Autor Wątek: Rewolucja na kolei  (Przeczytany 16490 razy)

Offline Mężczyzna dzięcioł

• Miasto: Rybnik
  • Na forum od: 31.08.2012
Odp: Rewolucja na kolei
« 12 Wrz 2012, 22:29 »
taka ciekawostka:

Od 16 do 22 września obchodzony będzie Europejski Tydzień Zrównoważonego Transportu. Z tej okazji Przewozy Regionalne nieodpłatnie przewozić będą rowery pasażerów.
http://www.rybnik.com.pl/wiadomosci,za-darmo-pociagiem-przewieziesz-rower-gdzie-warto-sie-wybrac-,wia5-3266-18162.html

Offline Mężczyzna olo

• Moderator Globalny
  • Miasto: Bydgoszcz
  • Na forum od: 12.02.2011
« 12 Wrz 2012, 22:32 »
cholera, nie mogą dzień dłużej? kilku wyprawkowiczów by się załapało na tańszy powrót :P
Cytat: Hipek
To, co napisał Olo, brzmi rozsądnie.

Offline Mężczyzna memorek

• Miasto: Szczecin
  • Na forum od: 12.05.2007
« 22 Paź 2012, 08:00 »
Jechałem wczoraj 5:30 ze Szczecina do Świdwina. Pociąg niemal PUSTY. W wagonie rowerowym byłem SAM, więc rower wstawiłem sobie do przedziału.
Pan konduktor przyszedł i kazał mi powiesić rower na hakach. Bo zajmuję miejsce innym podróżnym.
W pustym wagonie....

Nie, nie przeniosłem roweru  ;D

Marek

Offline Kobieta Agressiva

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 24.05.2012
    • Ride Bikes Drink Beer Get Awesome
« 23 Paź 2012, 15:00 »
Rok temu wracając z trasy po Jurze,
jesteśmy w Krakowie, niestety mieliśmy nockę na mieście, bo nie zdążyliśmy na ostatni pociąg do Łodzi który mógłby na pokład wpuścić 3 rowery.
Jak zaczęło robić się jasno wróciliśmy na Dw Główny Kraków
Wchodzimy z rowerami (jest to bardzo ważne określenie zaraz powiem dlaczego..),
po kilku minutach podchodzi do nas Pan szanowny emeryt w kamizelce Ochrony i każe nam wyjść!
Jako młodzi, kulturalni ludzie prosimy go o wyjaśnienie tej "prośby".
Z rykiem odpowiada, że regulamin dworca zabrania wprowadzania rowerów do gmachu dworca...
Aby nie ufać jego słowom tak od razu, idziemy sobie do tablicy gdzie zamieszczony jest regulamin na który powołuję się ten Pan...
I jak się okazuje polska mowa być gumowa, a Pan z ochrony zinterpretował sobie punkt dotyczący rowerów wg własnych "widzimisie",
Punkt ten mówi, że "zabronione jest poruszanie się NA rowerze". Próbujemy mu wytłumaczyć co oznacza "NA" a co "Z" bądź "OBOK", ale człowiek był nieugięty... Nie rozumiał tak prostych pojęć, które w praktyce mu przedstawiliśmy, do tego nie obchodził go fakt, że posiadamy na te rowery opłacony bilet. Cóż.
Przemieściliśmy się od niego kilka metrów (wciąż nie opuszczając budynku). Pan z Ochrony oddalił się do Poczekalni gdzie przysiadł na ławeczce i grzecznie drzemał.

Po powrocie do Łodzi, pociągnęliśmy tą sprawę dalej. Został napisany mail ze skargą do firmy ochroniarskiej. Odpowiedź od nich była bardzo szybka. Jednak poziom wypowiedzi nie bardzo różnił się od tego przedstawionego przez Pana z Ochrony na dworcu (może to ta sama osoba?). Odpowiedź ta została przekazana z kolejną skargą do zarządu PKP w Krakowie, które odpisało po tygodniu z przeprosinami za zaistniałą sytuację. I oczywiście my mieliśmy rację a nie Ochrona, dlatego też osoba ta dostanie stosowne upomnienie, aby coś takiego już się nie powtórzyło. W sumie miło...
Od tamtej pory list od PKP z przeprosinami jeździ w naszych sakwach w formie wydrukowanej :)

Offline Kobieta goś

• Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 13.11.2011
« 2 Lis 2012, 14:20 »
Co do opłaty dodatkowej za brak biletu, to jest to niezgodne z regulaminem - masz jednocześnie nadzorować pojazd (na końcu składu lub na początku) i biegać za konduktorem? Albo jedno, albo drugie:
http://www.zm.org.pl/?a=utk-przewoz_rowerow-118
Należy wydrukować i okazywać upierdliwym konduktorom. Fajnie, że opłata dodatkowa za nielegalny przewóz roweru jest taka mała. W pewnych przypadkach może się opłacać :)

to można także wydrukować i pokazywać nieogarniętym kanarom:
http://przewozyregionalne.pl/faq,s,0,71.html

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 2 Lis 2012, 14:29 »
W przewozach regionalnych wiedza o tym. :)

Offline Mężczyzna Muszka

• dawniej Martin_Tychy
  • Miasto: Tychy
  • Na forum od: 05.01.2011

Offline Mężczyzna Shcopek

• Miasto: Myszków / Oświęcim
  • Na forum od: 20.03.2013
    • Mój blog
« 26 Mar 2013, 23:40 »
Bardzo mi nie leży ta zmiana, którą PKP InterCity właśnie wprowadza. W sierpniu wybieram się ze znajomymi na zlot kolarski do Wilkasów koło Giżycka no i planujemy właśnie jechać pociągiem relacji Katowice - Warszawa - Białystok - Gdynia. Chociaż ze Śląska dużo osób zapewne tam pojedzie i być może wybiorą pociąg. W związku z tym może IC powróci do starych przepisów.

Podsumowując powyższy artykuł - PKP IC nie chcę mieć klientów.

Offline Mężczyzna yoshko

• Administrator
  • Kto smaruje ten jedzie.
  • Miasto: Strzelce Opolskie - Biała Podlaska
  • Na forum od: 11.06.2009
    • Blog Yoshkowy
« 26 Mar 2013, 23:48 »
Klientów będą mieć i tak tylko rowerzystów nie chcą, którzy i tak są ułamkiem wszystkich. Poza tym taki tylko zajmuje za duzo miejsca i brudzi. :P

Offline Mężczyzna menel

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 25.03.2012
« 27 Mar 2013, 10:23 »
Olać IC. Nie wiem jak gdzie indziej ale z Warszawy Regionalnymi da się całkiem wygodnie i szybko prawie wszędzie dojechać. Najbardziej mnie ubawiło, że  mimo 3 przesiadek do Przemyśla najszybciej jadą PR.

Offline Mężczyzna Waxmund

• Moderator Globalny
  • Ironman
  • Miasto: Baszowice k/Kielc
  • Na forum od: 07.06.2007
    • www.waxmund.pl
« 27 Mar 2013, 10:32 »
Bardzo mi nie leży ta zmiana, którą PKP InterCity właśnie wprowadza. W sierpniu wybieram się ze znajomymi na zlot kolarski do Wilkasów koło Giżycka no i planujemy właśnie jechać pociągiem relacji Katowice - Warszawa - Białystok - Gdynia. Chociaż ze Śląska dużo osób zapewne tam pojedzie i być może wybiorą pociąg. W związku z tym może IC powróci do starych przepisów.

Podsumowując powyższy artykuł - PKP IC nie chcę mieć klientów.

cóż za zlot? ;)
Czasami na drodze spotykam prawdziwych rowerowych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

www.waxmund.pl

Offline Mężczyzna Żubr

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 03.11.2010
« 27 Mar 2013, 10:41 »
http://mazuryaktywne.pl/62-centralny-zlot-turystow-kolarzy-pttk :D

W związku z tym może IC powróci do starych przepisów.

Tak :D i wyjaśni katastrofę pod Szczekocinami, wygeneruje dochód i wynajdzie tabletki musujące o smaku truskawki, leczące raka

Offline Mężczyzna Księgowy

• .::Kolarska Patologia::.
  • Miasto: Warszawa/Jabłonna
  • Na forum od: 30.12.2010
« 27 Mar 2013, 16:13 »
Na IC najczęściej mnie nie stać - całe szczęście;)

Wczoraj podjeżdża pociąg do Warszawy ide na koniec składu a tam konduktor:

"idź pan z tym rowerem na początek".

Zonk. I jeszcze pierwszy przedział od strony lokomotywy nie był zamknięty "dla służby/matki z dzieckiem czy innych kombatantów".

Jadę tam gdzie znika horyzont.
MP 2014 - 500km 25h28`|MP 2015 - 300km 20h30`|MP 2017 - 300km 21h01`|MP 2018 (DNF)- 519km 27h30``|BBT 550km (DNF) | POM500 46h33`|PGR 550km - 80h04`

Offline Mężczyzna paweł.70

• Marin
  • Miasto: Ciepłe Łóżeczko
  • Na forum od: 28.11.2011
« 27 Mar 2013, 18:14 »
Ciekawe kiedy rozporządzenie wejdzie w życie. Chyba na Zlot już nie zdąże podjechać. :-[ 

Dom jest tam, gdzie rozkładamy obóz
Liczy się podróż, a nie cel.

Offline Mężczyzna Camellus

• Miasto: Jankowice k/Krakowa
  • Na forum od: 23.10.2012
« 28 Mar 2013, 16:22 »
Moim zdaniem 70-80 zł za przejazd przez całą Polskę to nie jest wygórowana cena

A moim, to grabież w biały dzień. Mam forda focusa 1,6 D pali 5l ON/100 Km.
Na 500 km w trasie spali 25 litrów po 5,6 PLN to wychodzi 140 PLN !!!! Czyli już w 2 osoby w aucie i jest taniej !!! A jak się jedzie w 4 a auto jest 5 osobowe to jest już o połowę mniej !!! Jaka to konkurencyjność dla mnie to skandal, nie wspominając o notorycznych opóźnieniach bałaganie, braku komfortu informacji i wiele wiele innych !!! Skandal aż się nóż w spodniach sam otwiera :P

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum