Autor Wątek: Ciekawostki rowerowe i okołorowerowe  (Przeczytany 366840 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Tylny trójkąt zgapiony od Rometa
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Od którego?

Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Chodzi Ci o podniesienie haków względem dolnych ramion tylnego trójkąta? To nie jest pomysł Rometa.

Offline PiKa

• Miasto:
  • Na forum od: 18.10.2017
To już nie trójkąt tylko pięciokąt ;)

Chodzi Ci o podniesienie haków względem dolnych ramion tylnego trójkąta? To nie jest pomysł Rometa.
To taka innowacyjna firma, że byłem przekonany, że oni byli pierwsi

Offline Kobieta suchyy

• trolololo
  • Miasto: Amsterdam
  • Na forum od: 24.07.2006

W opozycji do forumowych trendów, więcej bagażu, więcej masy :D

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Jak ktoś w ten blat przy.... ,to go przetnie na pół.

Offline Mężczyzna R_och

• Talizman słońca 🌞
  • Miasto: Rzeszów
  • Na forum od: 16.03.2015
E tam. Prędzej w chwili odpoczynku przyntną w ping pong'a
"Oko za oko i wszyscy będziemy ślepi" - Gandhi

„ W życiu nie chodzi o to, by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu” - Vivian Green

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Długi wózek jest całkiem ok pod warunkiem, że ma się koła 29"

Ja mam kółeczka 26' + długi wózek ;D
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Sweterek na kartusz z gazem :D

US $1.92  29%OFF | Fuel Cylinder Storage Bag Outdoor Camping 450/230g Gas Canister Protective Cover Durable Canister Cover Storage Bag
https://a.aliexpress.com/_BPnkbA

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
To jest akurat głupie, bo parujący gaz potrzebuje sobie pobrać ciepło z otoczenia. Zwłaszcza w górach zimą widać, jak palnik słabnie.

Lester

• Gość
To jest akurat głupie, bo parujący gaz potrzebuje sobie pobrać ciepło z otoczenia. Zwłaszcza w górach zimą widać, jak palnik słabnie.
Dokładnie, dużo lepszy (pomagający, a nie szkodzący) byłby wodny płaszcz obejmujący podstawę butli.
Głupoty to Wy akurat piszecie. Parujący gaz z butli nie musi niczego pobierać z otoczenia! Wręcz przeciwnie, butla użytkowana w warunkach zimowych i tak żadnego ciepła z otoczenia nie pobierze, jedynie je odda. Powinna więc mieć budowę termosu, wtedy byłaby bardziej efektywna. W niskich temperaturach otoczenia, gdy butla nie jest izolowana, gęstość gazu skroplonego szybko rośnie, a jego ciśnienie maleje, stąd słaba wydajność (wynika to wprost z równania Clapeyrona). Poza tym butan może parować tylko powyżej 0°C, więc jeżeli jest jego procentowo dużo w mieszance, to w niskich temperaturach otoczenia, butla może nie odpalić. Izolowanie butli "sweterkiem" jak na zdjęciu w poście worka, jest w warunkach zimowych jak najbardziej uzasadnione. Gaz w butli paruje nie dlatego, że jest podgrzewany, ale dlatego, że się rozpręża. To tak zwana przemiana adiabatyczna. Mógłbym na ten temat jeszcze trochę się pomądrzyć. Mechanikę płynów miałem na studiach co prawda ponad 30 lat temu, ale nadal dużo pamiętam. Cieszę się, że mogłem pomóc :P

Patrzcie lepiej na wzór, a nie jakieś dyskusje, czy ma sens, czy nie. To nie ma żadnego znaczenia

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
@Lester
Przyznaję że na mechanice płynów się nie znam. Jestem praktykiem /użytkownikiem kartuszy gazowych.
Mam tylko jedną wątpliwość do Twojego wywodu.
 Zauważyłem, że kartusze w trakcie użytkowania/palenia są wyrażnie zimniejsze od otoczenia (podejrzewam że schładzają sie  w wyniku rozprężania gazu). Skoro jest różnica temperatur to musi być przepływ ciepła z otoczenia do kartusza - tak więc kartusz sie ogrzewa co polepsza parowanie mieszanki. Po co zakłócać ten przepływ ciepła ochraniaczem.
W sumie, nie wiem po co te ochraniacze na kartusz.
Może Ty to  jakoś lepiej wytłumaczysz

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum