Autor Wątek: Ciekawostki rowerowe i okołorowerowe  (Przeczytany 366832 razy)

Offline Mężczyzna Borafu

• Moderator Globalny
  • Miasto: Łódź
  • Na forum od: 02.04.2010
A czy w ogóle ratownicy korzystają z krwi?
NB kiedyś na naszą prośbę yoshko (pracował wtedy w pogotowiu) pytał ratowników o ten temat i OIDP odpowiedź była jasna - żadne kartki, tatuaże, naklejki, tylko badanie krwi.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Poza tym myślę, że taka naklejka - czy jak u mnie silikon na nadgarstku - da do myślenia kumatemu ratownikowi, żeby zajrzał do portfela

Może najlepiej, żeby na naklejce było napisane: "ratowniku, zajrzyj do portfela!"

Offline Mężczyzna maciek70

• Miasto: Milowice
  • Na forum od: 18.05.2018
IMO najlepiej to jakby krewkarta miała mniejszy format i można ją było mieć na łańcuszku na szyi, coś jak nieśmiertelnik.
"Jest tylko cienka czerwona linia między rozsądkiem a szaleństwem"

Offline Rafał

• dawniej unh
  • Miasto: Nowy Tomyśl
  • Na forum od: 01.02.2010
Jak kolega rozwalił się rowerem pod Wałbrzychem to został uznany za NN bo ktoś "kumaty" stwierdził, że rower z sakwą i dokumentami leżał kilka metrów od niego i nie mieli pewności, że to jego.
Zapytany o ideę, odpowiadam - oto ona:
Myśl o niczym, w zamyśleniu przedłużona.

Offline Kobieta Janus

• Użytkownik forum
  • Miasto: Goteborg
  • Na forum od: 20.06.2010
A czy w ogóle ratownicy korzystają z krwi?
Nie wiem czy korzystają, ale na pewno zdarza się, że pobierają krew do sprawdzenia grupy krwi, w razie gdyby było to potrzebne w szpitalu - przynajmniej tak zrobili ratownicy po mojej niedawnej glebie w Melbourne. Ostatecznie lekarz w szpitalu nie czekał na wyniki, bo miałam wyrobioną w Australii kartę krwiodawcy, przy czym musiałam sama ją pokazać (ratownicy albo nie zajrzeli do portfela, albo jej tam nie znaleźli). Edit: grupa krwi ostatecznie nie była im też do niczego potrzebna. Myślę, że gdyby była, nawet oficjalna karta krwiodawcy mogłaby nie wystarczyć - nie mówiąc o naklejkach czy innych wisiorkach.
« Ostatnia zmiana: 26 Sie 2020, 13:22 Janus »

Offline Mężczyzna wojtek

• Użytkownik forum
  • Miasto:
  • Na forum od: 02.03.2010
    • Pokój z Tobą
Marysia pracuje w pracowni serologicznej i mówi, że praktycznie zawsze sprawdzają grupę, jeżeli czas nagli mogą skorzystać z informacji w KrewKarcie, ale tak czy siak - wykonują próby krzyżowe, ta informacja jest też na stronie, do której łącze podał Iwo:
KrewKarta (...) jest dokumentem na podstawie którego można dokonać transfuzji krwi z pominięciem czasochłonnego laboratoryjnego ustalania grupy krwi (próba krzyżowa musi być wykonywana zawsze)

Może najlepiej, żeby na naklejce było napisane: "ratowniku, zajrzyj do portfela!"

I weź zegarek.
« Ostatnia zmiana: 26 Sie 2020, 12:09 wojtek »

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego

Poza tym myślę, że taka naklejka - czy jak u mnie silikon na nadgarstku - da do myślenia kumatemu ratownikowi, żeby zajrzał do portfela

Tak, to dla tych mniej domyślnych.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
No a gdzie ten porfel? Jedni mają w kieszeni na plecach, drudzy w spodniach, ktoś w tankbagu a inny zagrzebany w sakwie. To jeszcze instrukcję, gdzie go szukać.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
i oślepić samego siebie odbiciem słońca/świateł pojazdu za nami ;P

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 16 358
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
I cena wygórowana jak na kawałek szkiełka. Zwierciadełko można podprowadzić małżonce z kosmetyczki i przyczepić do ręki taśmą klejącą. Będzie taniej...

Offline Mężczyzna kawerna

• Piotr(ek) Hrehorowicz w realu
  • Miasto: Kraków
  • Na forum od: 22.09.2013
Sprawiłem sobie coś takiego na ramę:

\

Miejmy nadzieję, że informacja się nie przyda, ale naklejka nie jest zbyt ciężka, więc można ją wozić...

Nawet gdyby ktoś zechciał skorzystać z naklejki, choćby w celu zorientowania się czy jest odpowiedni zapas krwi w szpitalu, to informacja o grupie krwi nie jest skojarzona z nikim konkretnym (wybacz; nie każdy wie kto to RODDOS ;)) Właściwie na upartego ktoś może pomyśleć, że rower nazywa się "RODDOS A RH+ accent"
... i stałem się social-rowerzystą... Anachronicznie lubię trójrzędowe korby i małe kasety ;)

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego

No a gdzie ten porfel? Jedni mają w kieszeni na plecach, drudzy w spodniach, ktoś w tankbagu a inny zagrzebany w sakwie. To jeszcze instrukcję, gdzie go szukać.

Niech szuka, to i tak będzie szybciej niż praca w laboratorium ;-)

Offline Mężczyzna RODDOS

• Odwiedzone miejscowości: 16 358
  • Miasto: Wałbrzych
  • Na forum od: 25.02.2013
No fakt, kawerna. I został wyprodukowany w Polsce. To znaczy ten rower... No bo ma flagę.
Już wyżej wyjaśniłem, że naklejkę traktuję jako miły ozdobnik, a nie rzecz praktyczną.

Offline Mężczyzna Elizium

• Użytkownik forum
  • Miasto: Bnin
  • Na forum od: 17.03.2013
    • Klasyka w niedzielny poranek
Tzn. bądźmy szczerzy - w razie "w" badanie krwi będzie przeprowadzone obowiązkowo, bez względu na posiadanie czy nieposiadanie naklejki.
Absurdalny Eli

Hipek: "Starość to wg mie coś takiego że marudzisz jak to jesteś słaby i w ogóle, a potem wciągasz na lajcie podjazdy 25% i elo"

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum