Autor Wątek: mocowanie koła  (Przeczytany 816 razy)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
mocowanie koła
« 23 Maj 2012, 08:16 »
mam pytanie techniczne. Czy koło które jest zamontowane na zacisk do takiej ramy trzyma się pewnie? Lewa i prawa strona może się lekko źle ułożyć przy wkładaniu koła do ramy.
Standardowo to się stosuje taki typ ramy do rowerów gdzie naciąga się łańcuch.
Tak przynajmniej  mi się wydaje.  Możecie mi to wyjaśnić zalety takiej ramy w tym konkretnym przypadku?

przy moim  trekkingu lub mtb jest po prostu otwór w ramię i tyle. Nie da się cofnąć koła lub przesunąć do przodu.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Odp: mocowanie koła
« 23 Maj 2012, 08:51 »
Ze słabym trzymaniem szybkozamykaczem, o którym wspominał BogdanOl bym nie przesadzał - mam nadzieję dobrze w pośpiechu zinterpretowałem. Kolega ma w podobny sposób zakładane koło i wszystko trzyma się jak trzeba. O ile dobrze pamiętam Skolioza pisał, że nie należy też zbyt mocno skręcać bo powoduje to dodatkowe obciążenia dla piasty.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Maj 2012, 10:08 »
No to ja też wiem na pewno jak się zachowuje takie trzymanie.
Mam takie w starszym rowerze (główny do 2010 roku)
Przejechałem jakieś 10tys km, z czego jakieś 35-40% z sakwami, także po górach (Alpy to nie były, tylko Karpaty - polskie i rumuńskie) i ani śladu problemu.

Obecnie mam haki pionowe, ale wszystkie starsze rowery, na których jeździłem też miały takie na jakie narzekasz i też nie miałem z nimi żadnych problemów.

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
« 23 Maj 2012, 11:48 »
A może to dlatego, że ja pod górę zawsze rower wprowadzam, niosąc sakwy w rękach?
Żal mi go tak męczyć na podjeździe.
 :P

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
« 23 Maj 2012, 11:52 »
haki muszą być przede wszystkim proste. Mam drugi rower z takimi właśnie hakami i nawet prościej się ustawia koło niż w takim z pionowymi. Koło luzowało mi się tylko jak jeździłem na osi z nakrętkami.

My home is where my bike is.

Offline Mężczyzna Gofer

• Miasto: Dopiewo k. Poznania
  • Na forum od: 31.03.2011
« 23 Maj 2012, 11:57 »
Trochę zależy też od samego zacisku, więcej u Sheldona Browna http://sheldonbrown.com/skewers.html Mam takie haki w singlu, na zacisku, przy dosyć twardym przełożeniu i nic się nie rusza. Ale tam to konieczność, zalet w innym rowerze nie widzę, chociaż wad też nie. Możesz zawsze użyć tzw. bolt-onów one mocniej trzymają niż zacisk.
« Ostatnia zmiana: 23 Maj 2012, 12:28 Gofer »

Offline Drzewo

• Miasto:
  • Na forum od: 16.09.2014
« 23 Maj 2012, 12:02 »
Ciekawostka:
Rower MTB, (prawie)pionowe haki i szybkozamykacze.

Rower obładowany tobołami, oparty o słupek się niespodziewanie przewrócił. "Trudno, zdarza się.." Podnoszę rower i nagle okazuje się, że nie chce on jechać ani w przód ani w tył... Zdejmuję sakwy i sonduję tylne koło. Okazało się, że kółko samo wyskoczyło z ramy mimo -moim zdaniem- prawidłowego zablokowania szybkozamykaczem vel zaciskiem.
Miał ktoś już coś takiego?

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
« 23 Maj 2012, 13:07 »
A jak wygląda sprawa z ułożeniem koła prosto w ramie? Jest z tym problem czy po prostu na oko patrzy się czy równo leży koło w ramie?
Podany przykład to rower Fahrrad Manofaktur VSF.
To rozwiązanie wydaje mi się logiczne do piasty Rohloffa, a spotkałem je również przy przerzutkach tradycyjnych zewnętrznych.
Poniżej zdjęcie z piastą Rohloffa.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum