Autor Wątek: Ciekawostki rowerowe i okołorowerowe  (Przeczytany 366886 razy)

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014

Offline Mężczyzna sierra

• Miasto: Elbląg
  • Na forum od: 06.09.2017
Once upon z time miałem taką przygodę w podobnej temperaturze i padającym śniegu...
Co było dość zabawne (niekonicznie dla mnie), to stróże prawa nie bardzo wiedzieli, gdzie tego numeru fabrycznego szukać.
Efekt był taki, że wk....iony, wychłodzony (trzymali mnie dobre pół godziny) wróciłem do domu.
I co jeszcze bardziej zabawne stwierdzili, że ten rower jest w bazie utraconych. Dopiero kiedy im uświadomiłem jak bardzo się mylą (wytoczyłem działa), odpuścili. 

Offline Mężczyzna Hipek

• Użytkownik forum
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 18.08.2011
    • Hipcia i Hipek
[youtube]..[/youtube]
Pozwolę sobie spytać "No i...?".

Bo może coś przegapiłem, ale zdaje się, że nic szczególnie bulwersującego w tym filmie nie ma. No, może kwestia tego, czy wolno im szperać po plecaku, bo tego nie wiem (ale tutaj pragmatyzm podpowiada, że lepiej dać im zajrzeć, niż żeby mieli to zrobić jakiś czas później, formalnie, ale na komendzie).
martwawiewiórka [14:51]: sól kolarstwa, co to takiego?
Elizium [14:52]: spacer z rowerem po górach

Mijah: (...)przy okazji dowiedziałem się czegoś co zmieni moje życie. Oznaczenie podjazdu HC to nie hardcore, tylko hors catégorie.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Przeszukiwanie jest zdecydowanie nadużyciem, bo powinno być uzasadnione podejrzenie popełnienie czynu zabronionego. W Polsce niestety władza leje na prawo. Na tej samej zasadzie od wielu lat nielegalnie przeprowadzano masowe kontrole trzeźwości, a przepis umożliwiające ich przeprowadzanie wszedł dopiero w czerwcu zeszłego roku.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Z przeszukaniem "osobistym" to przesadzili.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna sierra

Z przeszukaniem "osobistym" to przesadzili.

można by się doszukiwać nadużyć, ale dla zainteresowanych odsyłam tu:

http://bezkarnoscpolicji.info/twojeprawa/kontrola-osobista-przeszukanie/

także, ten tego, chyba lepiej z nimi nie dyskutować, bo i tak znajdą "argumenty" (jeśli będzie im się chciało chcieć)
Nie komentuję tu przypadku z nagrania, ale kiedy mnie "sprawdzali", nie było jeszcze kamer, które mogły by nagrywać całe zdarzenie. Nie wiem czy w świetle litery prawa, taki zapis jest legalny...   

Nie wiem czy w świetle litery prawa, taki zapis jest legalny...
Nagrywanie funkcjonariuszy publicznych w czasie wykonywania przez nich czynności służbowych jest legalne. Możesz publikować takie nagrania, jeżeli występujący tam np. policjant wykonuje te czynności w ramach czynności służbowych. Na obie czynności nie potrzebujesz zgody strony.

Offline Mężczyzna sierra

Nie wiem czy w świetle litery prawa, taki zapis jest legalny...
Nagrywanie funkcjonariuszy publicznych w czasie wykonywania przez nich czynności służbowych jest legalne. Możesz publikować takie nagrania, jeżeli występujący tam np. policjant wykonuje te czynności w ramach czynności służbowych. Na obie czynności nie potrzebujesz zgody strony.

jeśli chodzi o zapis, to znalazłem coś takiego:

http://maszprawo.org.pl/2013/04/nagrywanie-funkcjonariuszy-publicznych-cd/

ale jeśli chodzi o publikację, to już nie jest to tak oczywiste.

Z natury jestem niedowiarkiem, zatem proszę o wskazanie podstawy prawnej, która zabrania lub zezwala na takie działanie). Bo czasem dobrze znać swoje prawa i nie dać się "rozebrać" na ulicy przez funkcjonariusza, bo ustawa mu na to pozwala.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Jak dla mnie to bardzo dobrze, że takie kontrole na drodze są dokonywane bo jest szansa, że policjanci trafią jakiś kradziony rower i ktoś się ucieszy (może ktoś z naszego forum). Odstrasza to też potencjalnych nabywców kradzionych rowerów i czyni proceder handlu kradzionymi rowerami trudniejszym.
Przeszukiwanie plecaka? Analogicznie. Skoro szukali to doświadczenie im pewnie podpowiada, że mogli tam znaleźć to czego szukają. Niech Policja robi swoje - za to biorą pensję.

Offline Mężczyzna Młody

• Miasto: Gabryelin
  • Na forum od: 23.12.2014

Przeszukiwanie plecaka? Analogicznie. Skoro szukali to doświadczenie im pewnie podpowiada, że mogli tam znaleźć to czego szukają. Niech Policja robi swoje - za to biorą pensję.

Szukali w plecaku roweru pociętego na kawałki?

RDK

• Gość

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
Zatrzymanie, kontrola osobista, sprawdzenie roweru - uważam za jak najbardziej uzasadnione. To tak jak z kontrolą na lotnisku - nikt nie lubi ale lepiej dolecieć w jednym kawałku.
Natomiast jeśli chodzi o profesjonalizm i dbanie policjantów o własne bezpieczeństwo to żenada. Gdyby trafili na bandytę to rodzina mogłaby się zbierać na kwiaty do trumien.
Paweł.

Offline Mężczyzna Zbyszek

• Miasto: Zawiercie
  • Na forum od: 17.02.2009
Pomyśl. Czego policjant może szukać w plecaku młodego człowieka?  ;)

Pomyśl. Czego policjant może szukać w plecaku młodego człowieka?
Ja w ich wieku miałem świerszczyki, bo lubię przyrodę. A dzisiaj? Tęczy?

Offline Mężczyzna globalbus

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 03.05.2011
    • blog podróżniczy
Zatrzymanie, kontrola osobista, sprawdzenie roweru - uważam za jak najbardziej uzasadnione. To tak jak z kontrolą na lotnisku - nikt nie lubi ale lepiej dolecieć w jednym kawałku.
Jedno i drugie jest fikcją bezpieczeństwa.
To tak jak w czasie kontroli drogowej okazuje się, że wszystko jest ok, zaczyna się szukanie gaśnicy, trójkąta, apteczki itd.

My home is where my bike is.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum