Autor Wątek: Ciekawostki rowerowe i okołorowerowe  (Przeczytany 366717 razy)

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Była już salsa Fargo z amortyzatorem

Przez jeden rok modelowy była też Salsą Deadwood, czyli Fargo z oponami 3"

Potem zniknęła, bo zdaje się, że Fargo przyjmuje standardowo 3".

Granica między gravelem a MTB została dawno zatarta. O fatbike z fabrycznym barankiem nic mi nie wiadomo.
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Deadwood zniknął, bo nie był wystarczająco 'trendi' i na jego miejsce wypuścili...Deadwooda z całą masą udziwnień, bo tak jest modnie.

https://www.bikeradar.com/reviews/bikes/mountain-bikes/salsa-deadwood-first-ride-review/

Offline Dream Maker

• Miasto: Baile Uí Mhatháin
  • Na forum od: 11.06.2011
Amortyzator do baranka pasuje jak pies do jeża.
Do you have a dream? I'll make this dream come true. I'm... the Dream Maker

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Takich o małym skoku środowisko wyglądało. Widziałem ileś kombinacji w postacie adaptacji amorów dotychczas dostępnych. Jeśli dobrze mi wyskoczyło, ma ważyć 1226 gramów w zakupie - lekko jak na wideł ze skokiem (3 cm) [alu/stalowe widły są cięższe lub ważą około]. Pozostaje rozpoznać, czy Future Shock Speca robi to samo.

Fajna, lekka amortyzacja w grawelach jest git lub git być może, sądzę.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna worek_foliowy

• Miasto: Kraków
  • Na forum od: 11.02.2012
Deadwood zniknął, bo nie był wystarczająco 'trendi' i na jego miejsce wypuścili...Deadwooda z całą masą udziwnień, bo tak jest modnie.

https://www.bikeradar.com/reviews/bikes/mountain-bikes/salsa-deadwood-first-ride-review/
Z tego co rozumiem, Deadwood nie zniknął, bo zastąpił Fargo i przejął jego nazwę.

Ten nowy Deadwood ma mało wspólnego ze starym :]
Janus: "Generalnie nie ogarniam 3D i notorycznie wpadam na ściany, chodzę w kółko [...]"

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
... Jeśli dobrze mi wyskoczyło, ma ważyć 1226 gramów w zakupie - lekko jak na wideł ze skokiem (3 cm) ...
Chyba gdzieś tak coś cirka about tego ważył SID (ze skokiem 80mm) pod koniec ubiegłego wieku lub na początku bieżącego. Fakt, że na małe koło, ale tu nie ma żadnej rewolucji.

Za parę lat ktoś wpadnie na pomysł, że można by do korb dokręcić więcej niż jedną tarczę (dwie lub może nawet trzy) i przy pomocy niewielkiego urządzenia zmieniać przełożenia także z przodu. To dopiero będzie rewolucja.
« Ostatnia zmiana: 11 Sie 2021, 16:59 RS »

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Amortyzację 20 mm - moim zdaniem zupełnie wystarczającą w gravelu - zapewnia też mostek Redshift shockstop i jest to rozwiązanie tańsze i lżejsze niż amortyzator.
Używam od 2 miesięcy i szczerze polecam.

Offline Mężczyzna RS

A ja szczerze odradzam. Amortyzowane mostki, to totalna pomyłka. Miałem wrażenie utracenia jakiejkolwiek kontroli nad rowerem (na pewno zależy to od wielu czynników - trasa, rower, oczekiwania itd.).
To też wynalazek, który ma co najmniej ćwierć wieku.

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
On amortyzuje poprzez jakiś elastomer?
Amortyzuje, czy raczej tłumi drgania?
Sprawdziłem cenę tego z foto i na Amazonie wyskoczyło mi 740 zł. Całkiem nieźle.

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Z tych wszystkich wynalazków z amortyzowanymi sztycami, mostkami, siedzeniami, rurami sterowymi itd. tak naprawdę dobrze działały tylko amortyzowane piasty. Miały 1 cal skoku, ale jechało się jak po aksamicie (a ja miałem wtedy rower poziomy na kołach 406 zaledwie). Niestety - firma splajtowała, ale jeszcze instrukcja po niej została: https://www.manualslib.com/manual/364248/Pantour-Pantour-Suspension-Hub.html?page=5#manual
No i zaletą niezaprzeczalną tych piast było skuteczne zabezpieczenie przed snejkami.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Pewnie, że tak jest (jak piszesz), będzie, RS - jak z lalkami, tych ubrankami, domkiem.
Różnorakość, -rodność rozwiązań jest git. Koniec końców chodzi o fan, kilosy.
Mody przemija-, powracają również i w tej branży. Obiegają świat startując w jUeSAej - co stamtąd, wszędzie - czy to rowery, brody, dżiny, czipsy, czy tatuaże.

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Amortyzację 20 mm - moim zdaniem zupełnie wystarczającą w gravelu - zapewnia też mostek Redshift shockstop i jest to rozwiązanie tańsze i lżejsze niż amortyzator.

Daj spokój amortyzator porównujesz z mostkiem z elastomerem?
Mostkiem to możesz jedynie tłumić drgania jakie dostają ręce, natomiast rola amortyzatora jest sporo szersza i jest znacznie skuteczniejszy

Offline Mężczyzna RS

...
Mody przemija-, powracają ...
Tak, ale czy rowerzyści nie wyglądają w tym kontekście na wyjątkowo mało bystrych?
Łykamy wszystko jak młody pelikan kombinerki, bez chwili refleksji.

Offline Mężczyzna liftlodz

• Miasto: Polska
  • Na forum od: 24.12.2020
Nie porównuje, twierdzę tylko że do gravela i do tras jakie się nim pokonuje jest to wystarczające rozwiązanie, a amortyzator w tym typie roweru to tylko zbędny balast.
Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie, ale jeśli potrzebuje amorka to po co mi gravel?

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum