Autor Wątek: Ciekawostki rowerowe i okołorowerowe  (Przeczytany 366633 razy)

Offline Mężczyzna Siara_iwj

• Miasto: Sheffield
  • Na forum od: 19.11.2016
Leży i się kurzy :D

Nie śpieszy mi się ze składaniem tego roweru, bo to jest w zamyśle koń na okrążenie planety, a to się nie wydarzy przez następne dobre parę lat. Od czasu do czasu kupię jakąś część, która idzie na półkę i czeka aż się uzbiera komplet i wtedy poskręcam wszystko do kupy.

Offline Mężczyzna qbotcenko

• Miasto: Tomprofa Gbórnicza
  • Na forum od: 17.03.2018
    • http://qbot.pro/
A byłeś na żywo w sklepie by podziwiać ramy? Bo się zastanawiam jakie różnice można dostrzec między Aubisque, a D'tour chociażby.. bo zdjęć na stronie poskapili ;P
I jak z jakością tej ramy? Lepiej niż Surly?

Offline Mężczyzna Król Julian

• Miasto: Pabianice
  • Na forum od: 14.02.2017
A Surly ma złą jakość?

A większą mi rozkoszą podróż niż przybycie!

Nie byłem w sklepie, chociaż mam niedaleko, bo byłem dość pewny czego potrzebuję i w jakim rozmiarze, więc nie obawiałem się zamawiać przez neta.

Co do jakości, spawów, gwintów, itp to, może nie dziś, ale jutro albo pojutrze porobię zdjęcia na mocnych zbliżeniach mojej ramy i sam ocenisz jak z jakością. Na moje oko to nie da się do niczego przyczepić. Rama jest w staroszkolnym, brytyjskim stylu bez "młodzieżowego" marketingu, wodotrysków, miliona oczek, jakichś fikuśnych wypustów z tyłu co obsługują osiem standardów (i żadnego dobrze), balonowych opon, przelotowych osi, itp, itd.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Mógłbyś zerknąć, czy wszystko jest staroszkolnie z Reynoldsa 725, czy nowoszkolnie tylko główny trójkąt?

W żadnej z publikacji nie znalazłem wpisu, że jest to tylko główny trójkąt. Wszędzie piszą, że "rama z 725", więc wnioskuję, że wszystkie rury są z tego stopu. Trójkąt za to oficjalnie Cro-Mo i nic więcej w katalogu, więc pewnie po kosztach, gazrurki.

Offline Mężczyzna MCsubi

• Miasto: Bezdomny menel rowerowy
  • Na forum od: 13.05.2018
Na nalepce Reynoldsa powinno być napisane albo wszystko, albo główny trójkąt oraz liczba cieniowań.

Pamiętam, że raczej wyszczególniają, że tylko trójkąt, a jak nie ma nic to znaczy, że całość ma ten sam numer
Tutaj nic nie jest napisane. Co do cieniowania jest tylko 'butted', czyli cieniowanie jest i tu też pewnie jak nie ma konkretnie ile razy to jest pojedynczo.

Offline Mężczyzna wojtas71

• Miasto: Kraków/Kielce
  • Na forum od: 20.04.2013
Łapcie trochę nostalgicznego dystansu na Święta: https://youtu.be/OKwTKeLCs7A
I wtedy nikt nie myślał o wypasionym sprzęcie, ubiorze, bezpieczeństwie  :o liczyła się "niezła jazda" ;)
Ja się wówczas jako smarkacz cieszyłem składakiem "W-3" i jego twórczymi, inspiracyjnymi, modyfikacjami, przeróbkami, które w niczym nie dorównywały by tym przedstawionym w filmiku - rewelacyjnym "kobózom" amerykańskim :D

Przewietrzyłem Gienię, by nie zgniła w kanciapie...
Przy okazji wracając lasem przyciorałem o glebę na płaskim i zdarłem ręce, trochę ryja i roztargałem rękawice  :'(
Popatrz, a oni ani płasko, ani ręce, ani ryja i rękawicy nie nadszarpnęli ;) :)

Leży i się kurzy :D

Nie śpieszy mi się ze składaniem tego roweru, bo to jest w zamyśle koń na okrążenie planety, a to się nie wydarzy przez następne dobre parę lat. Od czasu do czasu kupię jakąś część, która idzie na półkę i czeka aż się uzbiera komplet i wtedy poskręcam wszystko do kupy.

Coś na ten temat mogę powiedzieć i wiem, bo też mi leżą pewne projekty, których z ukończeniem jest - nazwijmy to "problem" :/

W kącie leżą mi jeszcze dwa rozłożone Davesy Galaxy, które kupiłem z zamysłem modernizacji i zrobienia turystyka na długie lata, ale w międzyczasie była Walia i kilkudniowy koszmar ostrych górek z ciągłym hamowaniem w deszczu, który przekonał mnie, że już nie chcę mieć hamulców obręczowych w ciężkim rowerze. Jest jeszcze szosowa Koga - Miyata i Peugeot, które czekają na lepsze czasy i więcej miejsca w mieszkaniu plus masa części które może użyję, a może nie (mało możliwe).

Offline Mężczyzna rufiano

• Miasto:
  • Na forum od: 03.02.2014

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
nieźle wygląda. Podoba mi się taki drobiazg, że napisali jakie wchodzą opony.

Offline Wilk

• Miasto: Warszawa
  • Na forum od: 09.07.2006
    • Wyprawy Rowerowe
nieźle wygląda. Podoba mi się taki drobiazg, że napisali jakie wchodzą opony.

W przypadku Rondo to bardziej jest pytanie o to czy zejdą, bo z problemów ze zdejmowaniem opon z ich obręczy ich rowery słyną :P

Ta firma od dłuższego czasu ma świetny marketing, wielu wspierających markę instagramerów niestety jakość rowerów za tym nie idzie, to mocno przepłacony sprzęt. Najtańszy aluminiowy gravel z serii Ruut zaledwie na Sramie Apex z mechanicznymi jeszcze hamulcami oraz dziadowskimi kołami Rondo (tymi właśnie na których są problemy ze zdejmowaniem opon) kosztuje 1700E, czyli blisko 8000 PLN. Przykładowo w Canyonie za niższą o 500zł cenę dostaniesz aluminiowego Graila 6, czyli rower na GRX 400 z hamulcami hydraulicznymi, na kołach DT Swiss oraz lżejszy o ponad 0,5kg (pomimo że Canyon ma napęd 2x, a Rondo 1x)

Offline EASYRIDER77

• Miasto: INOWROCŁAW
  • Na forum od: 27.07.2010
to prawda, ceny z kosmosu, ale marketingowo można ich pochwalić. W wielu sklepach zagranicznych ich marka jest. A dla siebie z pewnością bym wolał wspomnianego przez Ciebie Canynona.
A te zdejmowanie opon to polecam w każdym nowo nabytym rowerze sprawdzić, bo ja zarówno w Jamisie i Breezerze miałem wrażenie, że opony były jakby na klej. Po drobnych zmianach nie mam problemów ze zdjęciem opon.

Tagi:

Organizujemy

Partnerzy

Patronat

Objęliśmy patronat medialny nad wyprawami:

CDN ....
Mobilna wersja forum