Autor Wątek: Rewolucja na kolei  (Przeczytany 16495 razy)

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
Odp: Rewolucja na kolei
« 18 Wrz 2013, 13:48 »
Najnowsze dane i plotki:

Blisko 60 mln zł wyniesie w tym roku strata Przewozów Regionalnych, największego polskiego pasażerskiego przewoźnika kolejowego - poinformował we wtorek senatorów prezes spółki Ryszard Kuć. Wskazał również, że spółka ma problem z terminową spłatą zobowiązań.

Nie wiadomo także, w jakiej formie będą funkcjonować Przewozy Regionalne. Z dotychczasowych deklaracji przedstawicieli ministerstwa transportu i marszałków województw wynikało, że formuła działania spółki może się zmienić od 1 stycznia 2014 r. Oficjalny model przekształcenia przedsiębiorstwa nie został jednak jeszcze wypracowany.

Na wtorkowym posiedzeniu senackiej komisji wiceminister transportu Andrzej Massel ocenił, że spółka z szesnastoma właścicielami nie działa dobrze, dlatego trzeba szukać dla niej innych rozwiązań. Jego zdaniem dobrym pomysłem byłoby podzielenie Przewozów Regionalnych na mniejsze spółki tak, aby właścicielami każdej z nich były maksymalnie 2-3 województwa. Odmówił jednak przedstawienia szczegółów.

źródło: http://wiadomosci.onet.pl/kraj/przewozy-regionalne-zamkna-ten-rok-strata-ok-60-mln-zl/v7bpc

Offline Giovanni

• Miasto: Gdynia
  • Na forum od: 06.06.2008
    • bikestats
« 9 Lut 2014, 21:45 »
Czy ja zaspałem snem zimowym i mi coś umknęło???:
http://rozklad-pkp.pl/bin/query.exe/pn?ld=s28&seqnr=1&ident=hc.02021836.1391978499&OK#focus

W nocnym pociągu kuszetkowym można legalnie wieźć rower??

pzdr

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."
https://www.strava.com/athletes/27761512

Offline Mężczyzna Turysta

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 15.06.2011
« 9 Lut 2014, 22:01 »
Dowiemy się, gdy pierwszemu z nas uda się kupić bilet i i pojechać tym pociągiem z rowerem.  ;)

Swego czasu (ale w tym roku) pytałem o jakiś pociąg w informacji, bo co innego było w rozkładzie, co innego na plakatach i w zestawieniu składów. Pani z informacji wygrzebała jeszcze jakiś ichni rozkład i ostatecznie nie potrafiła mi powiedzieć, czy przedział rowerowy jest, czy nie.

Offline Giovanni

• bikestats
« 9 Lut 2014, 22:07 »
Tu raczej jest głębsza głębia. Bo chyba chodzi o to, że można przewozić rower pomimo braku rowerowego wagonu (bo chyba nie wierzysz, że dołożyli rowerowy do każdego pociągu)
Rower można nawet wwieźć do Niemiec pociągiem Gdynia Berlin...
Generalnie jestem zaniepokojony i lekko podenerwowany. W tym tygodniu udam się do Pani z Kasy na pierwsze próby zakupów biletów na dziwne trasy.

pzdr

"Za dobrych czasów liczyłem wakacje według ilości ognisk, liczyłem wakacje według ilości nocy przespanych pod namiotem."

« 9 Lut 2014, 22:13 »
Rower można nawet wwieźć do Niemiec pociągiem Gdynia Berlin...

Nie jestem taki pewien, bo właśnie o ten pociąg pytałem.  ;)
A w EIC bez wagonu rowerowego roweru nie przewieziesz.

Poza tym cały czas na stronie Intercity jest lista pociągów, w których przewóz jest zabroniony i są tam pociągi, w których - wg rozkładu - rower wieźć można.

Offline Giovanni

• bikestats
« 9 Lut 2014, 22:18 »
Ale, że jak. Że niby co innego w rozkładzie, co innego u Pani W Kasie a co innego na liście Intercity? Kolego trochę powagi ;)
We wtorek jak się uda będę mógł zahaczyć o trzy Panie W Kasie, a jutro zamiast pracować będę dzwonił telefonem i zobaczę co ustalę. Dam wam znać.

Offline Kobieta martwawiewiórka

• Użytkownik forum
  • Miasto: Poznań
  • Na forum od: 17.08.2009
« 10 Lut 2014, 08:09 »
Ale, że jak. Że niby co innego w rozkładzie, co innego u Pani W Kasie a co innego na liście Intercity? Kolego trochę powagi ;)

Potwierdzam niestety z doświadczenia. Bywa, że jest co innego.
Jakiś Ty społecznie dojrzały! Mogę sobie zsynchronizować z Tobą te dane?

« 10 Lut 2014, 18:10 »
Generalnie oprócz samej informacji w rozkładzie jazdy polecam obejrzeć zestawienia pociągów: http://intercity.pl/l/na-skr%C3%B3ty/zestawienia-pociagow.html

Ha! Próbowałem i tego. :)
W zależności od tego, którą stację wybierzesz, skład tego samego pociągu może być różny. Nie chce mi się teraz szukać konkretnych przykładów, ale sporo było takich różnic.

Offline Giovanni

• bikestats
« 10 Lut 2014, 18:42 »
BERLIŃSKI I KRAKOWSKI MAJĄ ROWERÓWKI!!!!!

(znaczy na podanym zestawieniu)

« 10 Lut 2014, 19:06 »
Jeśli jedziesz z Gdyni - owszem. Ale pobierz sobie zestawienie składów z Tczewa lub Oliwy. Tam w berlińskim nie ma rowerówek (przed chwilą dla pewności sprawdziłem).
I w co wierzyć?

Offline Mężczyzna mique

• Miasto: Kędzierzyn Koźle
  • Na forum od: 05.11.2012
« 11 Lut 2014, 01:36 »
Ale, że jak. Że niby co innego w rozkładzie, co innego u Pani W Kasie a co innego na liście Intercity?

Potwierdzam.
W TLK bez rowerowego można wieźć rower na końcu składu, ale pipa w kasie nie sprzeda biletu na rower, bo nie ma tego w wykazie, a nie wie o zmianie regulaminu, która weszła w życie bodajże w czerwcu 2013.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 13 Lut 2014, 17:07 »
Oficjalne informacje od Intercity ws. korekty rozkładu w marcu:

http://intercity.pl/pl/site/o-firmie/aktualnosci/marcowa-korekta-rozkladu-jazdy.html

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 25 Lut 2014, 13:14 »
Kiedyś przy wyszukiwaniu połączeń, na dole pokazywała się cena biletu. Nie pokazuje się już, czy to ja jestem ślepy?
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna laxigen

• Miasto: Bielsko-Biała
  • Na forum od: 23.04.2012
« 25 Lut 2014, 13:23 »
Też to zauważyłem. Szkoda, bo to akurat była jedna z nielicznych rzeczy w wyszukiwarce, która zazwyczaj odpowiadała rzeczywistości :P

Offline Kobieta Jelona

• Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 26.12.2013
    • Jakość to będzie blog
« 25 Lut 2014, 16:32 »
ano zniknęło... pocieszające jest to że dla niektórych połączeń można prawie od razu sprawdzić cenę biletu przez wejście w "kup bilet" po prawej stronie wybranego połączenia, a jak nie ma to można wejść w stronę przewoźnika i oszacować cenę biletu na podstawie cennika dla odległości... niestety, mało dokładny sposób:(

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum