Autor Wątek: Ciekawostki rowerowe i okołorowerowe  (Przeczytany 368193 razy)

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
 liftlodz, masz chyba rację. Zagalopowałem się, skupiając tylko na swoim typie jazdy.
Zdecydowaną większość kilometrów robię na sztywnych widelcach, ale czasami biorę jakiś amortyzowany (tylko Headshok), lecz nie nastawiam się na szutrówki, a raczej chaszcze, kamienie i piach, więc trochę to wygląda inaczej.

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
...
Mody przemija-, powracają ...
Tak, ale czy rowerzyści nie wyglądają w tym kontekście na wyjątkowo mało bystrych?
Łykamy wszystko jak młody pelikan kombinerki, bez chwili refleksji.

To jest pułapka, która czyha na każdego członka społeczności, który lepiej orientuje się w realiach tejże grupy - przeświadczenie, że każdy wie tyle samo co on/ona. Ludzie, którzy podjęli wysiłek pozyskania i utrwalenia jakiejkolwiek wiedzy jak i wykazują chęć jej pogłębiania zawsze będą w mniejszości podczas gdy reszta ma raczej marne lub najwyżej bardzo podstawowe pojęcie o czymkolwiek. Korporacje o tym wiedzą, stąd tyle jest na rynku niepotrzebnych nowinek które istnieją tylko dla tego, żeby było co reklamować. Człowiek nieświadomy będzie szukał rady, a, że reklamy są najgłośniejsze i najbardziej zwracają uwagę to i w oczach przeciętnego konsumenta nowsze znaczy lepsze i z racji braku wiedzy łatwo ulegają tego typu tresurze. Dlatego wszelka wiedza to potęga, chociaż często bywa niesmaczna przy pierwszym kontakcie, tak jak zdrowe jedzenie nie zawsze smakuje lepiej niż chleb ze smalcem.

...ale bym zjadł takie dwie kromy, jeszcze z ogórkiem...

Offline Mężczyzna RS

• Miasto: Częstochowa
  • Na forum od: 17.11.2016
Sprawa poważna (smalec, ogórki itp.), więc dodam coś jeszcze.
Jako, że jestem kulinarnie mocno niepełnosprawny (potrafię zrobić niezły ryż do sushi, jajecznicę i ugotować wodę na herbę), to ostatnim odkryciem są ogórki małosolne na sucho. Ogórki, sól, koper, chrzan. Wrzucamy do foliowego wora i za 24h gotowe. Rewelacja, jak dla mnie.
Możliwe, że da się też je zrobić w drodze (nie wiem jakie są tolerancje temperaturowe).

Robiłem to (próbowałem), ale po jednym dniu nic nie wyszło, surowy ogór, po dwóch coś tam może było czuć, a na trzeci dzień ogórki mi w tym worku pogniły.

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
tak naprawdę dobrze działały tylko amortyzowane piasty

Jakiego rodzaju hamulec z tym współpracował?

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Jeździłem na Avid 160mm

Offline miki150

• Użytkownik forum
  • Miasto: Jeteborno
  • Na forum od: 05.07.2010
Hmm, myślałem że w takiej piaście tarcza by się ruszała względem hamulca, ale może niekoniecznie. Trudno mi sobie wyobrazić jak to w ogóle działa.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Bo się rusza, ale mądrze. Czyli zgodnie z kierunkiem działania sił od nierówności (koło zawija się do tyłu i lekko w górę), a nie tylko w górę jak w teleskopowych. Czyli pomimo ruchu, tarcza wciąż jest między klockami. Było też kilka elastomerów do wyboru.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013
Tak, ale /.../

Utrzymywanie równowagi, nogami kręcenie nie wymaga nadprzeciętnych cech.
Wsiąść, jechać potrafi prawie każdy.

/.../, tak jak zdrowe jedzenie nie zawsze smakuje lepiej niż chleb ze smalcem.

Chleb ze smalcem łatwo może nie smakować (podobnie zdrowemu jedzeniu).

tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
Ale po co amortyzować mostek? By z dłoni nie wypadła kiera na większych korzeniach/kamieniach?

Offline Mężczyzna dudi

• Administrator
  • Miasto: Wrocław
  • Na forum od: 11.05.2009
Mój tata jeździ z takim uginanym mostkiem i jest zadowolony, ma już swoje lata i zajechane nadgarstki + bark trochę uszkodzony po kraksie na rowerze. Mówi, że mu to pomaga przy sztywnym widelcu.

Offline Mężczyzna łatośłętka

• Skup i ubój. Rozbiór.
  • Miasto: nie, wioska
  • Na forum od: 21.03.2013

Dot. PGR '21 (podkreślenie me):

/.../
Gdybym miał wybrać sobie rower na kolejną edycję to zdecydowanie gravel z amortyzatorem z przodu.
tutaj jestem łatoś, odtąd łętka ... łatośłętka!

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
Oczywiście każdy może mieć swoje zdanie, ale jeśli potrzebuje amorka to po co mi gravel?

Po to, żeby na pewnych odcinkach korzystać z szybkości gravela, a na trudniejszych, gdzie gravel nie wyrabia mieć wygodny zjazd. Przywołajmy tu wspomnianą opinię Ricardo z ostatniego PGR:
Moje krótkie podsumowanie. Trasa była bardzo ok, dla mnie przejezdna 100%, nie pchałem roweru ani razu, zdecydowanie szybsza niż ta w 2019 roku. Dla mnie minimalnie za dużo asfaltów ale to może dlatego że ja jednak wolę jak impreza gravelowa skręca bardziej w stronę mtb niż szosy na odcinkach łączących szutry. Jechałem na mtb i nie był to może optymalny rower na tą trasę, ale też widząc sporą ilość osób łatających przebite opony począwszy od pierwszego zjazdu już na 10km trasy jakoś specjalnie nie żałowałem że nie jadę swoim przełajem. Wszystkie zjazdy szutrowe leciałem bez problemu powyżej 50km/h, gravelowcy często mnie wyprzedzali na płaskich asfaltach.
Jazda we czwartek była ok, piątek był dla mnie trochę za gorący, ciężko mi było znaleźć motywację by przycisnąć, za często zatrzymywałem się przy sklepach na coś zimnego.
Ja zawsze imprezę oceniam jako całość nie tylko te 39h "ścigania", było warto. Dobry stek i butelka wina z lokalnych winnic w Przemyślu, fajna trasa, półtora dnia chillout'u na mecie. Ja jestem zadowolony, no może nie ze swojego czasu  ;) bo jednak czas zwycięzcy +50% to już nie bardzo jest ściganie.
Gdybym miał wybrać sobie rower na kolejną edycję to zdecydowanie gravel z amortyzatorem z przodu.

Jechałem PGR w zeszłym roku, też na MTB i to fullu - i miałem identyczne obserwacje. Na łatwiejszych szutrach, na podjazdach oraz na asfaltach gravele miały wyraźną przewagę. Natomiast na zjazdach ja sobie puszczałem hamulce i jechałem bez problemu 50km/h, gdzie ludzie na gravelach się zwozili na hamulcach, tracąc większość frajdy ze zjazdu, do tego podobnie jak Ricardo widziałem na trasie wiele awarii, bo opony gravelowe nie wyrabiały jak się przesadziło z prędkością, a mleczko na wyższym ciśnieniu już tak skuteczne nie jest.

I przy tego typu trasie (a tego typu tras jest mnóstwo w górach) - amortyzator wiele wnosi, znacznie uprzyjemnia jazdę w górach. Bo w górach to nie masz szutrów jak pod Łodzią, wiekszość szutrów jest kamienista, ma twarde koleiny itd. I zjazdy na gravelu to na takim czymś są dalekie od wygody jaką daje rower z amortyzatorem.

Dlatego w wysokiej klasy gravelach sa takie amortyzatory o niewielkim skoku, które sporo wnoszą, które są chwalone przez właścicieli (jak np w Specach), do tego utrata sztywności jest przy tym niewielka.

Producent kołowrotków i czasem części rowerowych ostro inwestuje w wyrównanie kowidowych niedoborów osprzętu:

https://road.cc/content/tech-news/shimano-invests-ps216-million-expanding-production-284779

Offline Mężczyzna szy

• Miasto: Gdańsk
  • Na forum od: 29.04.2009
Marin 20-21, ktoś? Akcja serwisowa - firma wymienia suporty:

https://www.marinbikes.com/pl/bikes/recalls-safety/2021-bottom-bracket-recall

Szy.

Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce, w Niemczech i w Europie

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum
Ta strona używa plików cookies (niezbędne do prawidłowego działania). Możesz je wyłączyć w ustawieniach przeglądarki, ale bez nich forum nie będzie działało prawidłowo. Czy wyrażasz zgodę?