Autor Wątek: Ciekawostki rowerowe i okołorowerowe  (Przeczytany 366840 razy)

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Widocznie w Białymstoku fizyka też jest inna. Takiego steku bzdur dawno nie słyszałem. Tu nawet nie ma o czym dyskutować, Lester użył terminów których fundamentalnie nie rozumie.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Dokładnie, dużo lepszy (pomagający, a nie szkodzący) byłby wodny płaszcz obejmujący podstawę butli. Tylko musiałby być jakiś sposób zimowego demontażu, bo by dość szybko zamarzał, ale do czasu zamarznięcia robotę by zrobił. Mam na myśli coś dopasowanego, żeby mało wody wlewać, np. 100 ml.
Tak z ciekawości pytam, skąd wziąłbyś wodę (w stanie płynnym) w górach, przy ujemnej temperaturze ;D
A jakbyś ją miał, to i tak miała by temperaturę otoczenia, kartusza.
Już lepszy pomysł to radiator, lub skierowanie części ciepła z palnika (jakiś ciepłowód) na podstawę kartusza.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Ruskie prymusy tak działały właśnie, rurka z paliwem przechodziła przez płomień. W gazowym to odpada, bo wymagałoby zaworu bezpieczeństwa. Dlatego używa się odpowiednich mieszanek gazowych. Ale czasem to mało, więc trzeba wrzucić kartusz do śpiwora.

Offline Mężczyzna lukaszzsch

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.01.2020
Widocznie w Białymstoku fizyka też jest inna. Takiego steku bzdur dawno nie słyszałem. Tu nawet nie ma o czym dyskutować, Lester użył terminów których fundamentalnie nie rozumie.
pV=nRT

Ciśnienie spada, temperatura maleje. Podstawy.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Nic nie jest ważne poza tym jak uroczo wyglądają te kuchenki <3

Lester

• Gość
Zauważyłem, że kartusze w trakcie użytkowania/palenia są wyrażnie zimniejsze od otoczenia (podejrzewam że schładzają sie  w wyniku rozprężania gazu). Skoro jest różnica temperatur to musi być przepływ ciepła z otoczenia do kartusza - tak więc kartusz się ogrzewa co polepsza parowanie mieszanki. Po co zakłócać ten przepływ ciepła ochraniaczem.
W sumie, nie wiem po co te ochraniacze na kartusz.
Może Ty to  jakoś lepiej wytłumaczysz
Przecież wyraźnie już wytłumaczyłem. Ochraniacze takie mogą się przydać wyłącznie zimą, latem nie mają znaczenia. Zimą, gdy temperatura na zewnątrz jest poniżej -10°C kartusz z gazem może nie odpalić (taka jest temperatura wrzenia mieszanki). W takich warunkach pojemnik z gazem warto wsadzić na noc do śpiwora, a rano przed gotowaniem wsadzić do takiego ocieplacza. Temperatura mieszanki wewnątrz kartusza będzie wyższa niż na zewnątrz. Przepływ ciepła nastąpi więc w kierunku odwrotnym, niż ma to miejsce latem. Temperatura w butli szybko wyrówna się z temperaturą otoczenia, a więc spadnie i problemy zaczną się na nowo. "Sweterek" na kartuszu pełni dokładnie taką samą rolę jak zimowa kurtka na ciele człowieka. Tak trudno to pojąć? Latem i przy dodatnich temperaturach, przepływ ciepła do kartusza z otoczenia, ma minimalny wpływ na jego wydajność. To różnica ciśnień oparów wrzącej mieszanki nad powierzchnią cieczy gra tu decydującą rolę. Są przecież zbiorniki będące doskonałymi termosami, w których przechowywane są gazy w formie ciekłej (azot, tlen, CO2). Tam nie ma wymiany ciepła z otoczenie, a butle działają.

No to może wyjaśnij łaskawie, gdzie ten stek bzdur. Dopóki tego nie zrobisz (a jestem więcej tego niż pewien), będę Cię miał za nadętego bufona chowającego się za tanie chwyty erystyczne.

Ciśnienie spada, temperatura maleje. Podstawy.
Czy ja gdzieś to zakwestionowałem? Wydaje mi się, że wręcz przeciwnie.

Offline Mężczyzna Piotr St

• Wszystko jest tymczasowe
  • Miasto: Nowa Sól
  • Na forum od: 30.06.2016
Czyli co ? kupowac te sweterki na butle czy nie ?  :P  Za 4 miesiące zima będzie .Ci co łażą po 8 tysiecznikach w zimie to  chyba tez kuchenki na kartusze gazowe mają . Tylko nie wiem czy w sweterkach czy nie  :lol:
kolarz wybitny

Offline Mężczyzna lukaszzsch

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.01.2020
Odwracając przytoczony wyżej wzór, żeby podnieść ciśnienie w butli(wzmocnić płomień) musisz dostarczyć do niej ciepło. Sweterek to izolator. Gadżet, który raczej utrudni zabawę z butlą. Ja bym odpuścił.

Lester

• Gość
Tylko nie wiem czy w sweterkach czy nie
W sweterku zawsze ładniej wygląda. Praktycznych korzyści z niego raczej żadnych nie ma, poza sytuacją jak opisałem wcześniej. Ciśnienia w butli poprzez jej ogrzewanie nie radzę podnosić. Jest i tak wystarczająco duże. Z tego co mi się wydaje, to w niskich temperaturach używa się propanu, który ma temperaturę wrzenia poniżej -40°C.
Na dziś z mojej strony koniec dyskusji.

Offline Mężczyzna sinuche

• Miasto: Beskid
  • Na forum od: 17.04.2009
Poces rozprężania gazu jest endotermiczny (pobiera ciepło z otoczenia). Temperatura w której się to dzieje nie ma znaczenia.
Porównanie z kurtką na ciele człowieka jest chybione, ponieważ człowiek sam z siebie produkuje ciepło, kartusz przy rozprężaniu produkuje "zimno", lepiej tego nie ocieplać..
Zbiorniki na sprężony/ciekły  gaz nie są termosami, to normalne stalowe zbiornki ciśnieniowe. W mojej fabryce nawet stoi taki z tlenem, zawory odpływowe pokrywaja się  tylko szronem przy większym poborze tlenu (rozprężaniu).

Offline Mężczyzna docent161

• Miasto: KWA ....
  • Na forum od: 06.05.2018
Ten sweterek to raczej po to żeby kartusz nie dyndał na wybojach i nie hałasował bo jak ma się sam ogrzać.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
a ja mam składaną kuchenkę na drewno/wszystko co łatwopalne i jeżdżę bez kartuszy, ha!

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Ja poszedłem o krok dalej i jeżdżę bez kuchenki :D

A z ciekawostek:

Na terenie 6 gmin członkowskich LGD Nasze Roztocze zamontowano 12 samoobsługowych stacji naprawy rowerów. Zostały one zlokalizowane przy szlakach rowerowych oraz w miejscach uczęszczanych przez rowerzystów:

https://www.lgdnaszeroztocze.pl/2020/07/15/samoobslugowe-stacje-naprawy-rowerow-na-roztoczu/
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
To jeszcze ja dopiszę kilka zdań o sweterkach.
Podzielam zdanie, że oprócz estetyki i zmniejszenia pobrzękiwania w transporcie niewiele dobrego wnoszą, a w pewnych warunkach mogą chyba nawet szkodzić.
Od co najmniej ćwierć wieku mam i używam (tylko zimą) palnik Coleman 3140HPX, który ma "system ogrzewania" kartusza w postaci mosiężnego pręta, sięgającego od płomienia do kołnierza.
Nie robiłem żadnych miarodajnych testów porównawczych, ale odczucia mam pozytywne - może nie zawsze z jednakową sprawnością, ale raczej działa.
Nie chce mi się szukać mojego palnika, ale znalazłem w sieci fotkę egzemplarza tego modelu.
Jeśli ktoś nie wierzy, że podniesienie temperatury podnosi też ciśnienie, to może zrobić eksperyment z zimnym i ciepłym lakierem w spreju.

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Czyli co ? kupowac te sweterki na butle czy nie ?    Za 4 miesiące zima będzie .Ci co łażą po 8 tysiecznikach w zimie to  chyba tez kuchenki na kartusze gazowe mają . Tylko nie wiem czy w sweterkach czy nie 
Dziergać.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum