Autor Wątek: Adapter Tubus  (Przeczytany 8107 razy)

Offline Mężczyzna tomeko

• Miasto: Radzików
  • Na forum od: 11.01.2008
Adapter Tubus
« 9 Maj 2008, 09:21 »
W moim przypadku (przerabiłem rower mtb z kołami 26", rama 19") na treking, po zapakowaniu na bagażnik sakw (crosso expert), po wpięciu butów (rozmiar 45) w pedały spd niestety delikatnie zaczepiam piętą o sakwy. Czy macie jakiś patent na wyeliminowanie tego problemu? Ja wymyśliłem by zastosować poniższy adapter tubusa w tym celu: ttp://www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/820. Wydaje mi się, że to by przesunęło cały bagażnik o jakieś 2 cm do tyłu i tym samym sakwy, choć to trochę drogie rozwiązanie problemu. Co sądzicie? A może podpowiecie jakieś inne rozwiązanie?

Offline Mężczyzna tomeko

Adapter Tubus
« 9 Maj 2008, 10:31 »
Michał, dziękuję za sugestie.
Cytat: "Michał Wolff"
A samych sakw nie da się na bagażniku dać do tyłu?

lekko da się przesunąć sakwy do tyłu ale wtedy po pierwsze dolne mocowanie sakwy nie przesuwa się a zaczepianie butem ma miejsce właśnie na dolnej krawędzi sakwy i dodatkowo powoduje to, że zaczepy sakw są dziwnie naprężone bo sakwy są pod minimalnym kątem i rurki poprzeczne bagażnika przy przesunięciu kolidują z rozstawem zaczepów i samo mocowanie nie jest zbyt mocne (nie prostopadłe do rurek, zaczepy nie przylegają). Próbowałem różnych ustawień i chyba pozostaje odsunięcie bagażnika do tyłu.
to możesz też spróbować przestawić bloki w butach, z reguły mają całkiem sporą regulację przód-tył

ustawiłem bloki w pozycji maksymalnie przesuwającej but do przodu czyli bloki maksymalnie w tył na tyle ile umożliwia regulacja.

Offline Mężczyzna Remigiusz

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 14.06.2007
    • http://www.rowerowarodzinka.pl
Adapter Tubus
« 9 Maj 2008, 11:30 »
Tutaj jednak widać przewagę Ortlieba nad Crosso, bo mocowanie można znacznie lepiej dopasować do bagażnika i uniknąć takich problemów

W Cumulusach również. Można zmieniać rozstaw haków, jak też kąt zaczepienia całej sakwy.

Offline Mężczyzna tomeko

Adapter Tubus
« 9 Maj 2008, 11:57 »
Cytat: "Remigiusz"
W Cumulusach również. Można zmieniać rozstaw haków, jak też kąt zaczepienia całej sakwy.

to fajnie tylko, że ja mam crosso expert :mrgreen:

Adapter Tubus
« 9 Maj 2008, 12:47 »
na tyle z reguły jest tak dużo bagażu, że ten dolny hak niewiele zmienia, sakwy "bujnąć" mogą się tylko na ostrych zakrętach, szansa zgubienia sakwy niemal zerowa

Wydaje mi się, że to raczej duża waga sakw zwiększa prawdopodobieństwo wyskoczenia z haków. Z tego, co zdołałem zaobserwować, to takie rzeczy dzieją się głównie przy gwałtownym szarpnięciu, np. po wjechaniu w dziurę. Na gładkim asfalcie nie powinno to mieć znaczenia, ale wystarczy jakiś zjazd po kamieniach i musimy się wracać pieszo po sakwę :D

Adapter Tubus
« 9 Maj 2008, 13:18 »
Michał, ale dlaczego wozisz ciężki namiot  :lol:

Offline Mężczyzna tomeko

Adapter Tubus
« 9 Maj 2008, 13:56 »
nie wiem czy bardziej nie opłacałoby się opylić Experty na allegro, a zamiast tego kupić Orltlieby

Michał, ze wzgledów użytkowych to napewno by się opłacało tylko, że ja te Experty kupiłem przed 2ma miesiącami i nawet ich jeszcze dobrze nie przetestowałem :cry:
No i nie masz gwarancji, że odległość, którą ten patent da będzie wystarczająca, chyba żeby montować od razu w sklepie, ale też nie wiem czy obsługa na to pójdzie. No i jeszcze inna sprawa - ten adapter jest do bagażników Tubusa i jest na dwie śruby po każdej stronie, więc jeśli nie masz bagażnika z dwoma otworami na dole to tego raczej nie założysz, na jednej śrubie bagażnik byłby chyba za bardzo niestabilny.

Chyba podjadę z rowerem do Bikemana i na miejscu przymierzę, chłopaki są życzliwi może się uda przymierzyć. Ja mam bagażnik crosso i rzeczywiście ma jeden otwór montażowy. Nie zwracałem na to uwagi ale możesz mieć rację z tą pewnością trzymania. Trzeba sprawdzić, dzięki za zwrócenie uwagi na ten aspekt.

Adapter Tubus
« 9 Maj 2008, 14:26 »
Żartowałem tylko :D

Offline Mężczyzna arkadoo

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 22.11.2006
    • http://www.rower.fan.pl
Adapter Tubus
« 9 Maj 2008, 22:27 »
Może jeden hak zamontować niżej i przez to sakwy odchylą się od poziomu i stopa nie bedzie obcierać. Ewentualnie odchylić od poziomu bagażnik.

Opcję odchylenia sakwy od poziomu ma mocowanie QL-2 w Ortliebach - http://ortlieb.com/_anleit/backrollerplus.pdf
Watch out where the huskies go,
And don't you eat that yellow snow

Offline Mężczyzna marek.dembowski

• Miasto: Ogrodzieniec
  • Na forum od: 06.04.2007
Adapter Tubus
« 10 Maj 2008, 15:21 »
Również miałem problem z zamocowaniem bagażnika crosso, tyle że spowodowany założeniem tylnego hamulca tarczowego (Avid BB7). Ponieważ mój rower ma na tylnych hakach po dwa otwory M5 - jeden do zamocowania bagażnika, a drugi pewnie do błotnika, więc zastosowałem adapter własnego pomysłu. Dzięki temu uchwyt bagażnika znalazł się z tyłu za zaciskiem hamulca. Musiałem przesunąć punkt mocowania bagażnika aż o 68 mm ale teraz wszystko jest jak trzeba.
Zdjęcie przedstawia kartonowy model adaptera - przed wykonaniem z nierdzewnej blachy gr. 2,5mm zrobiłem kilka modeli z kartonu aby mieć pewność, że wszystko będzie pasować:

Może tego typu adapter będzie przydatny do rozwiązania problemu przesunięcia bagażnika do tyłu? Oczywiście w tym przypadku nie musi być taki długi jak mój.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Adapter Tubus
« 20 Gru 2008, 22:02 »
Witam... Mam podobny problem jak kolega Marek. Sprawiłem sobie w prezencie na Mikołaja koła+hamulce tarczowe. Niestety przy próbie zamocowania bagażnika (crosso) dobry nastrój troszkę jakby mnie opuścił... Do rzeczy to bagażnik koliduje z odpowietrznikiem hamulca. Moja rama nie posiada dwóch otworów, więc taka kombinacja, jaką zastosował Marek może być niestabilna( chyba żeby takowy uchwyt przyspawać do haka bagażnika. Proszę o pomocne rady. Oraz Ciekawi mnie Marku jak sprawuje się takie rozwiązanie...
Z góry dzięki, postaram się wrzucić jakieś zdjęcia problemu.
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Adapter Tubus
« 20 Gru 2008, 22:32 »
Ten adapter do bagażnika jak dotychczas sprawuje się bez zarzutu. Był już wielokrotnie testowany pod obciążeniem (nawet ok. 25 kg) i nic się nie dzieje. W oryginale wygląda to tak:
http://img146.imageshack.us/my.php?image=pa161406jo9.jpg
Wykonany jest z blachy nierdzewnej o grubości 2 mm. Dodatkową jego zaletą jest to, że odsuwa sakwy do tyłu i nie ma problemu z uderzaniem o nie piętami :D
Jeśli w ramie masz tylko jeden otwór to pozostaje tylko faktycznie przyspawać blachę bagażnika (jeśli jest stalowa) do takiego podobnego do mojego adaptera lub trzeba by wykonać cały adapter taki aby można go było zamienić zamiast tej trójkątnej blachy i przykręcić do bagażnika dwoma śrubami.
...prawie wszyscy pytają: "Ile przejechałeś?" a ja wolałbym usłyszeć np. "Co ciekawego zobaczyłeś?"... - Michał Sitarz

Offline MaciekPaciek91

• Miasto: Bolesławiec
  • Na forum od: 02.03.2008
Adapter Tubus
« 20 Gru 2008, 22:41 »
Cholerka, wyobrażałem sobie ten adapter inaczej (mniej poziomo) :D No ale skoro wytrzymuje pod obciążeniem to chyba spróbuję wykonać coś na ten wzór i poproszę fachowca o przyspawanie, albo od razu poproszę fachowca o wykonanie :lol:
Mam jeszcze ze dwa inne pomysły.

Można zastosować takie przesunięcie, oczywiście nie w postaci takich nakrętek (one tu występują wyłącznie roboczo) tylko odpowiednio wyprofilowanej blachy. Ale znów przy takiej kombinacji bagażnik jest przesunięty względem osi roweru w lewo- pytanie brzmi: czy myślicie że takie przesunięcie ma jakiś znaczny wpływ na cały układ?

http://img84.imageshack.us/my.php?image=hpim2119gt2.jpg

[ Dodano: Sob Gru 20, 2008 11:06 pm ]
P.S. Hak bagażnika jest stalowy
Każdy człowiek, którego spotykam, jest ode mnie w pewien sposób lepszy. Tak postrzegam ludzi./ Ralph Waldo Emerson

Offline Mężczyzna szkodnik

• Miasto: Bełchatów\ Wrocław\ Warszawa
  • Na forum od: 12.05.2007
Adapter Tubus
« 20 Gru 2008, 23:28 »
Cytat: "MaciekPaciek91"
Można zastosować takie przesunięcie, oczywiście nie w postaci takich nakrętek (one tu występują wyłącznie roboczo) tylko odpowiednio wyprofilowanej blachy. Ale znów przy takiej kombinacji bagażnik jest przesunięty względem osi roweru w lewo- pytanie brzmi: czy myślicie że takie przesunięcie ma jakiś znaczny wpływ na cały układ?

Tak jak na fotce (nakrętki albo tulejka dystansowa) na pewno nie. Długa śruba będzie bardzo obciążać krótki gwint w miękkiej aluminiowej ramie i myśle że na pewno nie wytrzyma.
Z blachy na kształt czegoś takiego |___| myślę że jest sens kombinować. A żeby bagażnik uatawić w osi myśle że można próbować go delikatnie podgiąć (ja swój prostowałem po małym wypadku i wytrzymał ). Zamiast giąć blachę jeszcze lepiej znaleźć odpowiedni ceownik i z niego coś takiego wykonać.

Tubus robi takie adaptery http://www.bikeman.pl/product_info.php/products_id/819
Nie wiem jak to sie ma w praktyce ale można skopiować i dostosować do swoich potrzeb.

A puki co możesz sie cieszyć jazdą bez bagażnika i błotników, tym bardziej że sprzęt masz fajny ;)
"Raz do roku pojedź w miejsce w którym jeszcze nie byłeś.
Bądź dobry dla Matki Ziemi.
Dziel się swoją wiedzą."

Adapter Tubus
« 21 Gru 2008, 10:02 »
Pomyślałem sobie teraz, że można by taki adapter jak mój obrócić i do widełek roweru przykręcić jedną śrubą, a do trójkątnej blachy bagażnika dwoma :roll:  Wystarczy tylko wywiercić w niej dodatkową dziurę. Nie trzeba wtedy niczego spawać, bo spawanie tak cienkich elementów faktycznie nie jest najlepszym pomysłem.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum