Autor Wątek: korba/suport  (Przeczytany 26771 razy)

Offline Mężczyzna rafalb

• Miasto: Łuków/ Gdynia
  • Na forum od: 26.03.2008
    • Wciąż w drodze...
korba/suport
« 4 Cze 2008, 21:55 »
Cytat: "szkodnik"
STX'a wycofano bo nie chciał się psuć
Potwierdzam. Mam przerzutkę tylną i piastę tylną STX- naprawdę niezniszczalny sprzęt. :mrgreen:  
Jak dla mnie to po prostu brak jest firmy która produkowałaby komponenty typowo turystyczne. Proste, niezawodne i wytrzymałe.
Shimano, bo o tej firmie tu mówimy stawia raczej na zawodowców. Tu się zgadzam, sprzet produkowany jest coraz lżejszy i sztywiejszy. Karbon się szybko zużywa, nowoczesne lekkie aluminium także, ale są lżejsze no i wygodniejsze w obsłudze!
Osobiście lubię iść z duchem czasu i popatrzeć na nową przerzutkę w rowerze rocznik '08. Inna sprawa, że mnie nie stać. Co do komponentów sprzed 15 lat to po prostu mi się nie podobają. Są jakieś takie wielkie, ciężkie i proste. Staram się jednak szukać to co spełni moje oczekiwania jak najlepiej. Korzystam ze starych sprawdzonych komponentów(przerzutki, piasty) ale też z nowoczenych ponieważ są po prostu bardzej ergonomiczne np. manetki czy pedały.
Taka mieszanka ma niepowtarzalny urok roweru- składaka w którym sam dobierałeś wsztstkie części. Jest wytrzymały ale wygodny.

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
korba/suport
« 4 Cze 2008, 23:02 »
Cytat: "szkodnik"
Dla zwolenników spiskowej teorii dziejów jest jeszcze teza że spadek trwałości jest poniekąd zamierzony (sprzęt sie zużywa, trzeba kupić nowy, obroty są duże, kasy jest więcej) :wink: Słyszałem kiedyś opinię że STX'a wycofano bo nie chciał się psuć :lol: Moim zdaniem to już troszkę przesada i popadanie w paranoje :wink:

Witam... trudno mi ocenić czy to jest popadanie w paranoję- jakiś czas temu kupując nagrywarkę do kompa sprzedawca odradził mi SAMSUNGA ponieważ jak mija okres gwarancji to sprzęt pada! nie wiem ile w tym prawdy ale coś jest na rzeczy
pozdrawiam Maciek
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
korba/suport
« 5 Cze 2008, 15:52 »
mogę mieć tylne STX za 40 zł
i przednie za 40 zl

co wy na to ?
tylne na 7
… why so serious ?

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
korba/suport
« 6 Cze 2008, 02:40 »
Cytat: "robb"
mogę mieć tylne STX za 40 zł
i przednie za 40 zl

co wy na to ?
tylne na 7

Ale mowa o piastach czy przerzutkach?  :wink:  Jak o piastach (domyślam się ze tak) to warto jeszcze dodać na ile szprych. No i nowe czy używane? ;)

Ja w tej chwili nie mam ani zapotrzebowania ani wolnych środków finansowych niestety :roll:
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna Robb

• "Ojciec Założyciel"
  • Miasto: Kraina Wygasłych Wulkanów
  • Na forum od: 04.06.2006
    • Robb Maciąg
korba/suport
« 6 Cze 2008, 09:13 »
ups . faktycznie ....
miałem na myśli przerzutki ...
przednie nowe, tylne mają z 1000 km

michał .. te 60 km/h to Z czy POD górkę ;-) ..... wiem wiem ..... :-)
… why so serious ?

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
korba/suport
« 6 Cze 2008, 09:30 »
Cytat: "robb"
michał .. te 60 km/h to Z czy POD górkę  ..... wiem wiem .....  

No właśnie, ciekawe jak by się ten widelec zachowywał przy 60 km/h z górki :?:  :mrgreen:

Offline Mężczyzna aard

• Miasto: Wiedeń
  • Na forum od: 15.08.2007
    • Moje wyprawy
korba/suport
« 6 Cze 2008, 09:50 »
Cytat: "Remigiusz"
No właśnie, ciekawe jak by się ten widelec zachowywał przy 60 km/h z górki :?:  :mrgreen:

A dodajmy, że widelec okazał się tak uniwersalny, że Michał co wieczór wsuwał przy jego pomocy michę makaronu z sosem!  :mrgreen:
A na rowerze zawsze jest miejsce siedzące... chyba że jesteś bikepackerem :p

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
korba/suport
« 6 Cze 2008, 21:23 »
Cytat: "Michał Wolff"
I co to za gadanie o zużywaniu się karbonu?

Takie, że np. kółeczka przerzutki czy tarcze korby wykonane z karbonu zdecydowanie szybciej się zużywają niż aluminiowe czy stalowe. Wiadomo to nie od dziś...

Co do przerzutki to raczej nie chodzi o typowe psucie się tylko trwałość, głównie sprężyn. Kiedy sprężyna się "zmęczy" zauważamy zdecydowanie mniej efektywne zrzucanie/ wrzucanie łańcucha. Poza tym weźmy pod uwagę regulację po iluś tam kkm. STX na prawdę jest trwalsza od LX. Jak jest z XT to nie wiem...

korba/suport
« 6 Cze 2008, 21:30 »
Nie widziałem nigdy tarczy korby wykonanej z karbonu..

Ale jak już przy tym jesteśmy.. Może ktoś porównać jak wypada trwałość blatów stalowych i aluminiowych w praktyce? Co jest trwalsze i jak duża to różnica?
Ponoć alu ale ja jeszcze nie sprawdziłem tego w praktyce..

[ Dodano: Pią Cze 06, 2008 9:34 pm ]
Co do przerzutek, nie tylko sprężyna słabnie ale też na przegubach z czasem powstają luzy..
Kiedyś zalecało się zrzucenie przerzutki na najniższe położenie przed odstawieniem roweru aby sprężyna nie pozostawała napięta do następnej jazdy.
Dziel się swoją wiedzą."

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
korba/suport
« 6 Cze 2008, 21:34 »
Cytat: "łojant"
I co to za gadanie o zużywaniu się karbonu?

Takie, że np. kółeczka przerzutki czy tarcze korby wykonane z karbonu zdecydowanie szybciej się zużywają niż aluminiowe czy stalowe. Wiadomo to nie od dziś...

ale porownujemy widelce, ramy, sztyce, kierownice a nie koleczka do przezutki

Offline Mężczyzna rafalb

• Wciąż w drodze...
korba/suport
« 6 Cze 2008, 21:41 »
O ile wiem to ja pierwszy napisałem o zużywającym się karbonie, Michał się nie zgodził i podał przykład widelców. Sorry, nie wyraziłem się dokładnie, mnie cały czas chodzi o napęd. O tym też jest ten temat...

Offline tobiasz

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 13.06.2006
korba/suport
« 6 Cze 2008, 23:59 »
Cytat: "łojant"

Nie wiem czy tak wiadomo. Piszesz jakbyś zużył 15 takich tarczy. I gdzie widziałeś tarcze z karbonu? Z karbonu są robione tylko ramiona korb a i to bardzo rzadko (tak jest np. w najwyższej grupie Campagnolo - czyli Recordzie), nie same zębatki, a ramiona się nie zużywają
http://www.campagnolo.com/jsp/en/groupsetdetail/item_guarRST_catid_4.jsp
Podobnie i przerzutki, z karbonu są szkielety, nie kółeczka:
http://www.campagnolo.com/jsp/en/groupsetdetail/item_cambioRec10cor_catid_4.jsp

Kółeczka i tak robi się z plastiku, nie metalu, więc co by tu miał dać karbon? Wagi się w ten sposób raczej nie oszczędzi.

www.lightbike.com tam takie rzeczy jak koleczka z karbonu to normalka
ale tam juz walcza o kazdy gram

w naszym przypadku zbedne rzeczy, chociaz karbonowa korba bym nie pogardzil

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
korba/suport
« 15 Lut 2009, 16:36 »
No to kupuję osprzęt. Kwestia wymiarów osi suportu. Już wiem, że mam mufę 68 mm, ale długość ośki (118 czy 121 mm) to dla mnie czarna magia.

Jaką powinienem wybrać ew. od czego zależy to, jaką się powinno w danej sytuacji wybrać? Ech...

korba/suport
« 15 Lut 2009, 16:57 »
Genialny pomysł..  :shock:
Kup osprzęt a później dopasuj do niego ramę..  :lol:

Z wkładem suportowym i przednią przerzutką proponowałbym się wstrzymać. Kupując dwa razy nie zaoszczędzisz.

P.S.
Długość osi zależy od tego jaką masz ramę i jaką masz korbę... Za krótka oś- najmniejsza zębatka ociera o rame, za długa oś- lini łańcucha daleko do równoległości względem osi wzdłużnej roweru.. Możesz też trafić ale to lepiej w totka grać..

Cytat: "aard"
Już wiem, że mam mufę 68 mm

Wow.. to chyba nietypowa jakaś  :lol:   :wink:
Dziel się swoją wiedzą."

Offline Mężczyzna aard

• Moje wyprawy
korba/suport
« 15 Lut 2009, 17:01 »
Ależ Szkodniku, nie wyzłośliwiaj się, ja już wybrałem ramę! Właśnie dlatego mogę wreszcie kupić ten cholerny osprzęt :)

Jak Ci podam model ramy (tzn. szerokość mufy? zresztą już podałem) oraz model korby, to podasz mi długość osi? Czy może skończy się na "genialnych pomysłach"? :lol:

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum