Autor Wątek: Nocleg na plaży  (Przeczytany 2544 razy)

Offline aragorn

• Miasto: Włocławek
  • Na forum od: 18.05.2012
Nocleg na plaży
« 18 Maj 2012, 09:18 »
Mam pytanie odnośnie noclegów na plaży nad Bałtykiem ponieważ następne kilka nocy chce spędzić w ten sposób podczas wyprawy wzdłuż Bałtyku,czy jest bezpiecznie i czy jest to legalne, ognisko , rybki i te sprawy. ;D

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
Odp: Nocleg na plaży
« 18 Maj 2012, 11:10 »
Palenie ognisk jest nielegalne... jak wszędzie. Spanie jest bezpieczne -łatwo teraz o odludne miejsca.

Jeśli tylko nie przeszkadza Ci kojący szum morza to jest to bardzo fajny sposób na nocleg... no i piasek jest wygodny.

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 18 Maj 2012, 15:30 »
ogólnie już samo wchodzenie na wydmy jest karalne (mandaty dość wysokie - nie jestem pewna, kiedyś ok.500zł). Kiedyś spaliśmy ze znajomymi w dwóch namiotach schowani na wydmach, ale w takim jakby dole, i dokladnie sprawdziliśmy, czy nie widać nas z plaży. Zdarza się, że nad ranem przejeżdzają plazą służby sprzątające, czasem ludzie na jogging, więc po prostu lepiej nie kusić losu i nie prowokować donosów :P Jesli chodzi o samą plazę - nie wiem, ale podejrzewam że jest podobnie.
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna tomiKG

• Miasto: Kołobrzeg
  • Na forum od: 14.01.2010
« 18 Maj 2012, 21:13 »
Kiedyś (ze 3 lata temu?) dwóch znajomych z centralnej Polski chciało przyjechać nad morze i spać w namiocie na plaży gdzieś poza obszarem zabudowanym. Padło na miejscówkę koło Ustronia Morskiego (przy ujściu rzeki Czerwonej). Pytali mnie czy to legalne to im poradziłem, żeby zadzwonili do Urzędu Gminy Będzino (to ich teren). Osoba, z którą rozmawiali najpierw mocno się zdziwiła, że ktoś w ogóle chce w połowie września spać pod namiotem na plaży (bo przecież "zima idzie"), a potem mówi, że mogą spokojnie się rozbijać w tym miejscu. Myślę, że jak nie jesteś pewien czy można spać na plaży warto wykonać taki telefon do danej gminy i się upewnić :) udanego wyjazdu

Offline Mężczyzna emes

• i tak nie dojedzie
  • Miasto:
  • Na forum od: 09.06.2010
    • http://north-south.info
« 19 Maj 2012, 20:15 »
Pod ognisko warto wykopać dołek. Jest wtedy dużo mniej widoczne, a jak chcesz zgasić i zatrzeć ślady, to robisz to kilkoma ruchami.

Offline Mężczyzna JanHa

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 07.04.2012
    • Pami Bikeway 2012
« 2 Cze 2012, 14:18 »
I jeszcze jedno. Biwakowanie nie jest dozwolone na terenie parków narodowych, przynajmniej nie było koło 4 lat temu, ale nie spodziewam się by cokolwiek w tej materii mogło się zmienić. Trzeba więc wziąć pod uwagę Woliński PN i Słowiński PN.

Właśnie cztery lata temu obudził mnie rano zimny nos jamnika, który wraz ze swoim panem - pracownikiem WPN-u prosił nas grzecznie o złożenie namiotu (oczywiście nie musiał robić tego grzecznie). Mundurowy wytłumaczył nam że nocleg nad samym morzem zupełnie mu nie przeszkadza (w odróżnieniu od spania na wydmach czy w lesie jak już wspomniano wcześniej), ale uprzejmi mieszkańcy okolicznych wiosek którzy prowadzą pola namiotowe dzwonią do Parku by przeganiać "gapowiczów".

Wystarczyło że złożyliśmy pałąki naszego i mogliśmy dalej spać, to już w końcu nie był rozłożony namiot ;). Rozstaliśmy się w przyjaznej atmosferze, ale nie zawsze musi tak być :/
Warto to wziąć pod uwagę.

Udanego biwakowania :D
Jasiek
"Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku."

http://www.bike-travel.pl/
http://www.facebook.com/PamirBikeway2012

Offline kudłaty

• Miasto: Toruń/Drezno
  • Na forum od: 18.03.2011
« 2 Cze 2012, 20:25 »
Dokładnie, w przypadku wątpliwości i oczywiście dobrej pogody można rozłożyć się na piachu w samych śpiworach. Poza ominięciem zarzutu o biwakowaniu zyskujemy przepiękny widok na gwieździste niebo, falujące może i wschód słońca, bez konieczności uchylania włazu do pieczary!

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 3 Cze 2012, 18:35 »
Spanie na plaży jest niedozwolone na "terenach plażowych" oraz w rezerwatach/parkach narodowych. Czyli jak ktoś mocno upierdliwy, to pogoni. A namiot na plaży przyciąga wszystkich jak fatamorgana.

W samych śpiworach zmarzniecie już pierwszej nocy: wilgoć od wody (szczególnie upierdliwa jest bryza..) i piachu, a jak będzie wiało, to piasek będzie wszędzie.

"U siebie" spotkałem kiedyś człowieka.. który spał w worku zrobionym z foli paroprzepuszczalnej (tak się domyślam, bo miała jakieś napisy) albo w zwykłym worze na śmieci. Gostek nie wyglądał "przyjaźnie" (broda, dredy, puszki piwa, pety w koło), więc podarowałem sobie rozmowę. A pewnie doświadczony (np. jeden z tych co łażą od Świnoujścia do Piasków) i temat miał obcykany na glanc.
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 3 Cze 2012, 19:50 »
W samych śpiworach zmarzniecie już pierwszej nocy: wilgoć od wody (szczególnie upierdliwa jest bryza..) i piachu, a jak będzie wiało, to piasek będzie wszędzie.
za to zwykłe spanie w krzakach lub w polu nie ma tych wad, wystarczy odjechać trochę od morza. Jak ładna pogoda to z lenistwa czasem nie rozstawiam namiotu.

My home is where my bike is.

Offline pajak

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 22.06.2010
« 3 Cze 2012, 20:42 »
a mrówki lubisz? :)
Trole są samotnikami i unikają słońca.

Offline Mężczyzna globalbus

• Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 3 Cze 2012, 20:44 »
Nie mam nic przeciwko. Jeszcze nigdy nie uprzykrzały mi życia, co innego ślimaki bez skorup :)

My home is where my bike is.

Offline Kobieta dewunska

• Miasto: Kołobrzeg | Wrocław
  • Na forum od: 11.04.2011
« 3 Cze 2012, 21:59 »
co innego ślimaki bez skorup
bleeeeeeeee!!!!!!! ostatnio musiałam prać namiot z tego powodu...ohyyydaa... :icon_confused:
Tourists don\'t know where they were yesterday, travellers don\'t know where they will be tomorrow.

Offline Mężczyzna Mawgan

• Miasto: Pilzno
  • Na forum od: 13.04.2010
    • http://roadx.e-pilzno.com
« 8 Cze 2012, 14:49 »
Haha ślimaki rządzą :) najlepiej znaleźć kilka w bucie ; )

Temat dobry.
Sam niebawem będę kręcić się po plażach rowerem.
Planuję trochę spania na plaży bez namiotu, a może z dwie noce na kempingu choć to ostateczność. Kiedyś rozbijałem się na wysokich wydmach, klifach lekko w głębi tak by z plaży nie było widać namiotu. Ale to było bez roweru, ledwo można było się tam wdrapać, a po pijaku to już w ogóle myślałem, że będę spać pod klifem :D Z rowerem nie ma szans. Będę liczyć na jakieś dłuższe odcinki między miejscowościami bardziej dzikich plaż. Myślę, że nie będzie problemu z rozbiciem tam namiotu.

A co do ognisk to głównie chodzi o dwie rzeczy: szajs imprezowy który ludzie zostawiają po ogniskach i zakaz używania sygnalizacji świetlnych na plażach, które rzekomo mogłyby zmylić statki.

Offline Mężczyzna krzychu

• Miasto: Rzeszów/Rymanów
  • Na forum od: 04.07.2011
« 6 Mar 2013, 15:54 »
Nocleg na plaży - fajna sprawa, tylko, że potem resztki piasku pałętały się w plecaku

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum