Dlaczego górski bo lubię czasem jeździć po bezdrożach a po górach to szczególnie mam trekinga Gianta który właśnie poza trasą nie spisuje się dobrze (za bardzo nim trzęsie:)). Ale to nie jest tak istotne rozważając zakup roweru górskiego na alasce brałem pod uwagę to co napisałeś że góral może być niewygodny i nie sprawdzony w boju;) poza tym może takiego modelu jak chcę nie być. Wszystko jednak da się rozwiązać część sprzętu już czeka na mnie na miejscu i do tego nieco zmodyfikowanego:) np. tarcze z hydraulicznych wymieniłem na mechaniczne awidy bb7 amortyzator ma konusy do montarzu bo wymieniłem go na RS tora (podobno bezawaryjny nie tak ja RS dart 2) bagarznik na tył stwierdziłem że zainwestuje w tubusa i da się do zamontować na adapterach od tej firmy a wszystko to za miażdżąco niską cenę w porównaniu do europejskich (na oko jakieś 50% ).
Jak sam napisałeś i co sam wyczytałem droga wcale nie jest taka trudna ale biegnie w bajecznie pięknym terenie. Wśród przytłaczającej dziczy reasumując coś pięknego np. denali park road miażdży urodą czasem nie mogę się napatrzyć na filmy i zdjęcia z tamtego rejonu. Dobra odleciałem na chwilę
nie jest trudna więc rower też nie dostanie za bardzo po kulach. Cały osprzęt dobierałem tak żeby był jak najbardziej zbliżony do tego który ja używam i na razie jedyną nowością będą hamulce ale widziałem je i jeździłem na nich i mogę powiedzieć że niektóre v-braki sprawiały mi więcej kłopotu niż te wspomniane wyżej bb7(w montażu i obsłudze banalne musiał by je gryzli odgryźć żeby przestały działać;)). Sama rama bardzo przypomina tą z mojego trekinga (oczywiście chodzi mi o geometrię) a rowerem dokładnie takim jak chce kupić już niedawno jeździłem i jest tak samo wygodny jak treking. Wymieniłem też opony na bardziej gładkie i zakupiłem żelowe siedzonko:)
Na razie wszystko co już na mnie czeka jest sprawdzone i moim zdaniem pewne (jednak jak zawsze wszystko okaże się w praniu)
Wspomniałeś że też planowałeś wybrać się tam na rowerze mógłbym prosić cię o jakieś porady ewentualnie maile do osób które przejechały tą drogę rowerem? W polskiej wersji nie ma za dużo opisów czy relacji w Internecie a te po angielsku co znalazłem są kiepskawe;). W książkach na temat dalton hwy i denali park road może i jest dużo ale żadna nie podaje informacji istotnych dla rowerzysty.
Bardzo proszę jeśli możesz to napisz coś od siebie na temat tej drogi jak byś ją przejechał na co zwrócił uwagę na ile szacowałeś czas potrzebny na jej przejechanie.
Z góry dzięki:) pozdrawiam