Autor Wątek: Ciekawostki rowerowe i okołorowerowe  (Przeczytany 368191 razy)

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Przez przypadek stałem się posiadaczem takiego gadgetu:

Kwitną bzy i inne kwiatki więc można umilić sobie czas przejażdżek rowerowych  ;D

Offline Mężczyzna WujTom

• Administrator
  • Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 17.10.2016
    • Wuj Tom w podróży
Już widzę przy kierownicy twojego gravela ;)
Wolność kocham i rozumiem
Wolności oddać nie umiem ...

Offline Mężczyzna Antracyt

• Miasto: Łódź
  • Na forum od: 13.06.2017
    • Poland on bike
Proszę bardzo:

Jadę na bez a później na konwalie...

i jeszcze 43 opaski odblaskowe od córki do zamontowania na rowerze... :o
« Ostatnia zmiana: 20 Maj 2021, 22:41 Antracyt »

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
To coś żółtego wygląda jak pojemnik na mocz ;)
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
To coś żółtego wygląda jak pojemnik na mocz ;)
Mi się tak nie kojarzy. Raczej jak pojemnik z moczem. Ale pacjent był silnie odwodniony.

Jednak jak włożysz tam bzy i konwalie, to już będzie inna inszość   Takie sztafaże mają swój urok.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
Posty pod postem ale to inna sprawa.
https://autokult.pl/41341,nie-bedzie-wiekszego-odstepu-od-wyprzedzanego-rowerzysty-komisja-za-odrzuceniem-projektu

Wygląda, że zwięjdzenie odległości przepadło w komisji

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
https://www.tubus.com/en/products/front-carriers/tubus-product/grand-expedition-front

Nie wiem czy wszyscy już wiedzą (pewnie tak, ja dopiero teraz to odkryłem), ale Tubus robi też taki bagażnik na przód z półeczką, coś co bardzo mi pasuje i chyba wymienię Tarę na to:

Offline Mężczyzna Dziadek

• Miasto: Szczytno, Pionki
  • Na forum od: 05.01.2017
Ja sobie kiedyś coś takiego zmontowałem z Tubusa i jakiegoś aluminiowego high-ridera. Miałem na jednej wyprawie, bo wiozłem na górnej półce zapas wody 2x2,5 l (oczytałem się, że na Bałkanach z tym problem) i w połowie trasy zaczęły mi drętwieć dłonie. Wymyśliłem, że to od tego.
Tu coś widać:
https://photos.app.goo.gl/5RiypFGpc76wiPWB7

Mi to rozwiąże problem karimaty wożonej z tyłu w drybagu, w którą zawinięta jest najczęściej butla z awaryjną wodą, albo dwie i zapięcie do roweru. Tutaj na przodzie będę musiał dokręcić jakąś możliwą do demontażu platformę krzyżującą się z tą na bagażniku, żeby zapobiec zginaniu się karimaty na pół. Mając wolny tył będę mógł zamontować rackbaga albo sklecić dodatkową półkę w kształcie rynny i po długości wsadzić kolejnego drybaga, tym razem z np. namiotem i kijkami (i może śpiworem), zwalniając tym samym miejsce w lewej torbie, gdzie będą szły zakupy (normalnie upycham je z przodu, ale nie lubię tego systemu, bo szybko robi się ciężko, a podczas wypraw staram się jak najrzadziej stawać w sklepach i przeważnie robię duże zapasy).

No właśnie, pusty worek sobie tam smętnie zwisa. Podobnie byłoby z karimatą ale... pomyślałem czy by w jedną krótszą krawędź nie wmontować rurki z włókna szklanego - w jakiejś doszywanej pochewce czy cuś. Już by się tak chyba nie łamało.

Jest to jakieś rozwiązanie, ale wtedy chyba większość ciężaru opierała by się na końcach tej rurki (mówimy o doszyciu pochewek do worka, które służyłyby za mocowanie ww. rurki..?). Teraz albo ta rurka jest na spodzie worka i ten na niej leży (opcja lepsza z dwoma rurkami, bo zyskujemy płaską podstawę) albo rurka idzie wzdłuż, górną krawędzią i mamy w pewnym sensie ten worek 'podwieszony (ale wciąż sztywny, jednak wg. mnie to rozwiązanie w końcu spowoduje rozprucie w miejscu doszycia pochewki)

...albo ja myślę o czymś innym :)

Ja to myślałem samą karimatę na jednym krótkim końcu wyposażyć w rurkę. Szycie to tylko przenośnia, pewnie klejenie byłoby lepsze ale to i tak rzeźba...

Offline rainzuk

• Miasto:
  • Na forum od: 05.05.2019
Dziś idąc do pracy widziałem człowieka na rowerze z klamkami odwróconymi w w tył (hamował kciukami tak jakby). Zastanawiam się czy jakieś schorzenie dłoni czy tak z kartona wyciągnął.

Offline Mężczyzna MARECKI

• Miasto: Elbląg, Polska
  • Na forum od: 28.01.2016
    • Rowerowa strona Mareckiego
Kolega niedawno ,,z kartona" wyciągnął rower w którym tarcza hamulca na widelcu była po prawej stronie. Także wszystko możliwe  :icon_mrgreen:

Offline Mężczyzna 365

• Miasto: Poznań
  • Na forum od: 27.02.2018
https://www.onet.pl/informacje/swiat-oze/finowie-wprowadzaja-na-rynek-pojazd-ze-stopow-aluminium-lotniczego/30e6qvl,30bc1058

Finalnie nie wiadomo co tam w środku będzie ale cenowo jak na elektryka nawet nie za drogo.
Paweł.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?