Autor Wątek: polsko-czesko-słowackie góry  (Przeczytany 1180 razy)

Online Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
polsko-czesko-słowackie góry
« 21 Maj 2012, 14:42 »
Witam
Mam w planie w wakacje przejechac góry (jak w temacie), proszę forumowiczów o wszelakie sugestie i propozycję co można ciekawego zobaczyc,miejsca godna uwagi,gdzie warto coś zwiedzic?
Poniżej podaje ogólny przejazd.http://www.bikemap.net/route/1589461#lat=50.215800994471&lng=18.92704&zoom=7&maptype=ts_terrain
Dziękuję z góry i pozdrawiam

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
Odp: polsko-czesko-słowackie góry
« 30 Maj 2012, 13:01 »
nikt? ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

• Marin
« 30 Maj 2012, 15:38 »
A już myślałem, że Ktoś wreszcie wrzucił informację na temat. Może mało Kto jeździł po naszych górach? ;)
Pozdrawiam

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 30 Maj 2012, 15:52 »
myślę, że to bardziej przez bardzo ogólne zapytanie...
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna gagarin

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 10.12.2010
« 30 Maj 2012, 17:00 »
To może ja zacznę od końca, czyli Czech.
Okolice Jesenika. Kilka kilometrów za tym miastem przy drodze nr 60 jest jaskinia ze stalaktytami, coś w rodzaju naszej Jaskini Niedźwiedziej.
Możesz wybrać się na Pradziada, ale fajniejsza jest chyba elektrownia szczytowo pompowa w jego okolicy (Między Pradziadem, a miejscowością Rejhotice). Szczyt góry został ścięty i zrobiono tam zbiornik. Ciekawy obiekt i piękne widoki ze szczytu. Przy drodze do górnego zbiornika jest taka drewniana chatka-schron dostępna dla turystów (ale skryta za krzakami) w której można się przespać.
W okolicach Nachodu jest sporo bardzo fajnych schronów bojowych do zwiedzenia. Polecam Brzezinkę bo ma prawie pełne wyposażenie łącznie z armatami i km. Jeśli Cię to interesuje to napiszę coś więcej, bo przy granicy jest  kilka "fortecznych tras podziemnych"
Jeżdżę aby jeść.

• Marin
« 30 Maj 2012, 18:32 »
myślę, że to bardziej przez bardzo ogólne zapytanie...
[/quot
Może i tak, natomiast nie wiedziałem jak konkretnie zapytac :(

• Marin
« 30 Maj 2012, 18:38 »
To może ja zacznę od końca, czyli Czech.
Okolice Jesenika. Kilka kilometrów za tym miastem przy drodze nr 60 jest jaskinia ze stalaktytami, coś w rodzaju naszej Jaskini Niedźwiedziej.
Możesz wybrać się na Pradziada, ale fajniejsza jest chyba elektrownia szczytowo pompowa w jego okolicy (Między Pradziadem, a miejscowością Rejhotice). Szczyt góry został ścięty i zrobiono tam zbiornik. Ciekawy obiekt i piękne widoki ze szczytu. Przy drodze do górnego zbiornika jest taka drewniana chatka-schron dostępna dla turystów (ale skryta za krzakami) w której można się przespać.
W okolicach Nachodu jest sporo bardzo fajnych schronów bojowych do zwiedzenia. Polecam Brzezinkę bo ma prawie pełne wyposażenie łącznie z armatami i km. Jeśli Cię to interesuje to napiszę coś więcej, bo przy granicy jest  kilka "fortecznych tras podziemnych"

Interesuje,dzięki za informację, będę na pewno brał pod uwagę Twoje propozycję, trzeba czasami coś zobaczyc
 :D

Offline Mężczyzna Iwo

• leniwy południowiec
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 20.09.2010
« 30 Maj 2012, 19:51 »
Kawałek trasy był już dyskutowany:

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=6364.0

http://www.podrozerowerowe.info/index.php?topic=5213.0

Kiedyś chciałem podlinkować, ale chyba zapomniałem ;)

Offline m+k

• Miasto: Zielona Góra
  • Na forum od: 06.09.2011
    • www.wyprawyrowerowe.zgora.pl
« 30 Maj 2012, 20:01 »
Twoja trasa jest długa i bardzo wiele po drodze jest ciekawych miejsc. Po stronie czeskiej warto zajechać do Skalnego Miasta  tzw.Adrspaskie skaly, niedaleko m.Police n.Metuji (na zachód od Kotliny Kłodzkiej). Jechaliśmy tym odcinkiem trasy podczas krótkiego wypadu w Góry Orlickie
http://www.gpsies.com/map.do;jsessionid=20F4D2218F7D893154EB19C734654312?fileId=bbgkykyfcmmjfljq
Na pozostałych wyprawach również pewne odcinki pokrywają się z naszymi, które przejechaliśmy. Trudno tu wymieniać poszczególne atrakcje, jakie znajdują się na Twojej trasie, bo jest ich po prostu bardzo dużo. Obejrzyj galerie z różnych wypraw lub na mapach googla obejrzyj zdjęcia, tam z pewnością znajdziesz wiele wskazówek co chciałbyś zobaczyć.
To tak na początek.
Pozdrawiamy :)

Offline Mężczyzna Turdus

• Miasto: Chorzów
  • Na forum od: 24.01.2010
« 30 Maj 2012, 20:07 »
W piękne strony się wybierasz. W moich Górno-śląskich okolicach mogę dać ci kilka sugestii.
Postaraj się ominąć rejony Racibórz-Rybnik-Jastrzębie; ruchliwe drogi, nieciekawe okolice. Lepiej jechać między Sudetami a Karpatami stroną czeską.
Planując trasę w Czechach korzystaj z bardzo dobrej mapy turystycznej na www.mapy.cz, polecam też czeskie szlaki rowerowe na niej zaznaczone, ciężko się na nich zawieść.
Nie wiem jaki masz stosunek do zdobywanie szczytów i ile masz czasu na trasę ale gdzieniegdzie warto zawitać.
Trzymając się północy możesz pojechać jakoś tak   http://www.bikemap.net/route/1611253?133839908034540#lat=49.812182209799&lng=18.37165&zoom=8&maptype=ts_terrain
W Jesenikach masz wymieniane Dluhe Strane ze zbiornikiem, wieś Rejviz.
Dalej Zlate Hory, Krnov, Opava. Pałace w Velke Holstice, Kravare, fortyfikacje za Hlucinem. Potem jakoś do Cieszyna, Ustroń, Wisła. Z górek Równica, Salmopol czy Kubalonka.
Na Słowacje lepiej ominąć choć cześć szosy na Korbielów jest bardzo monotonna.

Kierując się bardziej południem 4.   http://www.bikemap.net/route/1611233?133839831322856#lat=49.762313258299&lng=18.366705&zoom=8&maptype=ts_terrain  możesz zahaczyć Pradziad, uzdrowisko w Karlovej Studance, Bruntal (jak co to omijaj drogę 450 miedzy nimi - dziury). Dalej Dolina Moravicy. Zamek w Hradcu n.Moravici. Uroczę Novy Jicin, Stramberk. Lysa Hora i fajne dróżki dookoła Beskidu Śląsko-morawskiego. Najbardziej na wschód wysunięta czeska wioska Hrcava, Trójstyk POL-CZE-SŁO, przełęcz Glinka ma fajny zjazd na polską stronę jeślibyś jechał od wschodu. Za Namestowem na Słowacji jest droga na Oravską Magurę z niezłym widokiem na Tatry i Beskidy.

"Życie jest jak jazda na rowerze. Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód" Albert Einstein
Gůrny Ślůnsk • Górny Śląsk • Oberschlesien • Horni Slezsko • Upper Silesia • Silesia Superior

• Marin
« 31 Maj 2012, 16:00 »
Iwo, m+k, Turdus, dziękuję Wam za pomoc, na pewno wezmę pod uwagę to co sugerujecie, jeżeli będzie po trasie, natomiast oczywiście przy tak ogólnym temacie miejsc godnych uwagi może byc bardzo wiele.
Pozdrawiam

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum