Kiedy gaz się rozpręża, spada jego temperatura, czyli będzie niższa od temperatury otoczenia.
Nie wiem skąd założenie, że używa się tylko kartusza wyjętego z ciepłego śpiwora, bo mnie się zdecydowanie częściej przytrafia odpalanie zimnego gazu (w ciągu dnia i wieczorem).Przy paleniu zimnym gazem, to wszelkie "termosy" pogorszą sytuację i o tym jestem przekonany.
... Spadek temperatury płynu w zbiorniku w wyniku rozprężania nie będzie tak wielki jak bez tej osłonki...
Wędkarze z Wielkiej Brytanii jako eksperci od niskich temperatur. Robi wrażenie.
Mam nadzieję, że po tej dyskusji tym razem zimą rozgrzejesz kartusz w śpiworze lub pod kurtką przed jego użyciem. Rozważ też zakup kubraczka linkowanego przez worka. Zgadzam się z tym, że głupotą jest zakładanie osłonek termicznych zimą na zimny pojemnik.
No to mam teraz niezły dylemat komu zawierzyc w sprawie sweterków . Worek niezłego zamieszania narobił
Śmieszy mnie to, że ci, co się tak wygłupili nieznajomością praw fizyki teraz argumentują, że od początku myśleli o kartuszu ogrzanym w śpiworze i odpalanym na mrozie zaraz po wyjęciu ze śpiwora.
Śmieszy mnie to, że ci, co się tak wygłupili nieznajomością praw fizyki teraz argumentują, że od początku myśleli o kartuszu ogrzanym w śpiworze i odpalanym na mrozie zaraz po wyjęciu ze śpiwora. Nie, nie myśleliście o tym, bo byście w pierwszej odpowiedzi napisali o tym :-) Po prostu myśleliście, że jak ubierzecie kartusz w sweterek, to nie będzie się tak wyziębiał podczas pracy
Daj im wyjść z dyskusji z twarzą, ważne że na końcu wszyscy się zgadzają
Już widzę obrok w dupie skacze
Na pewno się nie przyda, bo żaden ratownik z tego typu informacji nie będzie korzystał (podobnie jak z bransoletki, wisiorka, tatuażu itp.) i wykona test na grupę krwi. Jak chcesz mieć poświadczoną grupę krwi to wyrób sobie kartę identyfikacyjną grupy krwi i noś przy sobie.