty oznaczone napisem: "HASA"
Jest ktoś w stanie coś o nich powiedzieć?

Offline Mężczyzna Madridista

• Miasto: Tychy
  • Na forum od: 27.04.2011
« 17 Maj 2012, 17:25 »
Jeżdżę na Shannonie 20' przy 181cm wzrostu.
Od krocza do rury górnej mam 5 - 6 cm luzu.
Sztyca siodełka wystaje na 17cm.
Jak dla mnie jest okej  ;).

Myślę, że 20' będzie dobra  ;)

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 17 Maj 2012, 19:48 »
Odnośnie obręczy, zakupiłem koła

Ile szprych?

Offline Mężczyzna King

• Marzyciel
    • Zalążek bloga
« 18 Maj 2012, 01:10 »
28, to źle? W rowerowym zapewniał mnie że wytrzymałość będzie taka sama jak w kołach z 36 szprychami.
« Ostatnia zmiana: 18 Maj 2012, 12:30 King144000 »

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 18 Maj 2012, 19:53 »
Osobiście nie wierzę za grosz, że coś co ma 32, 28 czy 24 szprychy jest tak samo wytrzymałe jak koło oparte o 36 szprych.
28 szprych oznacza, że każda z nich musi być o około 22% bardziej napięta niż gdyby było ich 36. Pęknięcie każdej z nich zwiększa szanse, że koło będzie wymagało natychmiastowego serwisu bo pozostałe nie będą w stanie utrzymać kształtu. No i przy stracie jednej obciążenie pozostałych wzrośnie o 1/28 a nie 1/36 (to już taki chłopski rachunek, bo faktyczna wartość jest raczej nie do policzenia).

Guru Sheldon Brown rozprawił się z tym dość stanowczo: http://www.sheldonbrown.com/wheelbuild.html#spokes

Główną przyczyną redukcji liczby szprych było zmniejszenie wagi. A to nie ma znaczenia przy jeździe z sakwami, jeśli ktoś nie jest hardkorowym minimalistą.

Ja bym przynajmniej z tyłu dał 36.

Offline Mężczyzna oszej

• Niejeżdżący teoretyk - forumowy mędrek
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 21.01.2011
« 23 Maj 2012, 05:18 »
No sam Sheldon napisał, że lepiej jest mieć 28 P / 36 T, niż 32/32, swoją drogą - jeździłem tak i nic się nie działo, tak samo jak teraz w 32/32, moim zdaniem bardziej kluczowy od kwestii ilości 32-36 jest zaplot (dokładność, ilość x w zaplocie), nie będę się spierał, że 32 będzie bardziej wytrzymałe od 36, bo w tym samym zaplocie nie będzie, ale lepiej jest mieć dobrze zaplecione na porządnych szprychach 32, niż badziewne 36 :P A w ogólnym rozrachunku 32-36 sa bardzo porównywalne Po coś szprychy też się różnią od siebie :)

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum