Życie to nie wyścig Ja wolę jechać płynnie i komfortowo. Co kto lubi mieć na wyścigi to inna sprawa. Do czego będzie służył rower zależy od kupującego.
Nawet zakładając, że formę w styczniu i październiku masz identyczną, to niestety:-opór powietrza rośnie proporcjonalnie do spadku temperatury-prawdopodobnie byłeś grubiej ubrany, co zwiększa powierzchnię czołową-zwiększają się opory toczenia ze względu na tarcie wewnętrzne gumy
Czy z Twojej odpowiedzi mam wnioskować, że na tych dwóch oponach powinienem mieć podobne osiągi czyli ta różnica 3 km/h wynika z czegoś innego?
A to jest niezmierzalne.
Cytat: Felek w 21 Sty 2022, 06:36Czy z Twojej odpowiedzi mam wnioskować, że na tych dwóch oponach powinienem mieć podobne osiągi czyli ta różnica 3 km/h wynika z czegoś innego?Porównanie różnicy czasów przejazdów odcinka, w odstępie kilku miesięcy i wyciąganie wniosków (np. inne, lepsze opony), to troche niepoważne.Jest tyle innych czynników (wiatr, dyspozycja fiz.), mających znacznie większy wpływ na osiągi.A przede wszystkim, nastawienie psychiczne.Jak mi się chce, to jadę szybciej. A to jest niezmierzalne.
Schwalbe Almotion w rozmiarze 2" toczy się z podobnym oporem jak najlepsze opony szosowe. Nawet szybka, łysa opona do fatbike zbytnio nie odstaje.
Jednak tak jak wspomniałem - sam opór toczenia nie wzrasta.
Podejrzewam, że odczuję komfort w sensie na nierównej drodze, a jak to wygląda w sensie wysokości roweru oraz prędkości (rozpędzanie oraz utrzymanie prędkości) na asfalcie?
Worek i jego teorie Szkoda, że zawodowcy tego nie wiedzą i na tych dwucalówkach i oponach od fatbike'ów nie pomykają.
Why do wide tires roll better than narrow ones?The answer to this question lies in tire deflection. Each tire is flattened a little under load. This creates a flat contact area.At the same inflation pressure, a wide and a narrow tire have the same contact area. A wide tire is flattened over its width whereas a narrow tire has a slimmer but longer contact area.The flattened area can be considered detrimental to tire rotation. Because of the longer flattened area of the narrow tire, the wheel loses more of its “roundness” and produces more deformation during the rotation. In a wide tire, the flattened area is shorter in length and does not have so much effect on the rolling direction. The tire stays “rounder” and therefore it rolls better.
Nie wzrasta przy tym samym ciśnieniu. A Almotion w rozmiarze 2,15 jaki posiadasz ma maksymalne dopuszczalne ciśnienie 4 bary i wagę 895g. Porównywanie tego z topową oponą szosową 25mm ważącą 200g i mającą maksymalne ciśnienie 9-10 bar to jest mocne nieporozumienie, to opony z zupełnie innych klas i do innych zastosowań. Almotion to jest ciężka opona wyprawowa i w klasie opon wyprawowych jest to dość szybka opona. Ale porównywanie tego z oponami z zupełnie innej klasy opon szosowych, lżejszych 3 razy i nastawionych na osiągi szybkościowe kosztem wytrzymałości - to jest nieporozumienie.
Teraz dla porównania 1/3 opon szosowych ma takie same lub większe opory przy ciśnieniu 6,9 barów (!):https://www.bicyclerollingresistance.com/road-bike-reviews